15. 02. 2017 Sociálne inovácie

Prezident Kiska na návšteve našich kenských startupistov

Členovia Sote Hubu prezentovali svoje projekty na podujatí v iHube, kde mal príhovor aj prezident Andrej Kiska.

V nairobskom iHube sa vo februári konalo podujatie, na ktorom sa predstavili hlavní hýbatelia startup scény v Keni. Zúčastnil sa ho aj slovenský prezident Andrej Kiska. Ten členom Sote Hubu rozpovedal svoj životný príbeh. Podelil sa o svoje skúsenosti na ceste od manuálneho pracovníka v USA, po úspešného podnikateľa a filantropa na Slovensku, až po jeho rozhodnutie meniť krajinu k lepšiemu vstupom do politiky. 

A. Kiska spoznával kenské startupy

Prezident SR, Andrej Kiska mal na tomto podujatí šancu spoznať aj samotné miestne startupy. Zoznámil sa napríklad s iHubom, najstarším startup hubom v Afrike, ktorý funguje siedmy rok. Ďalším bol startup Andela, ktorého úlohou je školiť a hľadať prácu pre budúcich podnikateľov v Keni a Nigérii. Prejavil o neho záujem aj Chan Zuckerberg Initiative, spoločnosť zakladateľa Facebooku a jeho manželky na podporu sociálnych inovácii. Ďalším startupom bol aj Gearbox. Ten je miestom pre digitálnu fabrikáciu a tiež poskytuje podporu začínajúcim firmám zameraným na rozvoj hardvérovej techniky. Za povšimnutie stojí tiež ročný program AkiraChix. Ten pomáha dievčatám zo slabších sociálnych pomerov, učí ich programovať a napokon aj začať kariéru v IT.

 

Bývalí študenti dnes úspešnými startupistami 

Podujatia sa zúčastnil náš kenský manažér zo Sote ICT a náš projektový partner, David Ogiga. Účastníci si mohli vypočuť aj príbeh nášho projektu Sote ICT o tom, ako sme s dlhoročnou podporou spoločne mohli rozšíriť projekt z IT klubov na cvičné firmy. Súčasťou projektu je momentálne dvanásť škôl v kraji Taita Taveta, ktorých absolventi sú schopní realizovania vlastných startupov. Medzi nich patria aj Lucy Muthoni a Joseph Mwadime. Spoločne založili startup ReAfrika. S použitím recyklovaných súčiastok vyrábajú sledovacie zariadenia na motorky, ktoré sú v Keni najrozšírenejším dopravným prostriedkom. V prípade ich krádeže sú majitelia schopní so zariadením od ReAfrika vypátrať, kde sa motorka nachádza. 

Ako sa projekt Sote ICT postupne rozrastal

Sote Hub a Sote ICT začali v Keni školeniami učiteľov v používaní počítačov v projektovom vyučovaní. Pomocnú ruku im podali slovenské učiteľky zo Základnej školy v Bošanoch. V lete 2010 Jana Kontúrová, Jana Valachová a Ivana Mikulová Bátovská navštívili dve školy, kde odovzdali potrebné know-how. O niečo neskôr sa projekt rozrástol na päť škôl a začal spolupracovať aj s Obchodnou akadémiou Levice. Učiteľky Daniela Skladanová a Zuzana Meszárošová školili kenských učiteľov ako v Keni, tak aj na Slovensku. S ich pomocou sa mohli na školách rozbehnúť IT kluby. Neskôr sa do projektu zapojila aj Gabriela Horecká zo Slovenského centra cvičných firiem. Aj vďaka jej pomoci boli v roku 2013 súčasťou desiatich škôl cvičné firmy. Teraz, o štyri roky neskôr, sa nachádza v Keni 26 aktívnych cvičných firiem. Dôkazom ich aktivity sú účasti na veľtrhoch v Keni, no taktiež aj u nás v Bratislave. To viedlo pred rokom k otvoreniu Sote Hubu. Prostredníctvom neho podporujeme potenciál absolventov na vytvorenie reálnych firiem. Takto sme podporili už štyri startupy a veríme, že ich počet bude v nasledujúcom roku stúpať.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.