29. 09. 2015 Nadácia Pontis

O tom, že dieťa nepočuje, sa často dozvedáme neskoro

Ročne na Slovensku príde na svet asi 200 detí so sluchovým postihnutím. Až 95 % z nich sa narodí počujúcim rodičom.

Svoje o tom vie aj František Majtán, ktorý spolu s manželkou Ľubkou vychováva trojročného syna Maťka. „Keď nášmu Maťkovi diagnostikovali poruchu sluchu, nevedeli sme nájsť dostatok informácií, ani odborníkov, ktorí by nám krok po kroku radili, ako sa s postihnutím dieťaťa vysporiadať. Prvé roky pritom zásadným spôsobom definujú, aký bude mať dieťa život,“ skonštatoval František.

Manželov Majtánovcov vlastné skúsenosti motivovali k založeniu nového portálu NepocujuceDieta.sk, aby iní rodičia nemuseli prejsť tým, čím oni. „Na Slovensku stagnuje raná starostlivosť o deti so sluchovou poruchou – pritom raný vek rozhoduje o zvyšku ich života. Chceme zlepšiť informovanosť rodičov a umožniť im pomáhať si navzájom, ako komunita,” uviedol František.

Dôležité je neustále skvalitňovať  diagnostiku, liečbu a rehabilitáciu detí s poruchou sluchu.Združenie NepocujuceDieta.sk  preto s Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis spúšťa verejnú zbierku na darcovskom portáli DobraKrajina.sk a chce vyzbierať 20-tisíc eur na prvé detské audiocentrum na Slovensku. 

„Detské audiocentrum na Slovensku akútne chýba. Mnohí rodičia v súčasnosti cestujú so svojimi deťmi na vyšetrenie do Brna či Prahy. Chýbajú nám odborníci, technické vybavenie. Ide pritom o veľmi dôležitú vec – malé deti s poruchou sluchu, ktoré dostanú potrebnú diagnosticko-liečebnú starostlivosť dostatočne skoro, majú lepší základ pre plnohodnotný život.“ vysvetlila MUDr. Irina Šebová, CSc., MPH, prednostka kliniky ORL z Detskej fakultnej nemocnice.

Investícia do starostlivosti sa pritom Slovensku vráti – tieto deti nebudú v budúcnosti odkázaní na sociálny systém.

Pomôcť môžete aj vy do 31. 12. 2015 zaslaním SMS na číslo 834 v hodnote 5 € alebo ľubovoľným darom cez darcovský portál DobraKrajina.sk.

Portál NepocujuceDieta.sk nadväzuje na aktivity programu Mobilný pedagóg, ktorý spustil  v roku 2012 Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis. Jeho cieľom je pomôcť rodinám so sluchovo postihnutým dieťaťom, poskytnúť im potrebné informácie, naučiť ich ako sa venovať dieťaťu a integrovať ho do spoločnosti. Mobilní špecialisti navštevujú rodiny dvakrát mesačne priamo doma.

Formou hry rozvíjajú sluchové, komunikačné, motorické a intelektuálne zručnosti dieťaťa. Cieľom je, aby rodina fungovala samostatne a aby rodičia vedeli pôsobiť na rozvoj dieťaťa aj bez podpory odborníka. Počas troch ročníkov programom úspešne prešlo spolu 93 rodín.

Viac informácií nájdete na stránke rozumiemenepocujucim.sk.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.