02. 09. 2015 Nadácia Pontis

Športové hviezdy pomáhajú nepočujúcim deťom

Športové osobnosti darovali do charitatívnej dražby svoje talizmany, aby podporili vznik Prvého detského audiocentra na Slovensku.

Zdroj: TASR

Audiocentrum má slúžiť na zachytenie porúch sluchu aj u niekoľkomesačných detí. Dobrá aukcia bude prebiehať na portáli DobraKrajina.sk od 2. septembra do 13. októbra. Postupne sa do nej zapoja hokejisti Marián Hossa, Tomáš Tatar, futbalisti Martin Škrtel, Juraj Kucka, strelkyňa Danka Barteková a triatlonista Richard Varga.

Na Slovensku sa ročne narodí približne 200 detí so sluchovým postihnutím. Ak rodičia chcú, aby ich dieťa absolvovalo vyšetrenie sluchu ešte v ranom štádiu, musia vycestovať do susednej Českej republiky. V súčasnosti na Slovensku totiž nemáme potrebné technické vybavenie, ani potrebných odborníkov. Včasnou diagnostikou a správnou liečbou porúch sluchu možno pritom zabezpečiť aj nepočujúcim deťom šancu na kvalitný, plnohodnotný život.

Portál DobraKrajina.sk preto pripravil verejnú dražbu predmetov, ktoré na tento účel venovali známi športovci. Výťažok z nej poputuje na vytvorenie Prvého detského audiocentra Prof. Janky Jakubíkovej, CSc. na Slovensku v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici, ktoré bude slúžiť celému Slovensku. „Nie všetci začíname na rovnakej štartovacej čiare. Pre nás, čo sme mali pri štarte do života šťastie, by teda malo byť ľudskou povinnosťou pomôcť. Veď aj nepočujúce deti si zaslúžia príležitosti ako tie počujúce,“ vyzýva hokejista Marián Hossa, ktorý venoval svoj dres.

Futbalista Juraj Kucka poskytol na podporu tejto myšlienky dres dnes už bývalého klubu FC Janov, ktorý sa čoskoro stane zberateľským kúskom. „Rýchlosť nie je dôležitá iba v športe, ale aj v diagnostike. Nepočujúce deti by mali dostať rovnakú šancu na kvalitný život, akú sme v detstve dostali my a práve audiometrické centrum im konečne takúto šancu poskytne,“ vysvetľuje Kucka.

„Nedokážem si ani predstaviť, ako sa musia cítiť rodičia, keď majú podozrenie, že ich dieťatko nepočuje, no nemajú sa na koho obrátiť. Veď ak sa porucha sluchu u dieťaťa nepodchytí včas, už nikdy sa to nemusí dať celkom napraviť,“ hovorí športová strelkyňa a členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková. Tá do dražby aj preto venovala svoju šťastnú streleckú vestu.

Dobrá aukcia štartuje 2. septembrapotrvá do 13. októbra, pričom každý týždeň bude v ponuke iný talizman známeho športovca. Podmienky Dobrej aukcie si môžete pozrieť na stránkach www.DobraKrajina.sk Podporiť zriadenie prvého detského audiocentra môžete aj nezávisle od Dobrej aukcie ľubovoľným príspevkom do verejnej zbierky cez www.DobraKrajina.sk alebo zaslaním SMS v hodnote 5 eur na číslo 834.

Dobrá aukcia je súčasťou kampane na podporu nepočujúcich detí, ktorú organizuje OZ NepocujuceDieta.sk v spolupráci s Nadáciou Pontis. Jej realizáciu podporili v zastúpení športovcov i Slovenský olympijsky výbor a Nadácia Stars&Friends. Partnermi kampane sú GlaxoSmithKline a Nadačný fond Telekom.

 

Harmonogram dražby:

Marián Hossa: hokejista – dres

(Dražba: od 2. septembra 2015, 9:00 hod. do 8. septembra 2015, 24:00 hod.)

 

Tomáš Tatar: hokejista – hokejka

(Dražba: od 9. septembra 2015, 9:00 hod. do 15. septembra 2015, 24:00 hod.)

 

Martin Škrtel: futbalista – dres Liverpoolu

(Dražba: od 16. septembra 2015, 9:00 hod. do 22. septembra 2015, 24:00 hod.)

 

Juraj Kucka: futbalista – dres Janova

(Dražba: od 23. septembra 2015, 9:00 hod. do 29. septembra 2015, 24:00 hod.)

 

Danka Barteková: strelkyňa – podpísaná strelecká vesta

(Dražbu pripravujeme v decembri 2015)

 

Richard Varga: triatlonista – čiapka, okuliare a dres

(Dražbu pripravujeme v decembri 2015)

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.