09. 05. 2016 Nadácia Pontis

Slovákom navaria utečenci a dezert ponúknu živé knihy

Na Slovensku vzniknú netradičné reštaurácie. Dobrá krajina sa totiž opäť zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day.

Restaurant Day naberá na Slovensku, vďaka darcovskej platforme DobraKrajina.sk, nový rozmer. 13 neziskových organizácií, ktoré hľadajú podporovateľov práve na tomto portáli, si otvoria svoje jednodňové pop-up reštaurácie a bistrá. Návštevníci budú môcť doslova nazrieť do ich kuchyne, skamarátiť sa s nimi a v neposlednom rade im pomôcť dobrovoľným príspevkom. A to všetko pri výnimočnom jedle. Reštaurácie sa otvoria na šiestich miestach po celom Slovensku.

Dobrokrajinný Restaurant Day sa bude konať na šiestich miestach na Slovensku

Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku – zaplať, koľko chceš. V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít, a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu.

V Dome umenia v Bratislave v rámci výstavy Strach z neznámeho predstaví Liga za ľudské práva jedlá utečencov z Afganistanu, Sýrie či Somálska. Známe thaiské streetworkove jedlo Pad Thai naservíruje Reštaurácia pod platanom združenia Vagus. cook4refugee ponúkne „Arómu diaľok“ a združenie Bol raz jeden človek pozýva na Swingové hodovanie spojené s workshopmi swingového tanca.

Palacinky na rôzne spôsoby pripraví Človek v ohrození, ktoré ich doplní o „svetové“ prísady, či reštaurácia Prvá liga, ktorú otvorí Liga proti rakovine.  Swingové hodovanie budete môcť zažiť vďaka združeniu Bol raz jeden človek.

Nielen v Bratislave

Za Bratislavou nebudú zaostávať ani ďalšie slovenské mestá. Trenčania strávia pohodové popoludnie v Zátoke pokoja pri „plážovom menu“. Malacky si s o. z. Vstúpte naplnia žalúdky vegetariánskymi špecialitami. Prešovčania zistia „ako chutí inakosť“ s o. z. Návrat.

Všetkým, ktorí majú chuť vyjsť mimo mesta, odporúčame navštíviť vzdelávaciu včelnicu Včelí kRaj pri Kokave nad Rimavicou (okres Poltár). Porovnajú, ako chutí jedlo z plodín, ktoré opelili včely a také, ktoré vzniklo bez ich pomoci. Samosprávne bryndzové halušky zas ochutnajú v obci Vinodol (okres Nitra). Uvarí ich zduženie ZOMOS.

Zaujímavý sprievodný program

Pre návštevníkov je pripravený aj sprievodný program. Absolvujú napríklad prehliadku zákulisia divadla Stopy snov, prehliadku DOMCA – denného centra pre bezdomovcov, diskusie so živými knihami, ktoré predstaví Amnesty International či osobné rozhovory s utečencami.

Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Jednodňovú pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom.

BRATISLAVA:

Neznáme chute – utečenci varia (Liga za ľudské práva, o. z.)
Dom umenia, v rámci výstavy Strach z neznámeho, Námestie SNP, Bratislava
11:00 – 16:00 h.

Menu: afgánske pirôžky plnené hovädzím mäsom Ašak, plnené placky Bolani a ryža na spôsob Kabuli palau, somálske šišky Qurak, pochúťky zo sýrskej kuchyne ako Sambusek – taštičky plnené syrom alebo Fattúš – šalát z čerstvej zeleniny so zálievkou z granátového jablka a chrumkavými kúskami arabského chleba. Variť budú utečenci z príslušných krajín

Sprievodný program: reštaurácia bude miestom aj na dialóg, spoznávanie a búranie strachu z neznámeho prostredníctvom osobných rozhovorov. Bude možné spoznať folklórnu hudobnú tvorbu Afganistanu, Sýrie a rôznych afrických krajín či nechať si namaľovať motívy hennou

Svetové palacinky (Človek v ohrození, o. z.)
Centrum Človeka v ohrození, Baštová 5, Bratislava
13:00 – 17:00 h.

Menu: kubánska palacinka, sýrska palacinka, rómska palacinka, palacinka z Kene, ukrajinská palacinka a pitný režim: balkánska káva, nepálsky čaj a moldavská limonáda. Všetko originálne recepty, ktoré budú odhalené až po ochutnaní

Sprievodný program: predstavenie originálnych prísad z konkrétnej krajiny s vysvetlením, prečo je krajina súčasťou Človeka v ohrození. Aktivita Vymaľuj si svet! – omaľovánka nielen pre deti

Raw koláč so živým príbehom (Amnesty International Slovensko, o. z.)
Café Randevú, Jozefská 2987/17, Bratislava
16:00 – 19:00 h.

Menu: raw koláčiky, výborná káva a výnimočný čaj

Sprievodný program: diskusie so živými knihami. Živá kniha, teda človek s výnimočným životným príbehom opisuje, resp. „číta“ počas vymedzeného času, zvyčajne 15 minút, čitateľom svoj životný príbeh

Swingové hodovanie (Bol raz jeden človek, o. z.)
Michalská ulica
14:00 – 20:00 h.

Menu: slávny americký ananásový obrátený koláč, anjelsky koláč, citrónový koláč, ďalšie „old fashioned“ koláče a kanapky z éry swingu

Sprievodný program: prenesieme sa do swingových rokov minulého storočia. Tešiť sa môžete na veselú jazzovú hudbu, tvorivé workshop a na swingovú tančiareň v podaní známej tanečnej školy B-Swing

Aróma diaľok (cook4refugee, o. z.)
Záhrada Veľkého evanjelického kostola, Panenská 28, Bratislava
10:00 – 20:00 h.

