14. 01. 2013 Nadácia Pontis

Nápady a inovácie v bezpečnosti a zlepšenia životného prostredia

Tretí ročník súťaže Kia Inovation Award v spolupráci s nadáciou Pontis

Moderátor:
Nosnou témou tretieho ročníka súťaže Kia Inovation Award v spolupráci s nadáciou Pontis boli nápady a inovácie v oblasti bezpečnosti a zlepšenia životného prostredia v automobilovom priemysle. Cieľom súťaže je podporiť študentov, aby dokázali uplatniť svoje technické a odborné znalosti v praxi. Pedagógovi Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline radosť jeho zverenci tretím miestom a to za zmenšený plne funkčný model malej fotovoltaickej elektrárne na streche parkoviska na verejné dobíjanie elektromobilov. 
Milan Macháček:
Milan Macháček. Vyučujem informatiku číslicovou technikou a programovanie automatizačných zariadení. 
Moderátor:
S projektom, ktorý mali Vaši študenti v súťaži ste uspeli respektíve uspeli chalani a bol zameraný na dopravu. Ako to Vy vnímate vlastne rozvoj toho s čím chalani súťažili?
Milan Macháček:
Je to myšlienka, ktorá spája ochranu životného prostredia, spája ich oblasť štúdia to znamená elektrotechniku a spája teda automobilový priemysel čiže tieto 3 oblasti sme spojili dohromady a vyšiel nám projekt, ktorý sa zaoberá uplatnením slnečnej energie v pohone áut, ktoré majú teda ako zdroj elektrinu elektromobily. 
Moderátor:
Tú myšlienku dostať do praxe je ťažký pôrod?
Milan Macháček:
Je to samozrejme ťažšie, pretože sú stále dôvody prečo tie elektromobily nie sú na trhu, ale tie dôvody nie sú vždy úplne o tom, že by technológia nestačila. Často tie dôvody sú také, že už viac menej rozhodujú firmy, rozhodujú financie čiže technológie dnes už viac menej sú treba ich síce možno ešte vylepšovať, ale tá možnosť nasadiť elektromobily už by tu bola. 
Moderátor:
Študenti sú akí, chcú vedieť? 
Milan Macháček:
Študentov to zaujíma a baví ich to dokonca niektorí už uvažovali o tom, že by si nejaké to vozítko na solárny pohon sami postavili. Téma ich baví a zaujíma a určite by chceli v tom pokračovať. 
Moderátor:
Budete pokračovať ďalej aj v súťažiach, ktoré teda sú v tomto odbore? 
Milan Macháček:
Súťaže nás zaujímajú, súťaže nás inšpirujú a určite tá možnosť stretnúť sa aj so študentami z iných škôl je zaujímavá. Samozrejme technológie a tá možnosť získavať nové poznatky a uplatňovať ich je tak isto zaujímavá a je to o niečom inom ako len študovať nejakú teóriu. Sú to naozaj praktické veci, ktoré spájajú najnovšie, moderné veci s poznatkami, ktoré bežne v škole učia. 
Moderátor:
A neberiete to tak alebo neberú to niektorí tak, že a zas robota navyše a povinnosti mimo svojho pracovného času? 
Milan Macháček:
Tak je to samozrejme čas naviac, ktorý tomu musia venovať, ale sú to veci, ktoré im pod rukami rastú, ktoré im fungujú, na ktoré si môžu siahnuť čiže nie je to len teória sú to naozaj veci v podstate lepšie hračky. 
Moderátor:
Áno, ale dnes už človek nemôže život brať tak, že si odsedí svoje povinnosti alebo robí niekde, ale musí ísť ďalej jednoducho ten tlak a konkurencia vôbec v spoločnosti a života je taký. 
Milan Macháček:
Tým, že žiaci takto sami napredujú a sami študujú nové veci tak vlastne idú dopredu a sú minimálne v kolektíve lídrami čiže sú tými najlepšími, sú tými čo vedia najviac a sú tým pádom aj žiadaní pokiaľ teda našu školu opustia tak sú to tí ľudia, ktorí sú iniciatívni, nie sú to len takí, ktorí si odsedia a, a teda vypočujú, ale sú naozaj takí, že sami si hľadajú ten svoj smer a určujú kam ten ich život bude smerovať, kam budú smerovať ich kroky. 
Moderátor:
To bol Milan Macháček zo Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline.

 

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.