24. 11. 2015 Zodpovedné podnikanie

Via Bona Slovakia: Hľadáme zodpovedné firmy a silné príbehy

Otvorili sme nominácie na ocenenie Via Bona Slovakia za inšpiratívne príklady firiem v oblasti zodpovedného podnikania a firemnej filantropie.

Nadácia Pontis už šestnástykrát hľadá firmy, ktoré na Slovensku podnikajú férovo a zodpovedne. Do ďalšieho ročníka prestížneho ocenenia Via Bona Slovakia môžu firmy svoje príbehy a projekty prihlasovať do 22. januára 2016.

„Aj na Slovensku je mnoho firiem, ktoré robia poctivý biznis. Nehľadajú žiadne skratky k úspechu a vážia si ľudí, s ktorými pracujú a komunitu, v ktorej podnikajú. Rovnako myslia na to, aby svojim biznisom neničili krajinu okolo seba, ale naopak prinášali pozitívnu zmenu pre ľudí a planétu. A toto všetko robia nad rámec toho, čo od nich požaduje zákon,“ vysvetľuje Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis. Od roku 1998 sme už ocenili takmer 100 zodpovedných podnikateľských príbehov. Ďalšie hľadáme aj tento rok.

Hľadáme aj firmy z regiónov

Minulý ročník ocenenia Via Bona Slovakia bol prelomový, keďže že sa do neho prihlásilo doteraz najviac malých a stredných firiem, ktoré boli založené na Slovensku. „Medzi víťazmi bolo viacero projektov firiem z ekonomicky slabších regiónov Slovenska ako sú Banská Bystrica, Trebišov či Partizánske. Aj tie dokazujú, že vedia motivovať ľudí k osobnému rastu, záujmu o svoje okolie a zodpovednému prístupu k životnému prostrediu,“ hovorí L. Surotchak.

Minulý rok získala cenu Via Bona Slovakia napríklad firma Alfa Bio, ktorá sa príkladne stará o svojich zamestnancov a nielenže ponúka zákazníkom zdravé rastlinné potraviny, ale pri ich výrobe dbá aj na ochranu životného prostredia. Lunterovci vytvorili jednu z najvýznamnejších firiem, ktoré na Slovensku máme. Robia poctivý biznis a výrobu prísne kontrolujú.

Minulý rok inšpirovali

Za svoje podnikanie bola vyzdvihnutá aj firma Cyklokuriér Švihaj Šuhaj, ktorá poskytuje ekologické kuriérske služby v Bratislave a v Košiciach. Portál Profesia vďaka svojej iniciatíve Edujobs.sk prepája verejné školy s najkvalitnejšími uchádzačmi o prácu a odbúrava tak podozrenia z rodinkárstva a korupcie pri obsadzovaní pracovných miest na školách. Vďaka tomuto špecializovanému portálu môžu školy bezplatne inzerovať všetky voľné pracovné ponuky a od jeho spustenia sa ukázalo, že záujem o miesta v školstve skutočne je.

Inšpirujúci je aj príklad nábytkárskej spoločnosti IKEA Bratislava, ktorá prišla ako prvá s nahradením drevených paliet za papierové palety, ktoré slúžia na prepravu a skladovanie tovaru. Recyklovateľné palety sú šetrnejšie k životnému prostrediu a vďaka tejto zmene sa na Slovensku medzi rokmi 2012 a 2013 znížil počet kamiónov, ktoré prepravujú výrobky IKEA, o 200. To viedlo aj k zníženiu emisií CO2 a ďalších nákladov. Papierové palety po použití putujú na ďalšiu recykláciu. Vyrábajú sa z nich kartónové škatule, ktoré sa ďalej predávajú ako obchodný tovar.

O víťazoch rozhodne nezávislá hodnotiaca komisia vo 8 kateóriách:

Dôležité termíny Via Bona Slovakia 2015

22. január 2016
uzávierka prijímania nominácií

4. – 5. február 2016
hodnotiace komisie rozhodnú o shortlistoch Via Bona Slovakia 2015

11. – 12. február 2016
prezentácie užšieho výberu firiem pred hodnotiacou komisiou, výber víťazov

17. marec 2016
slávnostný galavečer v Bratislave

Podrobné informácie a podklady k prihláseniu nájdete aj na www.ViaBona.sk.

Pošlite nám tip na firmu, ktorá si zaslúži cenu 

Ak máte vlastnú skúsenosť spokojného zákazníka či nadšeného zamestnanca, ak ste vďační firme, že pre svoje okolie či životné prostredie robí niečo užitočné, navrhnite ju na ocenenie Via Bona Slovakia. Stačí, ak na bit.ly/ViaBonaTip napíšete jej názov a stručné zdôvodnenie, prečo si ocenenie zaslúži.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.