13. 05. 2014 Zodpovedné podnikanie

Spustili sme prihlasovanie na Naše Mesto

Čo budete robiť 13. a 14. júna? Neseďte v práci, poďte s nami dobrovoľníčiť.

Najväčšie dobrovoľnícke podujatie Naše Mesto sa tento raz uskutoční v piatok a v sobotu 13. a 14. júna v 14 mestách na Slovensku. Dobrovoľníci z firiem a z verejnosti sa do Nášho Mesta môžu zapojiť v Bratislave, Pezinku, Trnave, Seredi, Galante, Šali, Partizánskom, Nových Zámkoch, Prievidzi, Žiline, Liptovskom Hrádku, Poprade, Spišskej Novej Vsi a v Košiciach. Stačí si vybrať jednu zo zaujímavých aktivít na webovej stránke www.nasemesto.sk do utorka 3. júna.

„Len čo sme spustili prihlasovanie do najväčšieho dobrovoľníckeho podujatia Naše Mesto, za niekoľko hodín sa zapojilo 1 300 dobrovoľníkov,“ hovorí Monika Smolová, programová riaditeľka Nadácie Pontis. Počet miest a dobrovoľníckych aktivít každý rok rastie. Dobrovoľníci budú aj tento rok skrášľovať parky a detské ihriská, hradné zrúcaniny, natierať ploty na školách a rôznych centrách, odstraňovať nelegálne skládky, pomáhať pri obnove hradných zrúcanín alebo sa deliť o svoje vedomosti a zručnosti s ľuďmi z neziskoviek.

V Bratislave si môžu vyberať zo stoviek manuálnych aktivít. Vítaní sú však aj dobrovoľníci, ktorí by radi venovali svoj čas seniorom a ľuďom s hendikepom.

Celodenná čítačka pre deti s pánom Mrkvičkom

„Deti a mladí na Slovensku čítajú čoraz menej. Aj preto sme sa rozhodli ziniciovať aktivitu na podporu čítania detí za pomoci dobrovoľníkov na Základnej škole na Sibírskej ulici,“ hovorí Lucia Borovská z Nadácie Pontis. V zahraničí takéto programy fungujú v spolupráci so školami, nemocnicami či nízkoprahovými centrami. „Oslovili sme aj odborníka na detskú literatúru Tibora Hujdiča a celý deň sa na základnej škole bude niesť v duchu dramatizovaného čítania a knižiek,“ dodáva L. Borovská. Pri tejto príležitosti tiež hľadáme dobrovoľníkov, ktorí majú skúsenosti s čítaním nahlas a radi trávia čas s deťmi.

Prvý kreatívny maratón

Novinkou tohto roka bude aj 12-hodinový Kreatívny maratón v bratislavskom Connecte, do ktorého sa zapájajú reklamné a komunikačné agentúry na pomoc neziskovkám. Pomáhať sa teda bude aj vedomosťami a hlavou.

Stále hľadáme dobrovoľníkov

V Trnave sú žiadaní dobrovoľníci pri obnove lavičiek a amfiteátra v Bernolákovom sade, pri skrášľovaní útulku pre psov, obnove detských ihrísk či vybudovaní nového bejzbalového ihriska. V Partizánskom sa plánuje skrášľovanie areálu nemocnice a hľadá sa pomoc pri organizovaní športovej olympiády pre ľudí zo sociálnych zariadení. Maľovať sa bude aj v Seredi, Galante či Nových Zámkoch.

Svätý Jur sa do Nášho Mesta zapája prvýkrát. Dobrovoľníci, ktorí sa zapoja, sa vyberú po trase náučného chodníka a natierať drevené konštrukcie na uchytenie informačných tabúľ.

V Žiline sú dobrovoľníci potrební na Stanici Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge, pri skrášlení hradných zrúcanín Blatnica, Hričov a Lietava či gotického kostola v Stránskom. Pomoc je potrebná aj pri drobných stavebných úpravách v centre mesta, aby sa zlepšili podmienky pre telesne a pohybovo znevýhodnených ľudí, peších či cyklistov.

V Spišskej Novej Vsi sa záujemcovia môžu hlásiť na skrášľovanie miestnej ZOO. Dobrovoľníkov hľadajú aj na trávenie času s ľuďmi z domova sociálnych služieb a pri skrášlení autobusovej stanice v meste.

Zaujímavou aktivitou je aj zveľadenie spustnutého židovského cintorína v Poprade a skrášlenie zanedbanej a neudržiavanej mestskej záhrady v centre mesta. V Košiciach vznikne vďaka nadšencom bylinková záhrada, dobrovoľníci tiež budú skrášľovať priestory rodinného centra, materských a základných škôl a pomoc sa zíde aj v Ekocentre pri úprave prírodnej záhrady a koreňovej čističky neďaleko Košíc.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.