19. 06. 2018 Nadácia Pontis

MOLDAVA: SME S VAMI!

Od policajnej razie v Moldave nad Bodvou uplynulo päť rokov.

Polícia či prokuratúra ju nikdy nezávisle nevyšetrili napriek tvrdej kritike z mimoriadnej správy verejnej ochrankyne práv. Presne naopak: zo zranených obetí  spravil štát páchateľov.

Moldava  priveľmi pripomína Hedvigu Malinovú: Ombudsmanka, médiá, mimovládne  organizácie i právni zástupcovia obžalovaných obyvateľov osady upozorňujú na mnohé vážne pochybenia polície. Policajtov sa ešte pred uzavretím vyšetrovania osobne zastali premiér Fico a minister Kaliňák. Vysokí predstavitelia polície obvinili obyvateľov zo samozbitia a napokon z nich urobili obžalovaných.

Opäť zažívame, že štát s politickou mocou kryjú zlyhania polície a odmietajú za ne vyvodiť dôsledky. Opäť zažívame, že sa moc chce vyvŕšiť na tých, ktorí sa jej odvážili vzoprieť  a domôcť svojho práva.

Stojíme za obyvateľmi osady a žiadame zodpovedné inštitúcie, aby zabezpečili nápravu. Žiadame, aby prijali také systémové opatrenia, ktoré zabránia opakovaniu neprijateľných postupov, zabezpečia nezávislé prešetrenie zlyhaní polície a vyvodenie dôsledkov.

Štát opäť vyslal do sveta signál, že niekoho surovo zbiť je beztrestné, a že to vie spočítať všetkým, ktorí sa odvážia brániť. Práve také signály môžu povzbudzovať nenávisť a násilie v krajine. Práve také signály môžu viesť k eskalácii útokov na cudzincov, či ľudí inej farby pleti.

Je jedno, či štát zradí len jedného z nás. Je to rovnako neprijateľné, ako keby zradil  tisíce. Na zlyhanie spravodlivosti a krytie násilia sa nemôžeme nečinne prizerať. Dotýka sa každého  z nás. Ničí základy, na ktorých stojí naša dôvera v štát, schopnosť vynucovať právo a s nimi aj samotná demokracia.

Prípad obyvateľov Moldavy budeme sledovať rovnako pozorne ako prípad Hedvigy. Moldava: Sme s vami!

• Zuzana Wienk, Aliancia Fair-play
  • Veronika Pracharová, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť
  • Juraj Janiš, Kultúrny reparát
  • Zuzana Števulová, Liga za ľudské práva
  • Ján Orlovský, Nadácia otvorenej spoločnosti
  • Lenka Surotchak, Nadácia Pontis
  • Juliána Horváthová, Nie je nám to jedno
  • Zuzana Havírová, Rómske advokačné a výskumné stredisko
  • Mila Šagát, Via Iuris
  • Juraj Šeliga, Za slušné Slovensko

NAJDÔLEŽITEJŠIE FAKTY

Pred piatim rokmi vtrhlo vyše 60 policajtov na 23 autách do osady v Moldave nad Bodvou. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vo svojej správe o udalosti skonštatovala, že policajná razia sa nemala vôbec udiať, bola neprimeraná a nikdy nebola zodpovedajúco vyšetrená nezávislou inšpekciou.  Zranenia obyvateľov sú zachytené na fotografiách, videu a v lekárskych správach.  Zdokumentované je aj poškodenie obydlí napriek tomu, že polícia na vstup do nich nemala povolenie.

Orgány činné v trestnom konaní postupne zamietli sťažnosti obyvateľov a trestné stíhania zastavili. Sťažnosť obyvateľov neskôr prijal Európsky súd pre ľudské práva. Ešte počas vyšetrovania sa polície otvorene zastal premiér Fico a minister vnútra Kaliňák, ktorí kvôli tomu navštívili Moldavu nad Bodvou. Po ukončení vyšetrovania polícia naopak začala stíhať niektoré z obetí razie. Niekoľkí sú obžalovaní z krivej výpovede, dvaja už obdržali odsudzujúci trestný rozkaz.

Detailné informácie nájdete na stránke policajnarazia.sk.