03. 03. 2014 Sociálne inovácie

Návštevou divadla môžete podporiť kenských školákov a učiteľov

Aj divadlom sa dá pomôcť Afrike. Neveríte? Príďte do divadla a nechajte sa presvedčiť.

Herci Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení už vo štvrtok 27. marca opäť odohrajú v Divadle Lab na Svoradovej 4 v Bratislave predstavenie Zachráň si svojho Afričana, ktorého návštevou môžete pomôcť školákom a učiteľom v juhovýchodnej Keni. Tento raz nevynecháme ani Nitru, kde si predstavenie budete môcť pozrieť v pondelok 31. marca v Divadla Andreja Bagara.

V Pontise pomáhame kenským školám

Vysoká nezamestnanosť mladých ľudí je naliehavým problémom v mnohých rozvojových krajinách, vrátane Kene. Podmienkou na uplatnenie mladých Keňanov na trhu práce je často znalosť práce na počítači. Mnohé školy v Keni však nie sú vybavené počítačovou technikou. Aj preto by sme vďaka vám radi pokračovali v digitalizácii kenských škôl.

Divadlo Lab ročne odohrá okolo 120 predstavení. Jedným z nich je hra Ingrid Lausund s názvom Zachráň si svojho Afričana. Žiadne kulisy, len päť mikrofónov a päť celebrít, ktoré pripravujú svoj benefičný večer pre Afriku. Z toho, čo začína ako profesionálna príprava charitatívnej akcie sa však veľmi rýchlo vykľuje emocionálne vydieranie, falošné príbehy a osobné ambície zúčastnených. Hra Zachráň si svojho Afričana nie je o cynizme a politike, ale o nás – o ľuďoch, ktorí na charitatívne zbierky prispievame. Aj keď sa nám nedostáva odpovede na riešenie problémov v Afrike, mnohí z nás sa počas predstavenia môžu začať pýtať, prečo vlastne podobné zbierky podporujeme.

Divadelná reality šou na tému Afrika

„Afrika, to je bieda, vojna, chudoba. Táto realita znamená vidieť, ako vaše dieťa zomiera na chorobu, ktorá sa volá hlad a ktorá sa dá liečiť. Postačí miska ryže,“ hovorí jedna z herečiek počas predstavenia. Je to však skutočne tak? Režisér Roman Maroš a dramaturgička Lenka Garajová sa snažia cez divadlo reflektovať aktuálne témy vo svete. Jednou z nich sú aj dobročinné zbierky pre Afriku a tak prišli s nápadom vytvoriť divadelnú reality šou.

„Snažíme sa zaujať hra ľahkosťou a humorom. Témy ako hlad, korupcia, násilie nie sú vykreslené cez utrpenie, ale pomocou tragikomiky, ktorá je pre hru príznačná. Pokiaľ divák odíde pohoršený, nahnevaný, ubolený alebo smutný, hra splnila svoje poslanie a zámer,“ hovorí Palo Pillar z Divadla Lab.

Divadlom na pomoc školákom

Návštevou divadla Zachráň si svojho Afričana alebo podporou projektu cez darcovský portál DobraKrajina.sk môžeme spoločne pomôcť 1 200 stredoškolákom z kraja Taita Taveta v juhovýchodnej Keni. Päť škôl získa počítače, projektory, interaktívne tabule a softvéry. Aj vašou podporou vzniknú na školách počítačové kluby, v ktorých žiaci budú tvoriť školské časopisy, videá a pomáhať pri propagácii miestnych remeselníkov a okolitej prírody. Takisto vyškolíme kenských učiteľov, aby mohli svojich študentov učiť, ako pracovať s počítačmi a informačnými technológiami.

Príďte si pozrieť postavičky bizarného sveta. Na jednej strane karieristku, ktorá hľadí len a len na seba a svoj moderátorský výstup. Na druhej strane citlivku, ktorá odmieta participáciu na pseudo pomoci. A ďalšie celebrity, ktorých charakterové črty sa počas prípravy benefičnej akcie rysujú stále výraznejšie, čím vznikajú rôzne konfliktné, až absurdné situácie. Z celého večera sa na javisku stáva fraška, ktorá vás nenechá chladnými.

Kde a kedy môžete predstavenia vidieť

27. marec (štvrtok), Divadlo Lab, Svoradova 4, Bratislava

31. marec (pondelok), Divadlo Andreja Bagara, Nitra