25. 02. 2016 Nadácia Pontis

Nadácia Pontis ponúkla politickým stranám protikorupčný návrh: Kto ho prijal?

Mimovládne organizácie sa spojili a oslovili politické strany.

Nadácia Pontis, Inštitút SGI, Nadácia Zastavme korupciu a VIA IURIS oslovili s Iniciatívou Štrngám za zmenu už pred dvomi mesiacmi tie politické strany, ktoré majú šancu, že po voľbách zostavia vládu, alebo budú v parlamente.

Ponúkli im odborné návrhy, ktoré  majú znížiť korupciu a zlepšiť vyvodzovanie zodpovednosti voči mocným. Kto prijal ich ponuku? Iniciatíva Štrngám za zmenu reaguje podľa mimovládok na fakt, že 7 z 10 ľudí na Slovensku je nespokojných s krokmi, ktoré robia politici na zníženie korupcie. „Všetkým politickým stranám, ktoré majú podľa prieskumov reálnu šancu dostať sa do parlamentu, sme ponúkli protikorupčné návrhy. Tie vypracovali naši právnici a konzultovali ich s odborníkmi v problematike, ktorej sa týkajú, či už je to polícia, prokuratúra, Najvyšší kontrolný úrad alebo schránkové firmy,“ povedal riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát.

Opatrenia sú odborné a dajú sa aplikovať za akejkoľvek vlády. Očakávať vyvodzovanie zodpovednosti voči politikom, hoci konajú nezákonne, je podľa väčšiny Slovákov, ktorí odpovedali v reprezentatívnom prieskume, nereálne. „Do dnešného dňa máme verejný záväzok podpísaný predsedami strán Most-Híd, #Sieť, hnutia OĽaNO, strany SaS, KDH a SMK, čo je silná zhoda v boji proti korupcii. Záväzok presadzovať protikorupčné návrhy iniciatívy, žiaľ, zatiaľ chýba od SNS a od najsilnejšej strany Smer,“ konštatuje Šagát.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.