02. 03. 2016 Zodpovedné podnikanie

Študenti právnickej fakulty Univerzity Komenského sa opäť rozhodli pomáhať neziskovým organizáciám

Unikátny predmet, ktorý spája právnické vzdelávanie s potrebami spoločnosti.

Výberový predmet Právnickej fakulty UK s názvom Právna klinika neziskového sektora spája právne potreby mimovládnych organizácii, vzdelávanie budúcich právnikov a dobrú vôľu advokátov a advokátskych koncipientov predať svoje vedomosti a zručnosti novej generácii. Univerzita otvára tento predmet už tretí krát a teda o tri mesiace bude mať odpoveď na svoje právne otázky a problémy spolu ďalších deväť organizácii. Zadania organizácii sa líšia podobne ako ich zameranie – o pomoc žiadajú centrá pomáhajúce ľuďom so zdravotným postihnutím, z marginalizovaných skupín obyvateľstva, organizácie zameriavajúce sa na ochranu životného prostredia, environmentálnu výchovu a vzdelávanie alebo plytvanie potravín. Študenti sa tak môžu zamerať na oblasť, ktorá ich najviac zaujíma, vyskúšať si prácu s reálnym klientom a vypestovať si vzťah k poskytovaniu pro bono právnej pomoci ešte počas štúdia. 

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave v priebehu posledných rokov systematicky rozvíja klinické právne vzdelávanie, ktorého účelom je praktická príprava študentov práva na právnu prax. V rámci rozvoja „právnych kliník“ bol na fakulte zriadený Ústav klinického právneho vzdelávania ako pracovisko, ktoré má za cieľ zjednocovať, koordinovať a rozvíjať tento inovatívny model vzdelávania. Pod gesciou ústavu sa realizuje aj predmet Právna klinika neziskového sektora. Jeho nosnou ideou je skĺbiť praktické vzdelávanie budúcich právnikov s potrebami neziskového sektora. Veľmi dôležitú úlohu pri samotnej realizácii tohto predmetu zohráva Nadácia Pontis, s ktorou Právnická fakulta UK už dlhšiu dobu spolupracuje, konkrétne jej program Advokáti Pro Bono. Vďaka spolupráci s Nadáciou Pontis získava fakulta právne problémy neziskových organizácií a tiež viacerých advokátov, ktorí sú ochotní týmto neziskovým organizáciám pomôcť „pro bono“. Právne problémy neriešia advokáti sami, ale sú im pridelené dvojice, niekedy trojice študentov, ktorí majú na vypracovaní konkrétnej právnej rady kľúčový podiel. Advokáti sú externými supervízormi, ktorí študentov v ich práci usmerňujú a prostredníctvom viacerých stretnutí v priebehu semestra zabezpečia kvalitu finálneho výstupu, ktorý následne študenti prezentujú neziskovej organizácii. Základné kontúry a účel predmetu sú teda zrejmé, no pre komplexný obraz si priblížime priebeh semestra a konkrétne úlohy všetkých zainteresovaných subjektov.

Študenti sa na predmet PKNS vopred prihlasujú. Tento akademický rok sa predmet realizuje po oba semestre. V skupine je ich vždy maximálne 30, pričom sa následne delia na menšie pracovné skupiny, ktoré sa zväčša skladajú z dvoch alebo troch študentov, v závislosti od náročnosti prideleného prípadu. Na začiatku semestra sa všetkým študentom na úvodnom seminári vysvetlí ako predmet funguje a čo sa od nich bude vyžadovať. Tento semester sme po prvý krát do výučby zaradili aj prípravný interaktívny workshop, ktorý viedol JUDr. Milan Hlušák. Obsah tohto workshopu bol primárne zameraný na to, ako prebieha úvodné stretnutie s klientom, čo všetko je od klienta potrebné zistiť, ako sa postupuje pri vypracovaní výstupov, akým spôsobom sa odovzdáva konkrétna právna rada a mnohé ďalšie praktické aspekty.

Študentom sú následne predstavené jednotlivé právne problémy ako aj neziskové organizácie, ktoré sú v ich pozadí. Tento semester ich je celkovo deväť. Študenti si následne do svojich skupín vyberajú konkrétny prípad, na ktorom budú počas semestra pracovať. Výberom teda získavajú samotné právne zadanie. Získavajú tiež svojho klienta – konkrétnu neziskovú organizáciu a externého supervízora (advokáta/koncipienta), ktorý bude jednak odborným garantom ich výstupu, ale v prvom rade ich bude pri práci usmerňovať, viesť a inštruovať. Do každej tejto skupiny je tiež pridelený aj jeden fakultný supervízor (tj. niekto z Právnickej fakulty UK), aby dozeral na prácu študentov a na konci semestra poskytol spätnú väzbu. Každá pracovná skupina teda obsahuje štyri subjekty. Veľmi dôležité je úvodné stretnutie (zúčastní sa na ňom vždy kompletná pracovná skupina), ktoré slúži najmä na to, aby sa študenti stretli so svojim klientom, získali všetky potrebné informácie, upresnili si zadanie a dohodli sa na termínoch výstupov. Ďalší priebeh semestra sa potom líši v závislosti od charakteru daného právneho problému. Niektoré skupiny sa stretávajú pravidelne, pričom je vždy na stretnutí aj advokát, ktorý študentom poskytuje spätnú väzbu. Niektoré skupiny fungujú počas semestra vo väčšej miere prostredníctvom e-mailovej komunikácie, ktorá je monitorovaná advokátom aj supervízorom. Výsledkom práce študentov je konkrétny právny výstup, ktorý na konci semestra poskytnú neziskovej organizácii. Na konci semestra sa koná spoločné stretnutie všetkých študentov a skupiny prezentujú priebeh a výsledky svojej práce. Na tomto stretnutí majú študenti za úlohu stručne referovať aké mali zadanie, o aký právny problém išlo, ako postupovali pri jeho riešení a aký bol výsledok.

Ako teda už samotný názov napovedá, predmet je realizovaný v spolupráci s viacerými neziskovými organizáciami. Tieto neziskové organizácie si v mnohých prípadoch právnu pomoc dovoliť nemôžu. Preto nás veľmi teší, že sa podarilo vytvoriť predmet, v rámci ktorého je neziskovým organizáciám poskytnutá právna pomoc a zároveň študenti získavajú cenné skúsenosti do praxe. Právne tento druh pomoci ich motivuje k zodpovednému prístupu a usilovnej práci, pretože si uvedomujú, že za každým právnym problémom stojí reálny, „živý“ klient, ktorý ich prácu úprimne ocení a bude za ňu vďačný. Študenti predmet hodnotia veľmi pozitívne a vítajú práve kontakt s klientom a tiež spoluprácu s advokátmi. Veríme, že sa bude úspešne rozvíjať aj v ďalších rokoch.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.