10. 04. 2018 Nadácia Pontis

Udelili ceny Via Bona 2017. Ktoré firmy sú najzodpovednejšie?

Do finále sa dostalo 22 spoločností, pozrite si víťazov.

Robia niečo navyše, pomáhajú tam, kde je to potrebné, a za to dostali uznanie. Aj tento rok Nadácia Pontis už po osemnástykrát udelila uznanie najzodpovednejším firmám na slovenskom trhu.

Ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2017 rozdávala nadácia v utorok večer. Z celkovo 48 nominácií v ôsmich kategóriách posunula do finále nezávislá komisia, ktorú tvoria zástupcovia biznisu, štátnej správy, médií, mimovládneho sektora a vzdelávacích inštitúcií, iba 22 spoločností.

„Firmy dokážu meniť tvár Slovenska k lepšiemu – tým, ako sa správajú k zamestnancom, k životnému prostrediu, k dodávateľom či k lokálnej komunite,“ vraví riaditeľka nadácie Lenka Surotchak.

Dodáva, že niekedy pritom stačí naozaj málo na to, aby bola zmena veľká.

Hlavným víťazom je banka

Víťazom v hlavnej kategórii Zodpovedná veľká firma sa stala Slovenská sporiteľňa, ktorá cez svoju nadáciu podporuje dobročinné projekty.

Zameriava sa v nich na vzdelávanie aj zvyšovanie finančnej gramotnosti. Banka takisto bojuje proti korupcii či podvodom a myslí aj na životné prostredie.

V druhej hlavnej kategórii Zodpovedná malá alebo stredná firma zvíťazila spoločnosť Anasoft. Dlhodobo sa zapája do rôznych filantropických aktivít, dôraz kladie na zamestnancov a ich rozvoj.

Prostredníctvom technologických inovácií, ako sú napríklad bezpapierové kancelárie, sa snaží aj o ochranu životného prostredia.

Zelenou firmou sa stala spoločnosť GO4: prevádzkuje ekologickú taxi službu E-taxi, ktorá podporuje elektromobilitu.

Firma má za sebou aj kuriérsku službu na bicykloch Švihaj Šuhaj a bezemisnou taxi službou chce naplniť svoj ďalší cieľ.

Spolu s taxi službou Hopin sprevádzkovali v Bratislave sedem elektrických taxíkov, čo výrazne prispieva k zlepšeniu životného prostredia.

Taxíky za prvý polrok najazdili zhruba 200-tisíc kilometrov a ušetrili tak 40 ton CO2.

V rovnakej kategórii udelila komisia aj čestné uznanie spoločnosti Impact Futuristics za inovatívny prístup k popularizácii včelárstva.

Udelili aj novú cenu

Skvelým zamestnávateľom je Lidl Slovenská republika za svoj komplexný prístup k zamestnancom. Spoločnosť sa voči zamestnancom zameriava na fair play a dosiahnuté výsledky.

V kategórii Skvelý zamestnávateľ udelila komisia aj špeciálnu cenu pod záštitou ministerstva práce.

Cenu s názvom Zamestnávateľ ústretový k rodine, rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí si odniesla spoločnosť Accenture.

Férovým hráčom na trhu sa stala firma O2 Slovakia, a to vďaka projektu 17. november. Komisia ocenila odvahu otvoriť citlivé spoločenské témy. Ďalšími víťazmi sú spoločnosť GSK Slovakia v kategórii Dobrý partner komunity a firma Accenture v kategórii Sociálne inovácie.

Nadácia tento rok udelila aj úplne nové ocenenie – Cenu za príspevok k napĺňaniu udržateľného rozvoja – spoločnosti Tesco Stores za prínos v oblasti zodpovednej spotreby a výroby.

Čestné uznanie v tejto kategórii získala spoločnosť Pure Junk Design, ktorá vyrába produkty zo 75 percent odpadového materiálu a z 25 percent recyklovateľných materiálov.

Aj tento rok rozhodovali čitatelia denníka SME o svojom favoritovi, Cenu verejnosti získala firma Nereus za snahu umožniť plávať deťom z každého sociálneho prostredia.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.