30. 07. 2013 Nadácia Pontis

O Starú tržnicu je záujem

BRATISLAVA. Stará tržnica by sa mala stať novým mestským centrom. Plánujú tam trhy, workshopy či centrum pre deti.

http://s.sme.sk/r-rss/6886159/bratislava.sme.sk/o-staru-trznicu-je-zaujem.html

BRATISLAVA. V Starej tržnici v centre hlavného mesta čoskoro otvoria viacero prevádzok. Včera sa skončili obhliadky priestorov pre záujemcov, ktorí sa tam rozhodli podnikať. „Tržnica bola vždy spojená s potravinami a jedlom, preto sme chceli, aby aj prevádzky boli takto zamerané. Reštaurácia aj potraviny by mali úzko spolupracovať s trhovníkmi, ktorí tu budú predávať, a odoberať od nich sezónne potraviny,“ hovorí Denisa Chylová z Aliancie Stará Tržnica.

Dôležitá je komunita
O prenájom priestorov je záujem, aliancii sa na každú výzvu prihlásilo viacero uchádzačov. Najviac si ich prišlo pozrieť priestor, kde by malo sídliť centrum pre rodiny s deťmi. Beata Furdíková je na materskej dovolenke a otvorenie takéhoto centra berie ako výzvu. „Priestorovo to tu veľmi meniť nechceme, máme ideu vytvorenia rozprávkovej krajiny, po ktorej by sa deti mohli voľne pohybovať. Hlavná činnosť však bude v rozmanitých aktivitách.“ Detské centrum by chcela prevádzkovať aj Katarína z Bratislavy. „V meste mi chýba priestor pre matky s deťmi, nejaká cukráreň alebo kaviareň, kde by sa mohli stretávať. Vytvorenie takéhoto miesta je mojou víziou,“ hovorí.

Aliancia Stará Tržnica je pri prenájme priestorov ústretová, doležitá je pre ňu komunita ľudí, ktorí sa v tržnici zídu. Budúcemu prevádzkovateľovi detského centra vie napríklad pomôcť pri úprave priestorov, odporučiť granty na financovanie, ale aj zľaviť z nájomného. Stará tržnica by mala fungovať ako mestské centrum, preto sa tam aliancia rozhodla začleniť aj prevádzku pre hendikepovaných. Dostala už dva návrhy. „Chceme ich vytiahnuť viac medzi ľudí. Tržnica by mala byť miestom, kde sa bude stretávať určitá komunita a hendikepovaní su tiež jej súčasťou,“ hovorí Chylová.

Potraviny aj bicykle
Vynovené priestory oficiálne otvoria koncom septembra. Prvou akciou bude potravinový trh 21. septembra. Soboty chcú venovať jedlu, nedele by mali byť zamerané na mladých dizajnérov či ojazdené bicykle. „V týchto dňoch sme spustili výzvu, na ktorú sa môžu prihlásiť lokálni pestovatelia a výrobcovia, ktorí si chcú vyskúšať predávať u nás,“ hovorí Illah van Oijen z aliancie. Do apríla plánujú v tržnici predaj na skúšku raz do mesiaca. Keď farmári zistia, že sa im to oplatí, na jar v nej budú môcť predávať stabilne.

Akcie pre dobrovoľníkov
Hoci priestor Starej tržnice patrí medzi najatraktívnejšie v Bratislave, po rokoch mimo prevádzky je zanedbaný. S úpravami a čistením by mali okrem profesionálov pomôcť aj dobrovoľníci. „Dva dni nám budú pomáhať dobrovoľníci z Nadácie Pontis a komerčných firiem. Tretí deň je spojený s otvorením priestorov Dobrovoľníckeho centra, keď sa tu bude celý deň upratovať. Zapojiť sa bude mocť ktokoľvek,“ povedala Chylová.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.