28. 03. 2018 Nadácia Pontis

Iniciatíva Chceme veriť: Žiadame novú vládu o urýchlené prijatie konkrétnych opatrení

Iniciátori výzvy predkladajú vláde návrhy opatrení, ktoré by mohli prispieť k obnoveniu dôveryhodnosti polície, prokuratúry a Ústavného súdu.

Urýchlené prijatie konkrétnych opatrení, ktoré zabezpečia dôveryhodné vedenie polície a prokuratúry, nezávislosť polície od politických vplyvov, otvorenie prokuratúry verejnej kontrole, ako aj dôveryhodný Ústavný súd požaduje od novej vlády iniciatíva Chceme veriť. Návrhy iniciatívy podpisujú organizácie Aliancia Fair-play, VIA IURIS, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Liga za ľudské práva, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu. Za nevyhnutné pokladajú vykonať aj niektoré personálne zmeny. Informoval o tom Juraj Rizman z VIA IURIS.

„Slovensko od vlády očakáva hlboké reformy inštitúcií zabezpečujúcich vymožiteľnosť práva a jeho platnosť pre všetkých bez rozdielu. Naše organizácie sľúbili pripraviť podrobné návrhy opatrení a budú ich dôsledne presadzovať, aby sa už nikdy v našej krajine nezopakovala podobná tragédia. Vláda to dlhuje Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, ale aj všetkým občanom,”cituje tlačová správa Zuzanu Wienk z Alinacie Fair Play.

„Deklarovaným cieľom vlády je stabilita v krajine. To sa dá v súčasnej atmosfére dosiahnuť iba konkrétnymi personálnymi a legislatívnymi zmenami, ktoré prinavrátia dôveru ľudí v kľúčové inštitúcie právneho štátu – políciu, prokuratúru a Ústavný súd,“ dodáva výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát. Iniciatíva Chceme veriť nadväzuje na požiadavky prezentované pred voľbami v roku 2016 kampaňou Štrngám za zmenu. K nim sa prihlásili nielen štyri opozičné strany, ale aj koaličná strana Most-Híd, ktorá časť z nich presadila do programového vyhlásenia vlády, uvádza sa v tlačovej správe.

Pre obnovenie dôvery v kľúčové inštitúcie štátu je podľa iniciatívy nevyhnutné vykonať personálne zmeny, smerujúce k odstráneniu pochybností o nezávislosti polície pri vyšetrovaní a k obnoveniu dôveryhodnosti policajného zboru, a to odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara a riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. Zároveň považujú za potrebné zriadiť samostatný a nezávislý Policajný zbor, aby políciu neriadil minister vnútra ale policajný prezident, zmeniť proces výberu a menovania policajného prezidenta, zrušiť jeho bezdôvodnú odvolateľnosť. Za nevyhnutné tiež považujú zriadenie nezávislej policajnej inšpekcie vyšetrujúcej trestnú činnosť policajtov, ako aj príslušníkov iných zborov, ktorá by nebola podriadená ministrovi vnútra, ale aj zabezpečenie prístupu k informáciám o vyšetrovaní korupčných káuz a iných trestných činov políciou v prípadoch, kde existuje verejný záujem na tom, aby bola činnosť polície pod verejnou kontrolou.

Iniciátori výzvy žiadajú aj o personálne zmeny na obnovenie dôveryhodnosti špeciálnej prokuratúry – odstúpenie súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podľa nich výberové konania na funkciu prokurátora by mala uskutočňovať výberová komisia, ktorú nebudú tvoriť len prokurátori a ktorej členov budú nominovať aj subjekty mimo prokurátorského prostredia. Medzi ďalšie požiadavky zaradili aj rozšírenie práva navrhovať kandidáta na funkciu generálneho prokurátora aj na ďalšie subjekty, aby ho mohli navrhovať okrem poslancov aj ďalší predstavitelia štátu a verejnosti, či zmenu zloženia Rady prokurátorov, aby v nej boli zastúpení nielen prokurátori, ale aj členovia z iného ako prokurátorského prostredia.

Pokiaľ ide o Ústavný súd, iniciátori výzvy sú toho názoru, že je nevyhnutné zabezpečiť, aby boli za sudcov zvolené dôveryhodné osobnosti, ktoré sú odbornými aj morálnymi autoritami. Uvádzajú, že je potrebné zmeniť systém voľby kandidátov na ústavných sudcov tak, aby na voľbu bola potrebná kvalifikovaná väčšina, teda 90 poslancov, ako aj sprísniť požiadavky na kandidátov tak, aby nimi boli uznávaní odborníci v oblasti práva s osobnou integritou.

Organizácie, ktoré podporujú navrhované opatrenia, zároveň upozorňujú, že ich účinnosť bude zaručená len vtedy, ak budú sprevádzané aj výberom osôb s vysokým morálnym a odborným kreditom do kľúčových pozícií v týchto inštitúciách.

Iniciatíva Chceme veriť je reakciou takmer 200 občianskych aktivistov a slovenských osobností verejného života na vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, v ktorej predložili konkrétne požiadavky pre obnovenie dôvery verejnosti v štát a jeho inštitúcie. Iniciatívu podporilo na stránke www.chcemeverit.sk už vyše päťtisíc občanov.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.