01. 10. 2015 Zodpovedné podnikanie

Seminár o obehovej ekonomike je pre všetky firmy, ktoré chcú hľadať zdroje inde

Radi by ste sa odlíšili od konkurencie? Inšpirujte sa firmami, ktoré začali uplatňovať princípy obehovej ekonomiky.

O svoje dlhoročné skúsenosti sa s vami príde podeliť svetovo uznávaná strategička Diana den Held.

Zákazníci oceňujú, keď firme záleží na jej okolí

Mnohým zákazníkom dnes záleží nielen na samotnom produkte a jeho kvalite, ale zaujímajú sa aj o zákulisie jeho výroby. Vzhľadom na narastajúce množstvo odpadu vo svete už mnohé firmy rozmýšľajú v nových súvislostiach. Namiesto tradičného modelu ako nový produkt vyrobiť, spotrebovať a zlikvidovať sa dnes firmy zameriavajú na to, ako môžu šetrne pristupovať k životnému prostrediu. A to je mnohým zákazníkom sympatické. Hovorí vám niečo obehová ekonomika? Príďte a inšpirujte sa na seminári Obehová ekonomika a inovácie vo vývoji príkladmi slovenských a zahraničných firiem, ktoré zdroje na svoje produkty a služby nachádzajú na netradičných miestach. Hlavnou rečníčkou seminára je Diana den Held z Holandska, ktorá má za sebou 18 rokov skúseností v oblasti zmien správania firiem. Povedie tiež workshop, na ktorom sa dozviete, ako možno aplikovať princípy obehovej ekonomiky práve na vaše aktivity. Seminár organizuje vo štvrtok 29. októbra v Austria Trend Hotel v Bratislave združenie firiem Business Leaders Forum pri Nadácii Pontis v spolupráci s Veľvyslanectvom Holandského kráľovstva na Slovensku.

Aj slovenské firmy recyklujú a hľadajú zdroje inde

Aj na Slovensku už niekoľko spoločností zaviedlo princípy obehovej ekonomiky do praxe. Napríklad firma PR Krajné vyrába zvukovú a tepelnú izoláciu z textílií zo starých automobilov, spoločnosť Vetropack zase ako jediná na Slovensku ponúka výrobky z recyklovaného skla. Recykláciu ocele ako materiálu, ktorého životnosť nie je ohraničená, využívajú v U. S. Steel Košice. V Kauflande zase pri výstavbe svojich prevádzok rozmýšľajú nad tým, ako čo najlepšie využiť odpadové teplo z chladiacich zariadení a dnes ním nielen vykurujú svoje priestory, ale využívajú ho aj pre potreby vzduchotechniky a klimatizácie. Okrem recyklácie či optimálneho využívania zdrojov energie je zaujímavým príkladom, ako môžu spoločnosti nabehnúť na systém obehovej ekonomiky, aj výroba produktov, ktoré nemajú len jedného vlastníka, ale naopak, zdieľajú ich viacerí ľudia, ktorí platia len za ich užívanie. Dnes sa už takto dajú v zahraničí zdieľať automobily, mobily či batérie do elektromobilov a v Holandsku napríklad aj džínsy.

„Stále viac firiem preberá zodpovednosť za svoje produkty a spôsoby, akým sa vyrábajú. Ak sú firmy múdre, budú tento trend nasledovať. Zabezpečia si tým podiel na trhu a jedinečnú pozíciu v porovnaní s konkurenciou. Ak tak neurobia, o 5 až 10 rokov nebudú mať žiadny biznis,“ tvrdí Roy Vercoulen, európsky riaditeľ Cradle to Cradle Product Innovation Institute z Holandska. Ide o neziskovú spoločnosť, ktorá pomáha firmám aplikovať obehovú ekonomiku v praxi. Práve Holandsko má ambície stať sa v budúcnosti jej epicentrom. A práve preto by vaša firma nemala na seminári chýbať. Vítaní sú najmä manažéri životného prostredia, odpadového hospodárstva a tiež produktoví dizajnéri.

Program seminára si môžete stiahnuť TU.

Účasť na seminári je bezplatná. Kvôli obmedzenej kapacite sa zaregistrujte na e-mailovej adrese: tatiana.caplova@nadaciapontis.sk, na mobilnom čísle 0948 333 028 alebo cez registračný formulár na stránke http://bit.ly/registraciaC2C.