Jarná zbierka dopadla opäť na výbornú

Takmer 74 tisíc litrov šatstva a bytového textilu, množstvo potrieb do domácnosti a elektroniky vyzbierali firmy pre 23 organizácií.

Členské firmy Business Leaders Forum a pracovnej skupiny Firmy komunite opäť podnietili svojich zamestnancov, aby sa v šiestich mestách po celom Slovensku zapojili do jarnej zbierky šatstva a iných potrieb pre ľudí v núdzi. Pomohli tak 23 organizáciám a ich klientom, medzi ktorých patria sociálne znevýhodnené rodiny, týrané ženy s deťmi, utečenci či ľudia bez domova.

Celkovo sa podarilo vyzbierať takmer 74 tisíc litrov šatstva a bytového textilu, množstvo potrieb do domácnosti a elektroniky, napríklad 3 televízory, mikrovlnku, žehličku či tlačiareň a takisto drogistický tovar. Zapojení zamestnanci darovali aj pomôcky na vzdelávanie a relax, napríklad 2 bicykle, 4 páry kolieskových korčúľ a množstvo školských potrieb, kníh.  Na Horehronie putovalo 15 kusov notebookov pre Združenie mladých Rómov, v Jelšave pribudli 2 kočíky, postieľka či spácaky, ktoré potešia sociálne znevýhodnených obyvateľov mesta.

„Prijaté veci budú darované rodinám, ktoré sú ohrozené sociálnym vylúčením alebo majú obmedzenú schopnosť spoločensky sa začleniť a samostatne riešiť problémy pre svoje životné návyky a spôsob života. Našich klientov najviac potešili veci do domácnosti (taniere, poháre, odšťavovač, postele, a pod.), pracie prostriedky a pekné oblečenie pre deti aj dospelých. Deti sa potešili školským potrebám,“ povedalaLucia Nagyová z centra Fortunáčik.  „Týmto by sme sa radi poďakovali firmám za ich ochotu, čas a energiu, ktorú venovali za účelom pomôcť našim klientom. Taktiež si ceníme prístup a flexibilitu zamestnancov z uvedených firiem, ktorá napomohla bezproblémovému priebehu zbierky. Ďakujeme!“

Darované veci sme prerozdelili medzi neziskové organizácie z Jelšavy, Humenného, Čadce, Oravy, Horehronia, Košíc, Žiliny, Nitry i Bratislavy.Spoluprácu s neziskovými organizáciami sme tento rok rozšírili o viacerých prijímateľov. Novými partnermi sa stali napríklad Srdce pre deti, Združenie mladých Rómov či občianske združenie na pomoc týraným ženám a deťom Subitis Auxilium z Humenného.

Novým prvkom zbierky je aj spolupráca s projektom NOSENE. „Oblečenie, ktoré sme počas zbierky dostali, použijeme do našich predajní. Následne z predaja týchto vecí odošleme časť z predajnej ceny, ktorú vidí zákazník na visačke s cenou, na pomoc týraným ženám. Vážime si a sme veľmi radi za zapojenie sa do zbierky a oblečenie, ktoré zamestnanci firiem vytriedili zo šatníkov,“ povedala Katarína Hutyrová z NOSENE.

Ďalšou tohtoročnou novinkou bolo počítanie vyzbieraných vecí v litroch namiesto v kilogramoch, a to podľa počtu prijatých vriec. Táto zmena uľahčila zástupcom neziskových organizácií evidovanie prijatých vecí, ktoré už nemuseli vážiť.

Hoci záujem zo strany firiem o darovanie šatstva i ďalších vecí je stále veľký,  neziskové organizácie preferujú menšie množstvo oblečenia ako minulé roky, a to najmä z kapacitných dôvodov. Častejšie zbierky v menších množstvách dokážu potom rýchlejšie spracovať a roztriediť.

Do zbierky sa zapojili zamestnanci 23 spoločností:

Accenture, Adient, Allen & Overy, Citibank, CRH, Deloitte, DXC Technology, ESET, Foxconn, GSK, Hewlett Packard Enterprise, IBM,  Kia Motors Slovakia, KPMG, Orange, Pfizer, Philip Morris Slovakia, PricewaterhouseCoopers Slovensko, Slovak Telekom, Slovnaft, Tatra banka, VÚB a Whirlpool. K spoločnostiam sa pridala aj Nadácia Pontis.

Veci sme darovali 23 organizáciám a ich klientom: OZ Vagus, Slovenská humanitná rada, Krízové stredisko Dúha, Domov sv. Jána z Boha, Komunitné centrum Jelšava, Gaudeamus, Základná škola Muránska Dlhá Lúka, Domov pre každého, OZ Persona, Komunitné centrum na Predmestí, Diecézna charita Žilina, Depaul Slovensko, OZ Centrum pre rodinu – pomoc rodinám, OZ Dobrý Pastier, OZ Pošli ďalej, Diecézna charita Čadca, Diecézna charita Martin, Srdce pre deti, Združenie mladých Rómov, Subitis Auxilium, Útočište, Nosene, Fortunáčik

Komentáre