05. 07. 2018 Zodpovedné podnikanie

Tesco podniká ďalšie kroky v boji proti plytvaniu potravinami

Spoločnosť Tesco si uvedomuje, že jedným z dôležitých cieľov udržateľného rozvoja je neplytvať nielen prírodnými zdrojmi, ale ani potravinami.

Tesco sa začalo problematikou plytvania potravinami aktívne zaoberať vo viacerých oblastiach svojho podnikania. Najdôležitejším projektom v boji proti plytvaniu potravinami sa stalo darcovstvo potravinových prebytkov v obchodoch. Spolubojovníkom Tesca je Potravinová banka Slovenska spolu s lokálnymi charitami.

Aktuálne Tesco daruje potraviny na Slovensku zo 113 obchodov. V roku 2017/18 v rámci intenzívnej spolupráce s Potravinovou bankou Slovenska dokázala spoločnosť darovať ľuďom v núdzi 577 ton potravín, z čoho bolo možné pripraviť až 1,3 milióna porcií jedla. Do roku 2020 budú darovať potravinové prebytky všetky obchody Tesco. Ambícia je to veľká, avšak reálna, pretože za minulý rok sa podarilo darovať o 400 ton viac potravinových prebytkov ako rok predtým.

Medzi ďalšie aktivity, ktorými sa Tesco snaží riešiť otázku potravinového odpadu, je zavedenie horúcej linky, ktorú Tesco spustilo s cieľom ohlasovať potravinový odpad pre dodávateľov. Jedinečnou a zákazníkmi obľúbenou sa stala aj ponuka „nedokonalého“ sortimentu ovocia a zeleniny Perfectly Imperfect, ktoré by pre svoj neštandardný tvar či veľkosť skončili v odpade už u pestovateľov. Ďalším a nemenej významným sa stáva pilotný projekt – elektrické kompostovanie, ktoré Tesco uviedlo vo svojom  hypermarkete v Partizánskom. Cieľom je spracovať maximálne množstvo potravinového odpadu, čo je v prípade tohto hypermarketu takmer jedna tona týždenne.

„Myšlienka elektrického kompostéra vznikla na základe minimalizácie potravinového odpadu, zlepšenia procesu recyklácie a taktiež možnosti úspory nákladov na odvoz a likvidáciu potravinového odpadu. Zároveň používanie elektrického kompostéra predstavuje moderné a ekologické recyklovanie všetkých druhov potravinového odpadu priamo na mieste jeho vzniku,“ vysvetľuje Lukáš Valach, Project Manager Tesco pre strednú Európu.

Tesco bojuje proti plytvaniu potravinami v celej strednej Európe. V júni spoločnosť zorganizovala vo Varšave stredoeurópsku konferenciu o potravinovom odpade, na ktorej ukázala, že úspešní v boji proti plytvaniu potravinami budeme, len ak spojíme sily a nadviažeme partnerstvá výrobcov, maloobchodníkov a spotrebiteľov. Na konferencii sa stretli zástupcovia vládnych inštitúcií, mimovládnych organizácií, firiem, médií a miestnych samospráv zo strednej Európy, aby v nadväznosti na doterajšiu úspešnú spoluprácu pokračovali v hľadaní efektívnych riešení zameraných na zníženie množstva potravinového odpadu.