Menu: Dal Palau – afganská pikantná oranžová šošovica so zeleninou a ryžou (aj pre vegánov), koláče: sýrske jablkovo-orechové koláče s medovou sirupovou polevou, Sfúf – krásne libanonské žlté koláče s kurkumou a ďalšími koreninami

Sprievodný program: tvorivé dielne a súťaž Čím to tak chutí

Prvá liga (Liga proti rakovine o. z.)
Centrum pomoci Ligy proti rakovine, Brestová 6, Bratislava – Ružinov
12:00 – 15:00 h.

Menu: guláš a la Liga a grilované dobroty, banánové tofu guličky, orechové palacinky s medom, orieškovo-čokoládové košíčky

Divadelné jednohubky (Stopy snov, o. z.)
Divadlo Ticho a spol., Školská ulica 14, Bratislava
14:00 – 18:00

Menu: jednohubky, rôzne pomazánky, káva, limonáda, koláčiky

Sprievodné aktivity: otvorené zákulisie divadla, kostýmová miestnosť, divadelné šatne, akcia priamo na javisku + fotografia priamo z javiska v dramatickom osvetlení

Thajský Restaurant Day pod platanom (Vagus, o. z.)
Pod platanom – záhrada projektu DOMEC, Mýtna 33, Bratislava
11:30 – 19:00 h.

Menu: sávne thajské street food jedlo Pad Thai. Podávať sa budú krevetové rezance Pad Thai, jedna z najlepších polievok Ázie – Tom Yum a neskutočne lahodný dezert s mangom, kokosovým mliekom a lepkavou ryžou. Ochutnať budete môcť aj novinku – jemný a lahodný bravčový bôčik na grile v špeciálnej marináde – Khao Neow Moo Ping. Ako vždy prídu aj barmani z Dobre&Dobré a pripravia vám chutné espresso alebo čerstvé limonády, prípadne vínko alebo pivko

Sprievodné aktivity: prehliadka DOMCA – nízkoprahového denného a integračného centra pre ľudí bez domova, o ktorom vám porozprávajú priamo členovia tímu Vagus

ĎALŠIE MIESTA

ZátOKa (Centrum environmentálnych aktivít Trenčín)
Zátoka pokoja – pri starom cestnom moste v Trenčíne
14:00 – 18:00 h.

Priateľské menu: grilovaná krkovička, grilovaný hermelín (so šunkou aj bez šunky) so zeleninovým šalátom a chlebom, buchty a koláče všetkých tvarov, farieb a chutí, káva, čaj z májových byliniek, prírodné nealko nápoje

Sprievodný program: člnkovanie v zátoke, tvorivé dielne pre deti i dospelých

Hrnček var (Návrat, o. z.)
Svätoplukova ulica, Prešov
11:00 – 17:00 h.

Menu: domáce špeciality z hrnčeka

Sprievodný program: pre odvážnych máme pripravenú výzvu „ako chutí inakosť“ a skupinové kráčadlo

Včelárov obed (Včelí kRaj, o. z.)
Vzdelávacia včelnica Včelí kRaj, Kokava nad Rimavicou
12:00 – podľa záujmu

Menu: dva druhy menu – jedno, ktoré vzniklo bez pomoci včiel, či iných opeľovačov – bude sa skladať iba z plodín opelených vetrom, prípadne samoopelených. Druhé menu, ktoré bude lákavejšie, pestrejšie a chutnejšie také, ktoré opelili včely, prípadne iné opeľovače.

Menu „s včelami“:
predjedlo: domáci jogurt s medom a peľom a medovou sušienkou
hlavné jedlo: grilovaný encián s medom a orechmi, cviklovo-mrkvový šalát s kozím syrom a medovo-horčicovým dresingom
dezert: medovo-levanduľové koláčiky
nápoj: medovo-citrónová limonáda, ľadové čaje s medom

Menu „bez včiel“:
predjedlo: ovsené vločky s orechmi
hlavné jedlo: varená pšenica s ražou
nápoj: pramenistá voda

Sprievodný program: medobranie (ukážka vytáčania medu), prednáška o význame opeľovačov, presklený úľ (kto býva v úli a aké má úlohy), včelí kvíz

Vstúpte do sveta chutí (Vstúpte, o. z.)
Park na Kláštornom námestí, centrum Malaciek
9:00 – 13:00

Menu: vegánske špeciality, sladké dobroty (muffiny, koláčiky a i.), šošovicová pomazánka, voňavý čajík

Sprievodný program: tvorivé dielničky na tému jedla

ZOMOS Restaurant Vinodol (ZOMOS, o. z.)
Vinodol – Areál ZOMOS, Hlavná 249, Vinodol (stred obce)
14:00 – podľa záujmu

Menu: samosprávne bryndzové halušky, pagáče a slané dobroty, protikorupčný guláš, maďarsko-slovenský držkový paprikáš priateľstva, východniarske prekvapenie, paprčový perkelt, ponuka čerstvých, údených a nakladaných kozích syrov od našej členky, majiteľky Kozej farmy v Hrušove, lokše plnené všetkým možným

Sprievodný program: debatné krúžky vo vyhradenom priestore o riešeniach konkrétnych problémov v obciach členov, samosprávna poradňa pre hostí a priateľov, ktorí majú problémy so svojou samosprávou.