22. 11. 2015 Nadácia Pontis

Najviac našich dobrovoľníkov pomáhalo v Keni

Do rozvojových krajín slovenské mimovládne organizácie vysielajú najmä mladých ľudí do 30 rokov.

BRATISLAVA. Keňa, Gruzínsko, Kambodža, Etiópia, Mongolsko, Uganda, Vietnam či Lesotho nielen v týchto krajinách vlani pôsobili desiatky slovenských dobrovoľníkov.

Pomáhať do rozvojových krajín ich minulý rok odišlo celkovo 43, najviac do Kene (17). Vyplýva to z Výročnej správy Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS) za minulý rok.

Vysielajú najmä mladých

Dobrovoľníci poskytovali zdravotnú starostlivosť, vzdelávali, či už formálne alebo neformálne, i podporovali malé podnikanie a budovanie kapacít občianskej spoločnosti.

Do rozvojových krajín slovenské mimovládne organizácie vysielajú najmä mladých ľudí do 30 rokov, ktorých tam umiestnia v ich partnerských organizáciách.

Medzi tými, ktorí dobrovoľníkov do rozvojovej krajiny posielajú, je aj Nadácia Pontis. PR manažérka organizácie Simona Gembická vraví, že zatiaľ vyslali piatich samostatných dobrovoľníkov, každého na tri mesiace a vždy mali veľmi dobré skúsenosti.

„Mladí ľudia napríklad po skončení vysokej školy môžu v rozvojových krajinách zúročiť svoje skúsenosti a získať nové, spoznať nových ľudí a možno aj získať nápad na podnikanie alebo vlastný projekt,“ povedala pre TASR.

Niektorí dobrovoľníci v oblasti potom pracujú aj ďalej. Ivana Uličná, ktorá sa v Nadácii Pontis zaoberá slovensko-kenskou spoluprácou, začala v organizácii ako dobrovoľníčka v Keni. V krajine vlani strávila spolu šesť mesiacov. „Veľmi prispela k rozvoju cvičných firiem na nových školách a tak sa stala minulú jeseň našou pracovníčkou,“ dodala Gembická.

Niektorých precenia, musia sa vrátiť

Stanú sa však aj prípady, keď organizácie precenia schopnosti dobrovoľníka a ten sa im po týždni či dvoch z rozvojovej krajiny vráti domov. Aj preto je výber človeka a jeho príprava podstatná.

Gembická hovorí o kritériách výberu: „Najdôležitejší je altruistický postoj a otvorená myseľ pre medzikultúrnu komunikáciu,“ zdôrazňuje.

Každá organizácia má však tiež v rozvojovej krajine iný projekt, a teda aj iné požiadavky na uchádzača. Nadácia Pontis napríklad posiela dobrovoľníkov do juhovýchodnej Kene pracovať na stredných školách, kde si študenti zakladajú cvičné firmy.

„My sa preto snažíme hľadať mladých ľudí, ktorí majú skúsenosť napríklad s rozbiehaním nejakého projektu vo firme, kde pracovali, alebo vlastného projektu či podnikania a majú pokročilejšie počítačové zručnosti,“ priblížila Gembická.

Dobrovoľníctvo nie je dovolenka

Pri dobrovoľníckych pobytoch v rozvojových krajinách by však podľa Gembickej nemalo ísť len o takzvaný „volunturizmus“, teda de facto dovolenku, ktorá je spojená s nie veľmi efektívnym pomáhaním v rozvojových krajinách, napríklad za účelom skrášlenia životopisu či profilu na Facebooku.

„My sa snažíme budovať obojstranne výhodné partnerstvá medzi slovenskými a kenskými školami a hľadáme dobrovoľníkov, ktorí majú skúsenosti a môžu ich odovzdať školským IT klubom a cvičným firmám,“ zdôraznila.

Dobrovoľníci tak získajú skúsenosť s fungovaním kenského stredného školstva, projektov IT a podnikateľského vzdelávania a s rozbiehaním školiaceho centra pre absolventov, dodala PR manažérka Pontisu. S pomocou dobrovoľníkov sa tiež napríklad buduje i povedomie verejnosti, keďže po návrate z krajín sú zapájaní do šírenia osvety o rozvojovej spolupráci.

V roku 2012 bolo vyslaných do rozvojových krajín 12 dobrovoľníkov, v roku 2013 ich už bolo 24, vlani 43. Najviac ich pomáhať poslala Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, a to deväť. Vyplatená suma z programu SlovakAid na vyslanie 43 dobrovoľníkov sa minulý rok vyšplhala na 202.150 eur.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/8079811/najviac-nasich-dobrovolnikov-pomahalo-v-keni.html#ixzz3t9iQDQI1

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.