22. 11. 2016 Nadácia Pontis

Podporujeme inovácie, ktoré prinášajú spoločné dobro

Sme partnerom najväčšieho startupového podujatia na Slovensku STARTUP AWARDS 2016, v kategórii SOCIETY.

Už 2. decembra sa uskutoční najväčšia udalosť slovenského startupového sveta. Tento rok sme súčasťou STARTUP AWARDS aj my. Prevzali sme záštitu nad kategóriou SOCIETY. V Nadácii Pontis podporujeme sociálne inovácie a ľudí, ktorí za nimi stoja. Vieme, že v riešení sociálnych problémov často veľmi účinne pomáhajú práve technológie.

„Technológie a inovácie stoja za množstvom úžasných zmien, ktoré dokážu ľuďom uľahčiť život. Zvlášť podporujeme tie, ktoré pomáhajú ľuďom žiť lepšie či kvalitnejšie,“ vysvetľuje Lenka Surotchak, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis.

Do kategórie SOCIETY boli zaradené technologické startupy, ktorých produkt ma pozitívny spoločenský dopad. O výhru sa tak budú uchádzať tieto mladé firmy:

COrvus – sada aplikácií pre smartfóny s OS Android, určenú nevidiacim a slabozrakým
Karmadilo – platforma na prieskumy, respondent za svoju odpoveď získa finančnú odmenu, ktorú môže venovať vybranej neziskovej organizácii
Stemi – mobilná aplikácia, ktorá umožňuje záchranárovi hlasovú aj obrazovú konzultáciu EKG s kardiológom. Pri potvrdení infarktu je pacient okamžite, bez časových strát, prevezený do kardiocentra

V tomto roku sa koncept celého podujatia rozširuje o celodenný program zložený z prezentácií a diskusií so svetovými technológmi, dizajnérmi a investormi. Asi najznámejším spíkrom je ikona izraelského startupového ekosystému, Uri Levine, zakladateľ navigačnej aplikácie Waze. Po tom, ako tento startup odkúpil v roku 2013 Google, Levine sa naplno venuje podpore nových technologických firiem ako anjelský investor.

O prínose technológii pre spoločnosť budú hovoriť najmä Esther Dyson, americko-švajčiarska investorka, novinárka a filantropka, menovaná magazínom Forbes za jednu z najvplyvnejších žien v americkom biznise a John Sexton, rektor New York University, ktorý spustil projekt globálnej univerzity a vyfundraisoval rekordných 4,9 miliardy dolárov za desať rokov.

„Určite si pôjdem vypočuť Johna Sextona. Aj preto, z NYU je moja Alma Mater, aj preto, že je pre mňa inšpiráciou pri chápaní vzdelávania ako hodnoty. Inšpiruje ma jej príbeh spojený s filantropiou a víziou mecenášov, ktorí ju založili, globálnosťou, ktorá je jej vlastná. U Johna ma fascinuje nielen schopnosť manažovať celý univerzitný kolos, ale aj jeho výnimočné spojenie spirituality s hrou – učenia hodnôt cez baseball – tiež ikonu New Yorku a celých Spojených štátov,“ hodnotí Lenka Surotchak.

„Určite si nenechajte ujsť Esther Dyson. Investovala už do vyše 150 firiem, ale stále z nej vyžaruje skromnosť. Či už ako členka predstavenstva vo viacerých firmách, alebo ako investorka robí stále všetko – od editácie tlačových správ, až po organizáciu podujatí. Ako sama povedala, dôvod prečo investuje nie je že chce byť investorkou, ale preto, že vidí dobrý nápad a môže mu pomôcť, aby sa uskutočnil,“ odporúča Norber Maur, programový manažér z Nadácie Pontis.

Ďalšími spíkrami sú napríklad, Yanki Margalit, investor a technológ, ktorý založil neziskovú organizáciu SpaceL snažiacu sa o pristátie prvej izraelskej kozmickej lodi na Mesiaci, Karel Obluk, ktorý bol kľúčovou osobou pri úspechu antivírusovej firmy AVG, či iba 24 ročný biotechnológ Danny Carbera, zakladateľ firmy BioBots, ktorá vyvíja 3D bio tlačiarne na výrobu ľudského tkaniva.