09. 12. 2014 Nadácia Pontis

Koncert Doma dobre v nocľahárni už túto sobotu uzavrie Mesiac bez domova

Príďte podporiť ľudí bez domova počas koncertu Doma dobre v nízkoprahovej nocľahárni sv. Vincenta de Paul v Bratislave.

Mesiac bez domova už v sobotu 13. decembra uzavrie koncert Doma Dobre v nízkoprahovej nocľahárni sv. Vincenta de Paul v Bratislave. Návštevníci si budú môcť sami vyskúšať, akú cestu musia merať ľudia bez strechy nad hlavou na kraj mesta, aby mohli prespať v teple a stráviť noc v bezpečí.

„Nízkoprahová nocľaháreň na Ivanskej ceste nie je príliš vľúdna, pôsobí chladne, ale zachraňuje životy ľudí. Aj preto sme sa v nej rozhodli zorganizovať koncert. Chceme ľuďom ukázať prostredie, ktoré pre ľudí bez domova slúži ako útočisko,“ vysvetľuje Anka Podlesná z Nadácie Pontis. Koncert Doma dobre organizuje Michal Kaščák s Agentúrou Pohoda a s podporou Nadácie Pontis, spolu so štyrmi organizáciami, ktoré sa venujú ľuďom bez domova – OZ Vagus, Proti prúdu, Divadlo bez domova a Depaul Slovensko.

Len v uliciach Bratislavy sa pohybuje 4000 ľudí bez domova. Presné štatistiky, koľko ich máme na celom Slovensku, chýbajú. Organizácie varujú, že ich počet stále rastie. Títo ľudia nemajú kde prenocovať, vykonávať osobnú hygienu, nedostávajú zdravotnú starostlivosť. Organizácie, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova, už niekoľko rokov bojujú s nedostatkom financií. Kapacity nocľahární a denných centier nestačia. Cieľom Mesiaca bez domova bolo poukázať na tento fakt.

Doteraz sa vyzbieralo viac ako 2700 eur

Ľudia počas Mesiaca bez domova mohli na podporu organizácií a ľudí v núdzi organizovať večere Doma dobre. „Doteraz sa nám cez darcovský portál www.DobraKrajina.sk podarilo vyzbierať 2740 eur a veríme, že počas koncertu táto suma ešte narastie,“ hovorí A. Podlesná.

Koncert Doma dobre sa začne o 13.00 hodine v nocľahárni sv. Vincenta De Paul na Ivanskej ceste v Bratislave (pri letisku). „Dobrovoľníci budú už od rána meniť priestory nocľahárne na koncertnú sálu. Po skončení programu dáme nocľaháreň do pôvodného stavu, aby v nej opäť mohli prenocovať tí, ktorí to potrebujú,“ dodáva A. Podlesná.

Počas koncertu zahrá Korben Dallas s komorným orchestrom zo Žiliny, Lola Marsh z Izraela, objav tohtoročnej Pohody a Puding pani Elvisovej. Návštevníci budú môcť počas koncertu zažiť originálnu výtvarnú večeru, ktorú bude maľovať známy výtvarník Erik Binder. Nebudú chýbať výstavy fotografií, rap v podaní Franta Project a Divadla bez domova či zaujímavé diskusie. Do nocľahárne bude premávať kyvadlová doprava z MHD zastávky Nám. 1. mája (STU) v Bratislave.

Vďaka podpore Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis je vstup na koncert bezplatný. Každý návštevník môže venovať dobrovoľný príspevok na pomoc ľuďom bez domova. V priestoroch koncertu budú pokladničky Dobrej krajiny. Darovať môžete aj cez www.DobraKrajina.sk alebo poslať SMS v hodnote 5 eur na číslo 834 (rovnaké u všetkých mobilných operátorov). Celý výnos zo zbierky poputuje na činnosť nízkoprahovej nocľahárne sv. Vincenta de Paul, prevádzku denného integračného centra Domec (Vagus), projekt nosičov batožín na Hlavnej stanici (OZ Proti prúdu) a činnosť Divadla bez domova.

Program koncertu Doma dobre

Možnosť dopravy do nocľahárne

Kyvadlová doprava –zo zastávky MHD Nám. 1. mája (STU) do nocľahárne: o 12.30 h, 13.30 h, 14.30 h – z nocľahárne späť na zastávku MHD Nám. 1. mája (STU): o 16.15 h, 17.45 h, 18.30 h

Parkovanie: štrkové parkovisko pri Aircrafte (do 500 metrov od nocľahárne).

MHD – autobusy 61 a 96 (vystúpiť na zastávke Fatruny), pešo je to do nocľahárne približne 1,5 km.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.