08. 07. 2013 Nadácia Pontis

Števko žije s otcom na hranici chudoby: Som ako malý Sagan! tešil sa z bicykla

Očká mu žiaria od šťastia! Števko Horinek oslávil v nedeľu šieste narodeniny.

Srdce pre deti pomohlo Števkovi kúpou kotla: V zime už bude mať teplo! Števkovi veľmi chýba objatie a pohladenie mamičky, ktorá od nich odišla, keď mal len dva roky. Spolu s otcom Štefanom (56), ktorý je na invalidnom dôchodku, žijú na hranici chudoby v skromnom domčeku v Chorvátskom Grobe (okr. Senec). Chlapček veľmi túžil po bicykli, vďaka Novému Času sa mu narodeninový sen aj splnil. Od čitateľa s veľkým srdcom dostal bicykel a redakcia Nového Času chlapčekovi darovala výstroj aj s prilbou a chráničmi. Števko dostal aj školské potreby, na ktoré rodina nemá peniaze. Chlapček veľmi túžil po bicykli, no mohol o ňom iba ak snívať. S milujúcim otcom totiž žijú v hmotnej núdzi a musia obracať každý cent. Otec je totiž už štyri roky na invalidnom dôchodku a pre chorú chrbticu už podstúpil niekoľko operácií. Števkova mama ich pred rokmi opustila. Otec Števkovi preto nahrádza aj matkinu lásku či objatie. Štefan sa o synčeka stará ukážkovo, najradšej zo všetkého mu vyvára či pečie, nie je to však jednoduché. „Snažíme sa bojovať s každým dňom, je to ťažké. Števko sníval o bicykli, chce byť ako Sagan. Som neskutočne vďačný Novému Času, že mu to splnil. Nikdy by sme si to nemohli dovoliť,“ hovorí šťastný otec Štefan. „Boli to najkrajšie narodeniny,“ teší sa Števko a očká mu žiaria od šťastia. Bicykel dostal v predstihu od čitateľa, ktorému osud modrookého chlapčeka nebol ľahostajný. Redakcia Nového Času Števkovi k narodeninám kúpila výstroj na bicykel s dresom i chráničmi, aby mohol bez obáv športovať a neublížil si.
„Mám všetko ako Sagan, už som ako on,“ prezradil Števko. Keďže rodina Horinkovcov nemá peniaze ani na nevyhnutné veci a Števko sa chystá do prvej triedy, dostal aj školskú výbavu pre prváčika. Vďaka Srdcu pre deti, ktoré je charitatívnym projektom denníka Nový Čas spravovaným Nadáciou Pontis, už nebude musieť rodina bývať počas zimy v chlade. Od nadácie totiž dostanú nový kotol na lepšie vykurovanie domu.

Ako pomáhame

V Srdci pre deti sa snažíme pomáhať neplnoletým deťom v ťažkých životných situáciách s vážnym zdravotným znevýhodnením alebo v sociálnej núdzi. Žiadaný predmet či služba potom má výrazne prispieť k skvalitneniu života dieťaťa, má pomôcť zásadne znížiť hendikep, ktorý by bol inak pre dotknutú rodinu neprekonateľný. Nekupujeme hračky, ale pre rodinu ťažko dostupné zdravotnícke pomôcky, prispievame na rôzne cvičenia a terapie nad rámec hradenia zdravotnými poisťovňami, zvyšujeme bezpečnosť či hygienu bývania, pomáhame s bezbariérovosťou a lepším začlenením detí do bežného života, vzdelávania, vzťahov s ich vrstovníkmi, aby mohli lepšie fungovať v skupine a rozvíjať svoju osobnosť.