03. 07. 2018 Zodpovedné podnikanie

Mesto Žilina a Nadácia Kia Motors Slovakia otvorili pump-trackovú dráhu

Dráha na Vodnom diele v Žiline je prístupná pre širokú verejnosť.

Primátor mesta Žilina Igor Choma, prezident spoločnosti Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim a majster sveta v mestských zjazdoch na bicykloch Filip Polc slávnostne otvorili pump-trackovú dráhu v rámci novovybudovaného Bike parku na Vodnom diele v Žiline. Autorom dráhy je Filip Polc a jej výstavbu zrealizovala a financovala Nadácia Kia Motors Slovakia.

Pump-tracková dráha dlhá 180 metrov je prístupná pre širokú verejnosť. Môžu ju využívať cyklisti, kolobežkári, korčuliari či skejtbordisti.Na špeciálne upravenej dráhe je možné jazdiť bez pedálovania a rýchlosť získavať presúvaním ťažiska – odľahčovaním a následným zatláčaním do vĺn a klopených zákrut. Tento spôsob ovládania bicykla pripomína pumpovanie, z čoho vychádza aj samotný názov. Jazda na pump-tracku pomáha zvyšovať silu, výdrž aj kondíciu.

Žilinské vodné dielo je skvelá lokalita pre cyklistov a korčuliarov, ktorí tu každý deň aktívne trávia svoj voľný čas. Každý jeden projekt, ktorý rozšíri možnosti športovania v našom meste, je veľké plus. Preto verím, že nová dráha bude pre všetkých jedinečným oživením a nájde si množstvo fanúšikov,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma. Autorom myšlienky bol Peter Zánický, ktorý výstavbu inicioval. Následne si mesto nechalo vypracovať projekt, ktorého realizáciu zabezpečila a zafinancovala sumou 158 693 eur Nadácia Kia Motors Slovakia prostredníctvom dodávateľskej firmy Extreme sport fabrik s.r.o.

Nový športový areál je ďalšia úspešná aktivita Nadácie Kia Motors Slovakia v spolupráci s mestom Žilina a partnermi Pumptrack Slovakia a Vodohospodárska výstavba. Naším cieľom je podporovať deti a mládež, ich možnosti športovať a viesť ich tak k zdravšiemu životnému štýlu,“ povedal Dae-Sik Kim, predseda správnej rady Nadácie Kia Motors Slovakia a CEO Kia Motors Slovakia.

Okrem samotnej pump-trackovej dráhy sú v areáli osadené lavičky (z toho 2 inteligentné), cyklostojany, koše, infotabule a prístrešok. Mesto Žilina vysadilo v jeho okolí okrasnú zeleň a v priebehu roka tu pribudne aj osvetlenie, kamerový systém a stabilné wifi pripojenie.