17. 09. 2013 Zodpovedné podnikanie

Produkty, ktoré dávajú viac

Uspokojujú naše spotrebiteľské potreby, ale nesú v sebe aj niečo viac – pridanú hodnotu, dôležitú myšlienku.

© World Centric

Ak sa zodpovedné podnikanie týka všetkého od dodržiavania pravidiel etiky a transparentnosti, cez spokojnosť zamestnancov až po minimalizovanie negatívneho dopadu na životné prostredie, za zodpovedný produkt možno považovať výsledok takéhoto podnikania.  Aj napriek tejto pomerne zložitej definícii však zodpovedný produkt vieme identifikovať pomerne ľahko. Takýto produkt uspokojuje naše spotrebiteľské potreby, ale nesie v sebe aj niečo viac – pridanú hodnotu, dôležitú myšlienku. Či už ideovú alebo celkom praktickú nadstavbu, ktorá uspokojí našu potrebu konať správne a stať sa tak súčasťou niečoho, čo dáva zmysel.

Eko je in

Najvýraznejšie sa dá „zodpovednosť“ vystopovať u ekologických výrobkov. Nie každý ekologický výrobok je však zodpovedný. Papierová taška namiesto plastovej je síce v prvom pláne fajn, ale potrebu ďalej rúbať lesy nerieši. Zodpovedný eko výrobok je taký, ktorý prispieva k trvalej udržateľnosti. Neberie sa teda do úvahy len to, z čoho bol vyrobený, ale aj to, čo bude ďalej vyrobené z neho. Skvelým príkladom sú zubné kefky od spoločnosti World Centric.

Zubné kefky sú produktom pomerne krátkodobej spotreby, preto ich každoročne vyhodíme až 450 miliónov. Kefky spoločnosti World Centric nahradzujú štandardné plastové rúčky za rúčky zo stopercentne rastlinných materiálov. Štetinky zatiaľ rozložiteľné nie sú, ale dajú sa odpojiť, takže rúčka sa môže ďalej spracovať. Výrobca intenzívne pátra po náhrade, ktorú by bolo taktiež možné kompostovať.

Čo je dôležité, vďaka využívaniu rastlinných materiálov sa pri výrobe produktov World Centric spotrebuje až o polovicu menej energie. Navyše, World Centric je spoločnosťou, ktorá sa rada delí o svoj úspech. Okrem toho, že každoročne daruje štvrtinu svojich ziskov na dobročinné účely, školám a iným neziskovým organizáciám predáva svoje výrobky za znížené ceny.

Všetko so všetkým súvisí

Čaro zodpovedných produktov naozaj spočíva v ich synergickom efekte. Zodpovednosť v jednej oblasti totiž ide ruka v ruke so zodpovednosťou všade inde. Alebo si viete predstaviť firmu, ktorá  sa snaží vyrobiť trvalo udržateľný výrobok a využíva pritom detskú prácu?

Výrobky Fair Trade, ktoré v sebe spájajú ekologickú aj sociálnu zodpovednosť, sa tešia čoraz väčšej obľúbenosti u zákazníkov – v roku 2011 bol zaznamenaný až 12%-ný nárast predaja oproti predošlému roku. Aj u nás si už možno kúpiť vynikajúcu kávu či čaj z rozvojových krajín, ktoré boli vypestované a spracované s ohľadom na životné prostredie a za dodržania dôstojných pracovných podmienok a férových miezd pre pestovateľov. Fair Trade pomáha ľuďom dostať sa zo začarovaného kruhu chudoby a navyše ďalej rozvíja a zveľaďuje komunitu podporou vzdelávania detí farmárov či inými projektmi. Zákazníkom ponúka vysokokvalitný produkt a k tomu ako bonus príbeh, ktorý môže mať šťastný koniec. Ak ho podporia aj oni sami.