15. 06. 2017 Filantropia

Zamestnanci dm drogerie markt opäť pomohli ľuďom vo svojom okolí v ich ťažkej životnej situácii

Spoločnosť dm drogerie markt motivuje svojich zamestnancov, aby vnímali tých, ktorí pociťujú vážnu sociálnu alebo zdravotnú núdzu.

Nadačný fond dm drogerie markt v Nadácii Pontis vznikol ako reakcia na potrebu využitia prostriedkov z asignovanej dane na filantropické účely a aby tak sami zamestnanci mohli rozhodovať o tom, kam budú tieto peniaze adresované. Účelom fondu je podpora verejnoprospešných aktivít realizáciou grantových programov a podporou projektov v oblastiach kvality života komunity, športu, výchovy a vzdelávania, kultúry, životného prostredia, zdravia, sociálnej pomoci a dobrovoľníctva.

Filantropický program „Chceme si pomáhať“ odštartoval už v roku 2013. Tento rok podalo žiadosť 21 projektov. Prostriedky vyčlenené na tento grantový program boli určené pre zamestnanca, jeho rodinu a ďalších ľudí v blízkom okolí, ktorí sú vážne chorí alebo inak zdravotne či sociálne znevýhodnení a potrebujú finančné prostriedky na vyriešenie zložitej situácie.

Koncom mája rozhodla hodnotiaca komisia o tom, ktoré žiadosti budú v programe „Chceme si pomáhať“ podporené. „Najviac žiadostí o pomoc prichádzalo od rodičov, ktorí potrebujú rehabilitáciu pre svoje ťažko choré deti. Pomohli sme im tak uhradiť aspoň časť nákladov na rehabilitačné pobyty alebo pomôcky,“ hovorí Zuzana Vinklerová, prokuristka dm drogerie markt.

Ukázalo sa, že aj menšia finančná podpora v hodnote 500 eur môže ľuďom na Slovensku pomôcť v ich ťažkej životnej situácii. Príkladom je aj rodina 2-ročnej Kristínky z Nemšovej, ktorá potrebuje špeciálnu rehabilitáciu. „Kristínka má 2 roky, narodila sa predčasne v 30. týždni. Po narodení nedýchala, museli ju oživovať a to zanechalo stopy na jej zdraví. Telíčko má hypotonické, končatiny rúk a nôh hypertonické.,“ vysvetľuje pediatrička Marta Špániková, jedna z členov hodnotiacej komisie.

Pomoc putovala aj pre Nikolku, 4 a pol ročné dievčatko, ktoré strávilo väčšinu svojho života v nemocnici. Po troch rokoch nepretržitej nemocničnej liečby sa konečne dostala do domácej liečby a môže tráviť viac času v kruhu milovanej rodiny. Stále však často musí absolvovať pobyty v nemocnici, ktoré sú veľmi finančne náročné. Dvojičkám Eliške a Linde, ktoré trpia poruchou sluchu, budú môcť rodičia zakúpiť náhradné diely pre ich implantáty. Kvôli zriedkavej genetickej chorobe svojej dcérky, ktorá potrebuje 24 hod. starostlivosť, sa pani Beáta nemôže zamestnať na trvalý pracovný pomer. Preto im finančná pomoc od Nadačného fondu dm drogerie markt aspoň troška pomôže.

Zamestnanci, ktorí majú vo svojej rodine či blízkom okolí vážne chorého alebo inak zdravotne či sociálne znevýhodneného príbuzného, odporučili podporiť 21 žiadostí o podporu. „Cez Nadačný fond dm drogerie markt pomôžeme všetkým 21 rodinám a jednotlivcom sumou takmer 10 tisíc eur.,“ dodáva Monika Balajthyová, koordinátorka Nadačného fondu zo spoločnosti dm drogerie markt.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.