26. 03. 2018 Nadácia Pontis

Ku komu sa potraviny zo supermarketov dostávajú zadarmo?

Predstavujeme jeden z príkladov zodpovedného podnikania, za ktoré môžete hlasovať v cene verejnosti. Tony produktov smerujú k ľuďom v núdzi.

Keď v roku 2015 Holandsko vyzvalo počas summitu OSN na vytvorenie koalície, ktorá by bojovala za zníženie potravinového odpadu do roku 2030 o polovicu, TESCO sa k tomuto cieľu okamžite prihlásilo. Za minulý rok dokonca zverejnilo štatistiky o tom, akým množstvom potravín reťazec plytvá v strednej Európe.

„V regióne V4 vyhodíme 1,5 percenta potravín z našich prevádzok,“ hovorí Veronika Bush z TESCO Stores Slovensko, „toto číslo sa môže zdať nízke, no pri našich 13 miliónoch zákazníkov za týždeň sa toto číslo rovná viac než 49 000 tonám ročne.“

Vďaka zlepšovaniu procesov, projektom a rôznym spoluprácam sa množstvo odpadu darí znižovať. Problémom sú však niekedy zákony.

„Slovenská legislatíva napríklad jasne nezakazuje, no ani neumožňuje darovanie voľného pečiva pre ľudskú spotrebu, ktoré tvorí až 28 percent z potravinových prebytkov vyprodukovaných v našej sieti,“ hovorí Bush.

Vítanou zmenou je podľa spoločnosti možnosť venovať trvanlivé potraviny po dátume spotreby na charitu.

„Konečne môžem zas niečo uvariť,” spomína na vyznanie jednej pani Vojtech Sirkovský z Armády spásy, ktorá distribuuje potraviny ľuďom v núdzi.

V tejto oblasti spoločnosť v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska (PBS) darovala k septembru minulého roka 313 ton potravín. Zároveň prispela na zakúpenie vozidla na dovážanie potravín či pokrývanie časti logistických nákladov.

„Vďaka zvyšovaniu kapacít potravinovej banky následne vieme rozširovať sieť svojich obchodov zapojených do darovania,“ vysvetľuje Bush.

Kým na konci roku 2016 bolo na Slovensku schopných darovať nadbytok potravín len štrnásť TESCO prevádzok, v priebehu roku 2017 sa tento počet zvýšil až na sto a ako jediný reťazec tak pokrýva celé Slovensko. Spoločnosť chce, aby všetkých 151 prevádzok na Slovensku dokázalo poskytovať túto pomoc pred rokom 2020.

Zamestnanci spoločnosti v regiónoch prikladajú rovnako ruku k projektu. Riaditelia prevádzok hľadajú miestne organizácie, ktorým by mohli pomôcť, a spolu s PBS sa zo zamestnancov stávajú aj dobrovoľníci v regiónoch.

„V Lipanoch sme spoločne montovali regály a balíčkovali potraviny pre ľudí v núdzi, ktoré sme neskôr odovzdali miestnym seniorom,“ hovorí Marek Urdzik z PBS.

Dokonale nedokonalé plody zeme

Znižovanie potravinového odpadu firma realizuje aj vďaka projektu Dokonale, nedokonalé. Reťazec za zvýhodnené ceny ponúka v 65 obchodoch vybrané typy ovocia a zeleniny, pričom paleta druhov sa neustále rozširuje.

„V rámci unikátneho projektu odoberáme od našich dodávateľov zeleninu a ovocie, ktoré nespĺňajú bežné vizuálne štandardy s cieľom znížiť množstvo odpadu na strane dodávateľov,“ hovorí Veronika Bush. Do minulého roka spoločnosť predala 450 ton takýchto potravín.

TESCO urýchlilo aj proces dopravy citrusových plodov do predajní, čím zvýšila dobu čerstvosti o dva dni, a zrušila tiež akciu 1+1 na ovocie a zeleninu, aby nedochádzalo k plytvaniu potravín zákazníkmi.

Okrem pokračovania rozbehnutých iniciatív, spoločnosť pripravila novinku. „Pôjde o edukačnú kampaň priamo v našich prevádzkach, ktorej cieľom bude poukázať na plytvanie potravinami a motivovať spotrebiteľa k racionálnejšej spotrebe v domácnosti,“ vysvetľuje Bush.