25. 11. 2016 Zodpovedné podnikanie

Týmito projektmi bojujeme za transparentnosť

Ako ušetriť dve miliardy eur? Analýza Ineko hovorí, že sa stačí pozrieť na dva diaľničné PPP projekty z roku 2010.

Fond pre transparentné Slovensko podporil v roku 2016 realizáciu 6-tich  projektov. Vďaka podpore 23 partnerských firiem Fondu sme mohli organizáciám poskytnúť celkovú podporu vo výške 230 000 EUR. V súčasnosti sme v polčase ich realizácie a môžeme sa pozrieť aké aktivity jednotlivé organizácie realizujú a aké sú ich plány do blízkej budúcnosti.

Organizácia Transparency International Slovensko v rámci podpory Fondu realizuje projekt zameraný na verejnú kontrolu systému spravodlivosti na Slovensku.Prvá časť projektu bola zameraná na oblasť  prokuratúry. V rámci samostatného portálu  sú, aj s pomocou verejnosti, postupne zverejňované informácie o pôsobení prokurátorov – tie sú kľúčové pre sledovanie prokurátorských kariér a  sledovanie výberu prokurátorov, ich pôsobenia a rozhodnutí. TIS priniesli aj ďalšie zistenia týkajúce sa vplyvu prokurátorov na riešenie trestných prípadov a transparentnosti výberu nových prokurátorov.

VIA IURIS sa dlhodobo venuje príprave a presadzovaniu systémových opatrení na skvalitnenie inštitúcií právneho štátu.  Prvých 8 mesiacov realizácie projektu prinieslo reálne výsledky: väčšina opatrení, ktoré združenie presadzovalo v rámci kampane Štrngám za zmenu je súčasťou programového vyhlásenia vlády, zástupcovia združenia sú súčasťou pracovnej skupiny pripravujúcej novely sudcovských zákonov, prokurátorské zákony sa budú novelizovať v roku 2017. Aj vďaka VIA IURIS sa podrali presadiť zmeny vo výberových konaniach sudcov – boli zavedené hodnotiace hárky pre výber sudcov a vo výberových komisiách je vďaka novým nomináciám MS SR viac hodnotiteľov, ktorí pochádzajú z prostredia mimo justície.

Konferencia Network spojila aktívnu komunitu z celého Slovenska

Spolu za lepšie a férovejšie Slovensko – projekt organizácie Aliancia Fair-play je zameraný na prepojenie aktívnych občianskych a profesných skupín, ktoré za ostatné roky pocítili nevymožiteľnosť práva, dôsledky korupcie, zlého spravovania vecí verejných. V roku 2016 organizácia pracovala na konkrétnych investigatívnych či watchdogových aktivitách v spolupráci s Lekárskym odborovým združením, s OZ sestier a pôrodných asistentiek, s IT komunitou a partnermi zo slovensko.digital, s veľkými telekomunikačnými hráčmi, ktorí sú nespokojní s neférovosťou pri tendroch, s advokátmi a inými aktívnymi ľuďmi na ministerstvách a v malých mimovládkach. V septembri 2016 sa uskutočnila KONFERENCIA NETWORK http://network.fair-play.sk/, ktorá  spojila aktívnu komunitu z celého Slovenska a pomohla vytvoriť spojenia naprieč rozmanitými skupinami (biznis, NGO, verejná správa, občiansky aktivisti, zástupcovia akademickej obce, a ďalší).

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy, INEKO, sa v rámci podporeného projektu venuje  transparentnosti a efektívnosti vo veľkých dopravných projektoch a PPP tendroch.

Vďaka kvalitným odborným analýzam inštitútu sa v roku 2016 darilo vyvažovať verejnú diskusiu k najväčším dopravným projektom. Inštitút publikoval viacero analytických článkov a blogov o prebiehajúcich tendroch a rizikách plytvania verejnými zdrojmi. Najčítanejší na webe Denníka N dosiahol až 80-tisíc videní. V médiách bolo publikovaných už takmer 300 príspevkov citujúcich výstupy projektu. Touto cestou je vytváraný tlak na transparentnosť a zvyšovanie hodnoty za peniaze. Ján Kovalčík bol ministrom dopravy Bercelym prizvaný medzi expertov, od ktorých si vyžiadal stanovisko k PPP projektu D4/R7.

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť sa zameriava na kontrolu, transparentnosť, profesionalizácia fungovania mestských firiem. V rámci prvej  časti projektu SGI postupne získava informácie o viac ako 180 mestským firmách v 50 najväčších samosprávach na Slovensku. Tie využije na prípravu návrhu správneho modelu fungovania firiem tak, aby zastupiteľstvá účinne kontrolovali fungovanie firiem a profesionálni manažéri firmy riadili v súlade s verejným záujmom. 

Vzhľadom na neochotu a neschopnosť Vlády SR poskytovať otvorené dáta v prehľadnej podobe v prostredí mimovládnych organizácií vzniklo viacero portálov, ktoré túto prácu pre občanov za vládu odvádzajú. Naďalej však chýba portál sústreďujúci sa špeciálne na vizualizáciu a monitoring prerozdeľovania fondov EÚ. Túto „dieru“ chce v rámci svojho projektu zaplniť Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika. V rámci podporeného projektu bude začiatkom roka 2017 spustený dátový portál, ktorý umožní dáta o eurofondoch nielen zhromažďovať a zverejňovať, ale i prehľadne vizualizovať, zdieľať a prepájať s inými dátami.

Dôvera vo fungovanie právneho štátu a férového podnikateľského prostredia je na Slovensku alarmujúco nízka. Je však možné to zmeniť, ak všetci nestrčíme hlavy do piesku. Aj vy môžete pomôcť zo Slovenska spraviť slušnú krajinu. Potrebujeme tu kritickú masu slušných firiem, potrebujeme aj vás. Pridajte sa k Fondu pre transparentné Slovensko.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.