29. 05. 2015 Filantropia

Pomôžte Henrichovi v boji s neliečiteľnou chorobou

Henrichove svaly postupne oslabujú. Aby sa spomalil priebeh zákernej choroby, potrebuje cvičiť. Pomôcť mu môžete aj vy.

Chlapec trpí svalovou dystrofiou

„A tak si chlapi musíme pomôcť sami,“ hovorí otec ťažko chorého Henricha Maňáka (12), ktorý sa stará doma o syna, kým mama pracuje. Cestujú spolu do školy, k lekárom a bojujú s neliečiteľnou chorobou. Henrich trpí Duchennovou svalovou dystrofiou, ktorá je skrytá a zákerná. Ide o vrodenú genetickú chorobu, ktorá sa prejavuje stratou aktívnej svalovej hmoty a postihuje len chlapcov. Prvé symptómy sa objavujú v prvých rokoch života. Deti sa narodia bez akýchkoľvek príznakov. Postupne začínajú mať problémy s chôdzou, behom, vstávaním z ľahu či sadu. Po 12 roku zvyčajne dieťa začne byť pripútané na vozík a jeho stav sa postupne zhoršuje. Podobne to bolo aj v Henrichovom prípade, ktorému v deviatich rokoch diagnostikovali nevyliečiteľné ochorenie. Chlapec začal zaostávať za svojimi vrstevníkmi. Keď nastúpil do štvrtej triedy, potreboval osobnú asistentku. 

Heinrich potrebuje pohybový prístroj

„Henko po rade zlomenín nôh ostal už tretí rok na vozíku. Tým, že sa moc nehýbe, sa zhoršuje aj sila rúk a prejavuje sa aj zhoršujúca skolióza,“ vysvetľuje Henrichova mama. Chlapec potrebuje motomed – liečebný pohybový prístroj pre ľudí, ktorí trpiace ochrnutím, svalovými kŕčmi alebo telesnou slabosťou. Motomed mu umožní precvičiť si potrebné svaly a pomôže mu lepšie zvládať každodenné pohyby a aktivity doma aj v škole. Zvýšenie svalovej aktivity spomalí priebeh jeho zákernej choroby a Henrichovi doslova predĺži život.

Henrich potrebuje aj vašu pomoc. Prispejte mu do najbližšieho pondelka do polnoci zaslaním bezplatnej SMS na číslo 871 (hodnota 1 SMS je 5 eur) alebo do soboty 6. júna prostredníctvom programu Srdce pre deti. Ďakujeme.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.