12. 01. 2017 Zodpovedné podnikanie

GreenCoop družstvo: Máme za sebou skutočne dobrý rok. Aj vďaka oceneniu Via Bona

Už 10 rokov prinášajú zdravú zeleninu do našich domácností. Dôkazom ich zodpovedného biznisu je aj ocenenie Zelená firma za rok 2015.

Predstaviteľ spoločnosti GreenCoop družstvo Zsolt Bindics preberá ocenenie Via Bona Slovakia 2015.

Poľnohospodárska firma z južného Slovenska ročne vyprodukuje viac ako 10 miliónov kilogramov kvalitných domácich paradajok. Skleníkové rajčiaky pestujú už od roku 2006, momentálne na ploche väčšej ako 20 hektárov. O ich výbornej chuti ani nemusíme rozprávať – takmer všetci poznajú Veselé paradajky zo Žitného ostrova. Reč je o spoločnosti GreenCoop družstvo. Čo bolo obsahom projektu „Keď sa Hi-Tech snúbi s paradajkou“?

Spoločnosť GreenCoop sa snaží vypestovať zdravé plodiny zdravým spôsobom. Využívajú  výlučne moderné skleníky, ktoré sú vykurované geotermálnou vodou a sú vybavené najnovšími technológiami, napríklad cyklickým čistením závlahovej vody pomocou UV filtra. Spoločnosť sa už desiaty rok snaží sfunkčniť opustené geotermálne vrty, z ktorých mnohokrát nekontrolovateľne vyteká horúca voda do prírody. Preto sa v roku 2015 firma pustila do revitalizácie starých skleníkov v Dunajskej Strede. Zdemontovali 40-ročné skleníky, vyčistili starý hospodársky dvor, zrevitalizovali celé okolie a jeden geotermálny vrt. Vďaka týmto zmenám dokážu vypestovať 3000 ton kvalitných paradajok, namiesto pôvodnej produkcie 800 ton. Energetickú efektivitu výroby tak zvýšili až o 375 %.

Kam sa firme podarilo posunúť v roku 2016 a na aké eko-vychytávky sa môžeme tešiť v blízkom období? Rozprávali sme sa so Zsoltom Bindicsom, predsedom spoločnosti GreenCoop družstvo.

Čo pre vás znamenalo, že ste v kategórii Zelená firma získali ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2015?

Získanie ocenenia Zelená firma roka zmenilo náš postoj hlavne k sebe samému. Začali sme sa vnímať ako organizácia, ktorej povinnosťou je vyvíjať trvalé úsilie v znižovaní ekologickej stopy našich výrobkov.

Kam ste sa za posledný rok posunuli?

Viac sme sa zviditeľnili na trhu, posilnili sme značku a získali sme svetové ocenenie Pentaward za obalový dizajn Veselej paradajky. Zväčšili sme aj pestovateľské plochy o 25 %, takže máme za sebou skutočne dobrý rok.

Akým udržateľným či zodpovedným aktivitám sa v súčasnosti venujete? Čo je pre vás prioritou do budúcnosti?

Prioritným strednodobým cieľom je ešte viac zlepšiť pracovné podmienky našich zamestnancov. Rovnako chceme znížiť ekologickú náročnosť balenia tým, že použijeme recyklovateľné baliace materiály. Momentálne pripravujeme projekt na zefektívnenie balenia a prepravy našich rajčín. Chceme totiž efektívnejšie využívať zdroje nielen pri pestovaní, ale aj počas celej pozberovej úpravy.

Podnikáte férovo? Nominujte Vašu firmu na ocenenie Via Bona Slovakia 2016

Nadácia Pontis opäť otvára nominácie na prestížne ocenenie Via Bona Slovakia. Firmy sa môžu so svojimi zodpovednými a etickými projektmi za rok 2016 nominovať do 20. januára 2017. Všetky dôležité informácie nájdete na www.viabona.sk.