20. 06. 2016 Zodpovedné podnikanie

Fond pre transparentné Slovensko sa rozrástol o sedem nových členov

Firmy na Slovensku čoraz viac prejavujú záujem riešiť otázky korupcie.

Zlepšenie podnikateľského prostredia, zvyšovanie transparentnosti a efektívnosť systému sú iniciatívy, ktoré v posledných rokoch predstavujú pre firmy kľúčové priority. Stále viac firiem na Slovensku sa začína zaujímať o tieto témy, o čom svedčí aj fakt, že Fond pre transparentné Slovensko  prijal 7 nových členov – Skanska SK, a.s., Profesia, Websupport, Honeywell, Union, Kaufland Slovenská republika, O2 Slovensko. Postupne vám predstavíme vyjadrenia predstaviteľov jednotlivých firiem k problematike transparentnej spoločnosti a téme korupcie.

„K Fondu sa v roku 2012 na pôde Business Leaders Fóra pridalo 7 firiem. Dnes v ňom máme 23 silných, slušných firiem a vítame každú firmu, ktorá chce prispieť k tomu, aby Slovensko bolo transparentnou krajinou. vyzýva Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis, ktorá Fond pre transparentné Slovensko spravuje.

Musíme podporovať systematické zlepšenia

Ján Cifra, CEO spoločnosti Websupport, je presvedčený, že v transparentnej a otvorenej spoločnosti sa podniká lepšie: „Vo Websupporte chceme prispieť k tomu, aby sa podnikateľské prostredie na Slovensku systematicky zlepšovalo. Organizácie, ktoré Fond podporuje, robia neuveriteľne dobrú prácu v odkrývaní a poukazovaní na problémy, ktoré tu dnes máme, a tým posúvajú spoločnosť dopredu. Transparentnosť by mala byť súčasťou každej zrelej, demokratickej spoločnosti, a my ju chceme na Slovensku pomôcť spoluvytvárať.“

Aj pracovný trh potrebuje transparentné riešenia problémov

Aj Profesia je spoločnosťou, ktorej sú hodnoty Fondu veľmi blízke. Ako nám prezradila jej riaditeľka Ivana Molnárová: „Hodnotami Profesie sú hlavne férovosť a transparentnosť voči užívateľom našej stránky, voči firmám, ktoré zverejňujú inzeráty, voči dodávateľom a hlavne voči zamestnancom. Fond pre transparentné Slovensko sme sa rozhodli podporiť, lebo vnímame, že keď Slovensko bude transparentné, budú vznikať nové pracovné miesta a zamestnávatelia sa budú správať transparentnejšie aj k svojim zamestnancom.“

Ľahostajnosť ide ruka v ruke s korupciou

Spoločnosť Honeywell patrí podľa časopisu Fortune medzi 100 najúspešnejších amerických firiem. Riaditeľka slovenskej pobočky, Nina Aleksieva, vníma Fond ako prostriedok boja proti ľahostajnosti. „Ani jedna firma, korporácia, živnostník či zamestnanec, by nemal byt ľahostajný k svojmu okoliu. Práve ľahostajnosť tvorí živnú pôdu pre korupciu. Aj touto cestou vravíme „nie“ ľahostajnosti a dávame jasne najavo svoj postoj a hodnotový rebríček.“