08. 09. 2015 Zodpovedné podnikanie

Stačil jeden deň a 130 zamestnancov EY, ktorí premenili neziskovky na nepoznanie

Firemní dobrovoľníci pomáhali počas EY Community Day 8 neziskovým organizáciám.

Takmer 130 dobrovoľníkov zo spoločnosti EY pomáhalo organizáciám v rámci EY Community Day, ktorú spoločnosť organizovala v spolupráci s Nadáciou Pontis. Zamestnanci v niekoľkých tímoch čistili Malý Dunaj, venovali sa opusteným psom v Slobode zvierat a zateplili koterce na zimu, skrášlili priestor nízkoprahového centra, sprevádzali zdravotne postihnutých ľudí na výlete, spriechodňovali Kochovu záhradu, pomáhali mamám v rodinnom centre, pomáhali pri upratovaní azylového domu pre týrané ženy a pomáhali v autistickom centre. Dobrovoľníci tak pomohli mnohým organizáciám a komunitám, ktoré často nemajú dostatočnú kapacitu a tak môžu len vďaka dobrovoľníkom realizovať náročnejšie a rozsiahlejšie práce.

Čistili Malý Dunaj

Veľmi populárnou aktivitou pre dobrovoľníkov je čistenie brehov Malého Dunaja. Dobrovoľníci spolu s OZ Strom života každý rok čistia na člnkoch rieku od odpadkov, ktoré sa do nej naplavili z hlavného mesta. „Počas dobrovoľníckeho dňa sa nám podarilo vytiahnuť preplávať asi šest kilometrov od Zálesia až po priehradu pri Novej Dedinke a z vody sme vytiahli približne tri metre kubické odpadu. Veľmi sa teším z úprimného nasadenia dobrovoľníkov, ktorým vďačíme za to, že na konci podujatia boli všetky kanojky doplna zapratané odpadom. Medzi najväčšie kuriozity vytiahnuté z vody patrila chladnička a nárazník z auta,“ povedal Richard Weber zo združenia.

Dobrovoľníci tiež sprevádzali 15 ťažko zdravotne postihnutých mladých ľudí z Domova sociálnych služieb KAMPINO na výlet do záhrady Vodárenského múzea. Veľký úspech mala aj trampolína a rôzne iné atrakcie v záhrade. Klienti navštívili aj Botanickú záhradu, kde ich najviac zaujali sklenníky s rôznorodými cudzokrajnými rastlinami. „Naši klienti boli nesmierne spokojní, nadšení a tešili sa. Niektorým sa s dobrovoľníkmi dokonca lúčilo veľmi ťažko,“ povedala riaditeľka domova Jana Tvarožková.

Upratovali, kosili, skrášľovali

Krízové stredisko DÚHA v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom pripravujú otvorenie bezpečného ženského domu pre týrané ženy a ich deti. Dobrovoľníci tu pomáhali pri čistení podláh, umývaní okien a s ďalšími potrebnými vecami, aby sa centrum mohlo otvoriť. Pomáhali tiež v záhrade a upravili okolie budovy. „Stihli sme úplne všetko. Je to pre nás veľká pomoc, ktorú si nesmierne vážime,“ povedala riaditeľka KS DÚHA Dagmar Povodová.

Dobrovoľníci už druhý rok pomáhali aj v Rodinnom centre Prešporkovo v Starom meste v Bratislave, kde pripravovali centrum na otvorenie v novom školskom roku. V Prešporkove umyli okná, vydezinfikovali hračky, upravili zeleň na dvore a vysadili kvety. V OZ ICHTYS, ktoré sa venuje deťom a mládeži v Devínskej Novej Vsi, dobrovoľníčky pracovali na mozaike, ďalší zamestnanci pomáhali pri invetarizácii a tiež chystali radiátory na zimu.

Kochovej záhrade sa dlhodobo venuje občianske združenie Národný Trust. Koordinátorka aktivity Ivana Janská zhodnotila spoluprácu nasledovne: „S pomocou tímu EY sa nám podarilo z Kochovej záhrady vyniesť jeden plný kontajner biologického odpadu. Vyčistili a spriechodnili sa hlavné cestičky a schodiská v záhrade a odpratali sme väčšiu časť kopy suchých konárov. Všetci pracovali s vysokým nasadením a tešili sa z manuálnej práce vonku na čerstvom vzduchu. Zároveň prejavili záujem pomôcť aj v budúcnosti, čo nás veľmi teší. Všetkým ďakujeme za čas a úsilie, ktoré záhrade venovali.“ V Slobode zvierat poupratovali všetky výbey, zateplili koterce pred zimou a venoval sa opusteným psom.

Pomoc putovala aj do Autistického centra Andreas, kde dobrovoľníci vymaľovali chodbu, zmontovali nový nábytok, navŕtali diery pre poličky, presťahovali kartotéky, vytepovali všetky koberce, vydezinfikovali guličkový bazén, v záhrade pokosili a natreli kovovú bránu. „Sme radi, že sa medzi nami nájdu ľudia, ktorí sú ochotní prísť pomôcť. Je to pre nás mimoriadna pomoc. Dobrovoľníci nám pomáhajú s aktivitami, na ktoré nemáme čas a práve vďaka takémuto dňu sa na ne musíme zamerať,“ hovorí Lucia Gvozdjáková z Andreasu. Spoločný deň strávený s dobrovoľníkmi podľa nej nie je len o práci, ale aj o spoločnom zdieľaní, kedy sa ľudia zvonku môžu dozvedieť aj o tom, čo je autizmus. „Veríme, že aj takýmto spôsobom môžeme rúcať mýty a strachy z autizmu,“ dodala L. Gvozdjaková.

EY COMMUNITY DAY V ČÍSLACH

  • do podujatia sa zapojilo 126 dobrovoľníkov, ktorí odpracovali 756 hodín
  • v Prešporkove umyli 40 okien, vyčistili do 100 hračiek
  • na 6 kilometrovom úseku Malého Dunaja vyzbierali 3 metre kubické odpadu
  • zobrali na výlet 15 ťažko zdravotne postihnutých klientov z DSS KAMPINO
  • vyvenčili 70 opustených psov, upratali 8 veľkých výbehov, v ktorých zateplili koterce
  • v Andrease vymaľovali 2 miestnosti, poskladali 4 kusy nábytku, vytepovali 6 kobercov a 4 kreslá, natreli mreže na 4 oknách

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.