15. 11. 2017 Zodpovedné podnikanie

Odborníci zo Slovensko.Digital predstavili výsledky projektu Red Flags.

Štát pripravuje IT projekty za viac ako 500 miliónov EUR, niektoré si zaslúžia červenú.

Ministerstvá pripravujú nové IT projekty. Už dnes je známych viac ako 30 zámerov v celkovej hodnote viac ako 500 miliónov eur. IT odborníci zo združenia Slovensko.Digital sa preto rozhodli systematicky zbierať o nich informácie a hodnotiť ich kvalitu pomocou metodiky Red Flags, aby tak jednoduchou formou upozorňovať na ich nedostatky a pomocou širokej verejnosti orientovať sa v štátnom IT.

Štát investuje do informatizácie svojich služieb pre občanov stovky miliónov eur ročne. Výsledky však nie sú pozitívne prijímané a okolo štátnych IT projektov sa množia problémy. Príkladom sú nedávne ťažkosti s doručovaním elektronických zásielok na portáli Slovensko.sk alebo bezpečnostné riziká spojené s elektronickým podpisom. Už dnes sú známe nové IT projekty za viac ako 500 miliónov eur. Odborníci zo Slovensko.Digital sa preto rozhodli hodnotiť ich kvalitu cez svoju metodiku Red Flags.

Ako IT komunite nám záleží na tom, aby sa peniaze daňových poplatníkov používali na lepšie projekty a výsledky boli pre občanov použiteľné a za normálne ceny. Nechceme však čakať, až kým budú nové IT projekty hotové. Začali sme ich preto systematicky hodnotiť už od začiatku a budeme upozorňovať na tie rizikové,“priblížil iniciatívu Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Základom metodiky Red Flags je 50 kritérii rozdelených do piatich fáz, ktorými každý, IT projekt prechádza. Od prípravnej fázy, cez obstarávanie, až po výsledný produkt a jeho prevádzku. “Zameriavame sa na kritériá, ktoré sú podľa našich skúseností dôležité pre ich úspech. V prípade ak projekt v niektorom z kritických výrazne zaostáva, dostane obrazne povedané červenú vlajku a budeme tlačiť na jeho zastavenie a prepracovanie,“ doplnil Ľubor Illek zo Slovensko.Digital. Kritériá sa zameriavajú na transparentnosť projektu, prínosy pre občana alebo efektívnosť použitia financií.

Hodnotenie projektov vzniká priebežne v komunite IT odborníkov zapojených do diskusnej platformy Slovensko.Digital. Pred zverejnením je schvaľované tímom Slovensko.Digital pod dohľadom poradnej komisie. “Záleží nám na kvalite hodnotenia. Kontrola preto prebieha vo viacerých krokoch a počívame aj spätnú väzbu z našej poradnej komisie,“ uviedol Hargaš. Členmi poradnej komisie sú z rôznych oblastí; informatizácie z akademického prostredia, neziskových organizácií alebo zástupcovia používateľov budúdich systémov.

Výsledky odborníci zverejňujú na webovej stránke redflags.slovensko.digital. Dnes je známych viac ako 30 IT projektov, ktoré ministerstvá pripravujú alebo realizujú. Ich celková hodnota je viac ako 500 miliónov eur. V prvej fáze vyhodnotili odborníci zo Slovensko.Digital 14 projektov.

Medzi najlepšie pripravené projekty patria napríklad Register a IS mimovládnych neziskových organizácií, Manažérsky IS pre podporu procesov Úradu pre reguláciu podriadených organizácií; ministerstva zdravotníctva SR alebo Informačný systém Centra právnej pomoci. Tieto však zatiaľ nemajú pripravené štúdiu uskutočniteľnosti. Z projektov, ktoré už majú pripravené aj štúdiu uskutočniteľnosti, odborníci najlepšie hodnotia IS Obchodného registra a projekt Dátová integrácia, ktorá je základom pre presadenie princípu “jedenkrát a dosť.

Naopak, medzi najhoršie hodnotené projekty patrí projekt internetu do škôl – EDUNET, Informačný systém výstavby na ministerstve dopravy alebo Informačný systém odpadového hospodárstva na ministerstve životného prostredia. V prípade týchto projektov bude Slovensko.Digital navrhovať príslušnému ministerstvu ich prepracovanie.

Projekt Red Flags vznikol s podporou Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis a podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku.