31. 01. 2018 Zodpovedné podnikanie

Skúsenosti Fondu pre transparentné Slovensko využijú aj v Poľsku

Vznikne podľa slovenského vzoru fond transparentnosti aj u našich poľských susedov?

Fond pre transparentné Slovensko spolupracuje v Poľsku s partnerskou organizáciou Sieć Obywatelska Watchdog. Cieľom tejto spolupráce je zanalyzovanie situácie v krajine a nájdenie prodemokratických, etických lídrov v biznise, ktorí by obdobu Fondu transparentnosti v Poľsku chceli podporiť.

Organizácia Siec chce dosiahnuť väčšiu otvorenosť verejných inštitúcií v Poľsku. Vytvára preto sieť obyvateľov, v ktorej prepája tisíce malých individuálnych donorov so snahami stoviek malých lokálnych iniciatív či združení. S Fondom pre transparentné Slovensko chcú zmapovať záujem poľských firiem o priamu podporu a zaktivizovanie domáceho súkromného sektora. Poľská organizácia si vďaka spoločnému projektu môže zvýšiť aj svoje vlastné  kapacity a fundraisingový potenciál.

Kvôli politickej situácii v krajine to však nie je jednoduchá úloha. Posledné roky vlády Práva a spravodlivosti znamenali postupné zhoršovanie demokratických štandardov. V Európskom parlamente sa dokonca nedávno hlasovalo o možnosti pozdržať hlasovacie práva poľským poslancom. Vnútroštátne dôsledky vlády tejto strany sú cítiť aj v rozdelení spoločnosti na “našich” a “tých, ktorí sú proti nám”, čo ovplyvňuje aj súkromný sektor. Firmy si teda musia dobre zvážiť, či podporia projekt, akým je Fond transparentnosti. V dnešnom  Poľsku to pre firmy predstavuje riziko.

Podľa Katarzyny Baťko-Tołuć, riaditeľky Siec Obywatelski, preto záleží na opozícii voči dnešnej vláde. V prípade, že by úspešne dokázala zmobilizovať voličov, vytvorilo by  to možné momentum pre firmy zapojiť sa do projektu, akým je Fond transparentnosti. Firmy často preferujú tichú podporu organizácií, ktoré sa púšťajú do kontroverznejších tém, ako napr. korupčné kauzy či plytvanie verejnými  financiami. Najbližšie mesiace rozhovorov s firmami však Sieci ukáže, či sa v dnešnom Poľsku nájde klub statočných firiem, podobných tým, ktoré na Slovensku pred piatimi rokmi založili Fond pre transparentné Slovensko.

Táto aktivita sa koná v rámci projektu, ktorý od septembra 2017 koordinuje Nadácia Pontis v spolupráci s Centre for International Private Enterprise vo Washingtone (CIPE) od septembra 2017. Ide o projekt zdieľania know-how, skúseností a praktík, ktoré za fond za 5 rokov existencie získalo, s krajinami V4.

Fond pre transparentné Slovensko je jedinečný projekt, ktorý prepája prostriedky od členských firiem (vyše 20 slovenských a medzinárodných malých aj veľkých podnikov), a na základe posúdenia odbornej komisie udeľuje granty neziskovým organizáciám činným vo výskume či advokačnej činnosti v oblasti transparentnosti a boja proti korupcii na Slovensku. V roku 2017 fond prerozdelil prostriedky vo výške 190-tisíc eur ôsmim celoslovenským a 8 regionálnym organizáciám. Fond teda predstavuje významného donora v sektore. Toto akčné zapojenie sa odvážnych firiem, ktoré chcú na Slovensku podporovať férové prostredie, je cennou skúsenosťou, o ktorú sa v projekte, chceme podeliť s našimi susedmi.

Najbližšie tri mesiace vám postupne predstavíme prácu našich partnerov v susedských krajinách, ich špecifickú situáciu i vlastné skúsenosti s podporou protikorupčných organizácií.