21. 06. 2017 Zodpovedné podnikanie

Hi4CSR: Zodpovedná inšpirácia (nielen) z Berlína

Praktická príručka zmapuje inovatívne riešenia a príklady dobrej praxe v siedmich európskych krajinách.

Viezť sa v aute, ktoré neriadi človek, už prestáva byť sci-fi.

Reportovanie zodpovedného podnikania, eko označovanie výrobkov, darovanie jedla či zamestnávanie ľudí so znevýhodnením. To sú niektoré z tém, o ktorých si budete môcť prečítať v praktickej príručke mapujúcej inovatívne riešenia a príklady dobrej praxe v siedmich európskych krajinách.

Príručka vyjde v apríli 2018 ako výsledok spolupráce neziskoviek, konzultačných organizácií či univerzít, ktoré spojil Erasmus+ projekt Hi4CSR. V projekte má prostredníctvom Nadácie Pontis svoje zastúpenie aj Slovensko. „Ďalšími témami, ktoré bude príručka pokrývať, sú využívanie vody, manažment odpadu a inovácie. Naším cieľom je dať dokopy inšpiratívne riešenia použiteľné firmami kdekoľvek v Európe,“ hovorí Tatiana Čaplová, ktorá projekt v Nadácii Pontis koordinuje.

Udržateľný Berlín

V máji sa predstavitelia ôsmich zapojených organizácií stretli v Berlíne. Univerzita Steinbeis pre nich pripravila študijnú cestu po berlínskych start-upoch, kde im svoje inovatívne biznis nápady priblížili priamo zakladatelia a manažéri.

Navštívili sme napríklad EUREF Campus, sídlo spoločností a iniciatív, ktoré pôsobia v oblasti udržateľnosti, energetickej efektívnosti a mobility,“ približuje Tatiana. Sídli tu aj spoločnosť Green City Solutions, ktorá vyvinula inteligentný prírodný filter na znečistený mestský vzduch. CityTree je v podstate machová stena vybavená technológiou, ktorá háklivej rastline dovoľuje prežiť aj v mestskom prostredí.

Start-up nazvaný Material Mafia šíri v meste osvetu v oblasti opätovného využitia odpadu, úspešný projekt Homeless Veggie Dinner zase kombinuje sociálnu integráciu marginalizovaných skupín s riešením problému plytvania jedlom.

Riešenia pre budúcnosť

Efektívnejšia, úspornejšia a priateľská k životnému prostrediu. Taká je doprava bez vodičov. Cestovanie sa vďaka nej stane produktívnou činnosťou, navyše bude bezpečnejšie. Spoločnosť Deutsche Bahn už teraz v Nemecku testuje niekoľko samo-riadiacih autobusov. Šancu odviezť sa v jednom z nich mali aj zástupcovia organizácií v projekte Hi4CSR.

Skúšobne nám do cesty vbehol chodec, aby sme otestovali, ako autobus zareaguje. Okamžite zastavil,“ približuje Tatiana Čaplová. Ďalšie stretnutie partnerov projektu bude na Slovensku v novembri 2017. Súčasťou pripravovaného programu je aj CEE CSR Summit 2017 a trhovisko firemných riešení Sustainable Solutions Hub. Partnerské organizácie tak budú mať možnosť zoznámiť sa s inovatívnymi slovenskými projektmi v oblasti zodpovedného podnikania, ktoré budú v bratislavskej Starej Tržnici k dispozícii aj pre širokú verejnosť.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.