01. 03. 2016 Nadácia Pontis

Via Bona: Niekto vyrobí iba zisk, iný jeho časť venuje aj na dobrú vec

Hodnotiaca komisia prestížneho ocenenia Via Bona Slovakia posunula do užšieho výberu 23 nominácií.

Hodnotiaca komisia prestížneho ocenenia Via Bona Slovakia posunula do užšieho výberu 23 nominácií. Víťazov vyberie už čoskoro.

Viaceré firmy na Slovensku dokazujú, že podnikanie môže mať výnimočný prínos pre spoločnosť a krajinu. Prečítajte si príbehy firiem, ktoré sa spomedzi 75 nominovaných dostali do druhého kola ocenenia Via Bona Slovakia 2015 (adresa v závere článku). Nadácia Pontis ho udelí v 7 kategóriách za najinšpiratívnejšie projekty v oblasti firemnej filantropie a zodpovedného podnikania za uplynulý rok.

Pohoda za mestom pre pohodu Martinčanov

Aj nášho regiónu sa nominované firmy sčasti dotýkajú. V kategórii Zelených firiem napríklad súťaží aj aktivita Pohoda za mestom. Je partnerským projektom spoločnosti Heineken Slovensko a Nadácie Ekopolis a jeho cieľom je zveľaďovanie zelených plôch v mestách spolu s ich miestnymi obyvateľmi. V roku 2015, t. j. v piatom roku fungovania projektu, Pohoda za mestom poskytla finančnú podporu 3 500 eur aj na úpravu priestoru bývalých vojenských skladov SIM v martinskej Priekope. Areál SIM-u v Priekope menia členovia miestneho dobrovoľného hasičského zboru už niekoľko rokov. Jeho budovanie financujú z rôznych zdrojov – rozpočtu mesta, výboru mestskej časti, niečo mali našetrené a vypomáhajú si aj grantmi.

Upravili zeleň, no doplnili mobiliár

Vlani napríklad aj so spomínaným grantom programu Pohoda za mestom z Nadácie Ekopolis. Táto podpora pomohla v areáli zabezpečiť ďalšiu úpravu zelene a doplnenie mobiliáru. Počas apríla a mája dobrovoľníci urobili jarné brigády, priestor vyčistili od odpadu a vysadili aj zeleň. V júli pribudli informačné tabule, altánky a ohniská s dreveným sedením. Dobrovoľníci vybudovali petangové ihrisko. „Petangové ihriská sú vlastne tri,“ povedal nám veliteľ priekopských hasičov Ľubomír Vaňko. „Chceli sme to urobiť poriadne, aby sa tu dali hrať aj medzinárodné turnaje. Tak nám to predostreli martinskí petangisti, ktorí tu získali nielen miesto na zápasy, ale aj zázemie pre svoj klub,“ doplnil. Podobne sa hasiči postavili aj k stavbe volejbalových ihrísk. „Aj volejbal, aj petang si k nám môže prísť zahrať verejnosť. Sčasti pod odborným dozorom, sčasti na základe hodín určených pre verejnosť,“ spresňuje Vaňko. Dodáva zároveň, že k dispozícii je aj priestor pre strelbu z luku alebo aj kuše, ktorý zastrešili. Voľne dostupné sú ruské kolky a aj gril zóny, ktoré sprístupnili na jeseň minulého roku. „Miest na grilovanie spolu so sedením je viac, ľudia si môžu vybrať. Časom tu pribudnú trojmiestne hojdačky, vybudujeme detské ihrisko s preliezačkami a pieskoviskom,“ vyratúva robotu pre 94-členný hasičský zbor ich veliteľ. No nezabudne dodať, že pri realizácii projektu prestavby areálu pomáhajú nielen členovia Hasičského zboru Priekopa, ale aj dobrovoľníci z radov obyvateľov mesta – napríklad z Dobrovoľného hasičského zboru Martin-Záturčie, Petangovej amatérskej formácie, Turčianskej bicyklovej skupiny JUS, Klubu železničných modelárov Vrútky a klubov dôchodcov. Peniaze z nadácie sa teda veľmi dobre využili.

Váš hlas si firmy a projekty zaslúžia

Mediálnym partnerom Via Bony je aj denník SME. Na adrese

http://ekonomika.sme.sk/c/20096711/zvolte-si-najlepsi-podnikatelsky-projekt.html

si možno pozrieť videá o jednotlivých nominovaných firmách a pridať hlas na udelenie ceny verejnosti.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.