22. 07. 2015 Zodpovedné podnikanie

Obľúbená hračka storočia bude ekologickejšia

LEGO prichádza na trh s progresívnym eko materiálom na výrobu novej stavebnice pod názvov "Hrajte sa dobre!" (z dánčiny Leg godt!).

©Uffe Weng/Greenpeace

Spoločnosť LEGO group sa odhodlala k radikálnemu kroku. Zverejnila totiž svoj plán investovať 1 bilión dánskych korún (138 miliónov eur) do výskumu a vývoja nového ekologického materiálu na výrobu detskej stavebnice LEGO, zverejnil portál Sustainable Brands.

Znečistenie detskej predstavivosti

LEGO kocka, ktorá bola Britskou asociáciou menovaná ako „hračka storočia“, je od roku 1964 vyrábaná z plastického materiálu ABS. Tento špeciálny termoplast sa vyznačuje väčšou stálosťou a tvrdosťou, kvôli čomu nahradil pôvodné eko LEGO kocky vyrábané z dreva. Odborníci však varujú pred jeho negatívnymi environmentálnymi dopadmi.

Ako uvádza portál ihned.cz, napriek spomínaných výhodám ABS plastu je k jeho výrobe nevyhnutná aj ropa, ktorá trvalo znečisťuje životné prostredie. Práve kvôli tomuto faktu sa spoločnosť LEGO nachádzala pod neustálou kritikou organizácie Greenpeace. Tá neváhala prezentovať svoj odmietavý postoj a zaútočila na LEGO vlastným animovaným spotom. V ňom ukazuje idylický svet za polárnym kruhom postavený z kociek a figúrok Lega, ktorý postupne pohlcuje ropná škvrna.

„Shell znečisťuje detskú predstavivosť,“ vytrvalo presadzovali členovia Greenpeace svojou masívnou kampaňou ihneď po tom, ako koncern Shell predstavil americkej vláde svoj plán na ťažbu ropy v okolí Aljašky. Pod tlakom samotného hnutia sa rozhodlo LEGO nepredĺžiť v roku 2016 svoju dlhodobú, takmer 60-ročnú spoluprácu s ropným koncernom Shell. Spoločnosť radšej uprednostnila priekopnícke inovácie a naštartovala novú etapu výskumu.

Ekologickejšia detská stavebnica

Viac ako šesťdesiat miliárd jednotlivých kúskov zo 77 metrických ton surového materiálu, ktoré boli vyrobené len za minulý rok, donútilo spoločnosť zamyslieť sa nad novým, k prírode šetrnejším materiálom. Na pomoc si preto v roku 2013 zavolali neziskovú organizáciu Svetový fond na ochranu prírody (WWF), ktorá pomáha spoločnosti LEGO pri vytváraní nového prototypu ekologickejších detských stavebníc. V dánskom meste Billung pracuje na projekte vyše 100 špecialistov, pričom konečná podoba a zloženie materiálu majú byť známe do konca roku 2016. Do roku 2030 plánuje LEGO vyrábať všetky hračky a obaly pre ne určené z inovatívneho, environmentálne šetrného materiálu.

Ako uvádza denník SME, výrobcovia stavebnice nášho detstva sa chcú skutočne dištancovať od ropného priemyslu. „Už sme podnikli dôležité kroky na zníženie našej uhlíkovej stopy, zmenšili veľkosť balenia a investovali do pobrežnej veternej farmy. Teraz stupňujeme úsilie zamerané na materiály,“ uvádza v tlačovom vyhlásení spoločnosti jej riaditeľ Jørgen Vig Knudstorp.

„Naším cieľom je inšpirovať a rozvíjať kreativitu u staviteľov budúcnosti a veríme, že táto cesta je možná prostredníctvom zážitku z hry, ktorú poskytujeme deťom,“ deklaruje vlastník LEGA Kjeld Kirk Kristiansen. „S touto investíciou sa tak zaväzujeme pokračovať v našej ambícii mať pozitívny vplyv na planétu,“ dodáva.

Každá minca má dve strany

Podľa portálu ekolist.cz ale experti varujú, že s vývojom nového materiálu vyrobenom na biologickom základe prídu aj nové problémy týkajúce sa napr. nedostatku poľnohospodárskej pôdy. Ako tvrdí Michael Sögard Jörgensen, odborník na udržateľný rozvoj z univerzity v dánskom Arhuse,  využívanie progresívnych materiálov môže mať v konečnom dôsledku aj viaceré negatívne spoločenské i ekologické dopady.

 

Autorkou je Janka Kyselová, dobrovoľníčka v tíme zodpovedného podnikania Nadácie Pontis

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.