15. 01. 2016 Zodpovedné podnikanie

Via Bona je nielen dobrou reklamou, je i záväzkom

Nominácie pre tento ročník ocenenia Via Bona Slovakia sú otvorené do 22. januára 2016. Robí Vaša firma spoločensky prospešné aktivity? Nominujte sa!

Víťazi ocenenia Via Bona Slovakia za rok 2014.

Na Slovensku je dostatok firiem, ktoré robia poctivý biznis, a to neraz aj nad rámec zákona. Nadácia Pontis doposiaľ odovzdala ocenenie Via Bona pre viac ako sto z nich a to vo viacerých kategóriách. Vďaka tomu sa o nich mohla dozvedieť aj široká verejnosť. Ocenenie však nie je len dobrou reklamou, firmy sa totiž i naďalej snažia ísť príkladom v zodpovednom podnikaní.

Zelené firmy

Napríklad spoločnosť IKEA dva roky po získaní ocenenia v kategórii Zelená firma hľadá i naďalej spôsoby, ako sa ohľaduplne správať k životnému prostrediu. V septembri preto zaviedla predaj šetrnejších LED žiaroviek či sortimentu z bavlny pochádzajúcej z udržateľných zdrojov. Spoločnosť usporiadala aj kurzy varenia s cieľom naučiť verejnosť ako správne skladovať potraviny a zamedziť ich plytvaniu.

Vlani sa Zelenou firmou stala spoločnosť Cyklokuriér Švihaj Šuhaj. Tá sa i naďalej usiluje presviedčať verejnosť i samosprávy o tom, že bicyklujúci kuriéri sú jedným z riešení, ako zamedziť pretlaku automobilovej dopravy v centre mesta . Záujem o ich služby pritom stále rastie, cyklokuriéri jazdia už aj v Košiciach, v pláne je i Trnava.

Férový hráč na trhu

Ocenenie Férový hráč na trhu si za rok 2013 odniesla spoločnosť Profesia a to za projekt Edujobs.sk, ktorý pomáha nájsť školám lepších učiteľov. Vo férovosti spoločnosť nepoľavila ani po získaní ocenenia – podporuje uplatniteľnosť rizikových skupín obyvateľstva, radí študentom pri voľbe povolania. Prevádzkuje tiež portál www.dielne.sk, kde môžu zamestnávatelia nájsť partnerov pre nákup produktov chránených dielní v rámci náhradného plnenia.

Zodpovedná stredná firma

„Ocenenie zaväzuje a povzbudzuje byť zodpovednejším,“ zhrnul vlaňajšie víťazstvo v kategórii Zodpovedná stredná firma Ján Luntner zo spoločnosti Alfa Bio. Za posledný rok ich rodinná firma zaznamenala nárast predaja výrobkov, a to aj napriek kauze, kvôli ktorej došlo k poškodeniu ich dobrého mena. „Kauza Cícerka preverila a preveruje našu zodpovednosť v kvalite,“ tvrdí majiteľ firmy.

Skvelý zamestnávateľ

Skvelým zamestnávateľom za rok 2014 sa stala spoločnosť DeutschMann Internationale Spedition z Trebišova, a to vďaka systému vzdelávania svojich zamestnancov. Tých vedú aj k solidarite, nedávno vyzbierali 800 kg teplého šatstva pre utečenecký tábor v Rakúsku. V regióne s vysokou nezamestnanosťou sa firma snaží tiež oslovovať čo najväčšiu skupinu mladých ľudí, aby nemuseli odchádzať za prácou do zahraničia.

Pridajte sa i VY k oceneným zodpovedným firmám. Nominácie sú otvorené do 22. januára 2016

Tento rok sa zoznam nositeľov cien Via Bona opäť rozšíri. Udeľovať sa bude po šestnásty krát. „Na Slovensku je mnoho firiem, ktoré robia poctivý biznis. Nehľadajú žiadne skratky a vážia si ľudí, s ktorými pracujú a komunitu, v ktorej podnikajú. Rovnako myslia na to, aby svojim biznisom neničili krajinu okolo seba, ale naopak prinášali pozitívnu zmenu pre ľudí a planétu,“ hovorí Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis na margo zodpovedných firiem na Slovensku. Tie sa so svojimi inšpirujúcimi príbehmi a projektmi môžu do ďalšieho ročníka prestížneho ocenenia prihlásiť do 22. januára 2016.

CHCEM NOMINOVAŤ SVOJU FIRMU NA OCENENIE VIA BONA SLOVAKIA 2015.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.