04. 05. 2018 Nadácia Pontis

Podnikatelia financujú boj proti korupcii

Fond pre transparentné Slovensko funguje už šesť rokov, iba tento rok rozdelil 110-tisíc eur.

Firmy, ktoré trápi nedostatočná vymožiteľnosť práva, sa spojili, aby mohli spoločnými silami rozvíjať transparentnosť a zdravé podnikateľské prostredie v krajine. Už šesť rokov vďaka tomu na Slovensku existuje iniciatíva, prostredníctvom ktorej firmy pôsobiace na Slovensku systematicky podporujú rôzne organizácie v boji proti korupcii. Práve tento problém totiž podnikatelia považujú za jeden z najvážnejších a rozhodli sa ho riešiť iniciatívou Fond pre transparentné Slovensko.

Desaťtisíce na projekty Samotná myšlienka vznikla ešte v roku 2012 na stretnutí združenia zodpovedných firiem Business Leaders Forum, ktoré administruje Nadácia Pontis. V tom roku sa totiž prevalila kauza Gorila, ktorá naznačovala korupciu na najvyšších miestach. Na začiatku stálo sedem firiem, dnes je členov fondu už 20. Medzi inými napríklad Slovak Telekom, Accenture alebo dm drogerie markt, ale aj slovenské spoločnosti ako portál profesia.sk či WebSupport. Firmy prispievajú do fondu, ktorý následne podporuje konkrétne projekty organizácií cez každoročné výzvy.

Základnou témou výzvy je zlepšenie podnikateľského prostredia, inštitúcií a znižovanie korupcie. Do výzvy sa môže zapojiť ktokoľvek, porota zostavená z rôznych osobností verejného života následne vyberie tie najlepšie projekty. Cez tohtoročnú výzvu sa rozdelilo približne 110-tisíc eur a peniaze išli šiestim organizáciám – Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, VIA IURIS, Transparency International Slovensko, Dobrý úradník, Slovensko. Digital, Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy a INEKO.

Za šesťročnú existenciu sa vďaka Fondu pre transparentné Slovensko podľa jeho programovej manažérky Radany Deščíkovej podarilo zrealizovať dôležité zmeny. „Či už prijatie protischránkového zákona alebo celý balík sudcovských zákonov, ktorý zlepšuje výber nových sudcov, či kritériá, ktoré musia splniť,“ poukázala.
Fond sa zameria aj na vzdelávanie Podporu môžu dostať aj menšie organizácie. Ako príklad Deščíková uviedla iniciatívu Dobrý úradník, ktorá sa snaží o zlepšenia v štátnej správe a ktorú založila skupinka štátnych úradníkov. „Každý rok je viac žiadostí, nie je to vnímané tak, že by boli výzvy iba pre veľké organizácie,“ uistila Deščíková. Tento rok ich bolo 17, vybraných bolo šesť. To, na čo sa jednotlivé výzvy zamerajú, je v rukách firiem, ktoré doň prispievajú. Preto fond chce, aby ho tvorili „firmy, ktoré tomu veria, ktoré zmýšľajú rovnako,“ uviedla Deščíková.

Tento rok fond uvažuje nad ďalšou výzvou, ktorá by bola zameraná na iné odvetvie, a to vzdelávanie. „Vnímame, že je nedostatok financií vo vzdelávaní, a to, že tam nie sú, znamená, že niekde inde musia unikať, odchádzať,“ spresnila Deščíková. V prvom kroku by preto chceli zistiť, kde tieto financie unikajú, v druhom vypracovať opatrenia, ktoré by tento stav zlepšili. Fond taktiež uvažuje nad podporou investigatívnej žurnalistiky.

Vnímame, že je nedostatok financií vo vzdelávaní. Radana Deščíková, programová manažérka fondu DOBRÝ ÚRADNÍK CHCE ZMENIŤ VEREJNÚ SPRÁVU Novinkou medzi tohtoročnými podporenými projektmi je iniciatíva Dobrý úradník, ktorá vznikla koncom minulého roka. Stojí za ňou skupinka štátnych zamestnancov a ich cieľom je zlepšiť fungovanie verejnej správy. V tejto súvislosti organizujú diskusie, stretnutia, ale aj rôzne iné projekty.