23. 03. 2018 Nadácia Pontis

Zdroje pre neziskovky z podielu z dane rastú

Takzvané dve percentá z dane môžu poukázať fyzické aj právnické osoby, musia si však dávať pozor na detaily.

Občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie získali zo zaplatenej dane právnických a fyzických osôb za rok 2017 približne 64 miliónov eur. Podporiť činnosť týchto subjektov sa rozhodlo viac ako 800-tisíc daňovníkov. Vyplýva to z výsledkov spracovania asignácie dane za rok 2017. Ide o pozitívne čísla, znamenajú totiž, že osoby darujú každý rok viac. „Celkovo daňovníci darovali o dva milióny eur viac ako rok predtým,“ informovala HN Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy. 
Najviac príspevkov tento rok získala, tak ako aj vlani, nadácia Pontis, jedna z najväčších grantových a operačných nadácií na Slovensku. Daňovníci jej poukázali takmer dva milióny eur. Zdroje pre neziskový sektor z podielu z dane z príjmov každoročne rastú podľa Skokanovej práve vďaka zvyšujúcemu sa počtu daňovníkov, ktorí chcú svoje „dve percentá“ z dane z príjmov darovať. V roku 2016 využilo právo použiť určitú časť zaplatenej dane z príjmov na osobitné účely 740-tisíc daňovníkov, v roku 2017 ich bolo o 61-tisíc viac. 

Ako si vybrať príjemcu časti dane Podmienkou je, aby bola daná organizácia neziskového charakteru. Taktiež sa musí každoročne zaregistrovať a dať si notársky overiť, že spĺňa všetky špecifické podmienky pre príjemcov. Notári taktiež evidujú oficiálny zoznam registrovaných príjemcov, ktorý je dostupný aj na oficiálnej webovej stránke Notárskej komory. Zoznam je zverejnený každoročne do 15. januára kalendárneho roku, v ktorom možno prijímateľovi poukázať podiel zaplatenej dane. „Ide najmä o prijímateľov, ako sú občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy, neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby a podobne,“ uviedla Veronika Solíková, konateľka Účtovnej jednotky. 

Darcovia majú z princípu zachovanú anonymitu, neziskovky sa to, koľko z časti svojej dane im kto poslal, nedozvedia. Daňové úrady tieto informácie nezverejňujú ani ich neposkytujú neziskovkám. Možná je jediná výnimka – od roku 2016 je v zákone novinka, podľa ktorej sa darca sám môže aktívne rozhodnúť zverejniť svoju identitu konkrétnej organizácii. „Avšak daňový úrad tieto informácie zasiela až po čase – o trištvrte roka alebo o rok. Konkrétne sumy, koľko kto asignoval, sa prijímateľ z tejto informácie nedozvie,“ uviedol pre HN Pavol Hric, programový manažér Nadácie Pontis

Nie vždy dve percentá Výška časti dane, ktorú môže firma alebo jednotlivec poukázať, sa pohybuje od jedného do troch percent. Závisí to od rôznych špecifických podmienok. „V prípade právnických osôb – firiem sa zvyčajne daruje jedno percento zo sumy zaplatenej dane z príjmu. Ak chce firma darovať dve percentá dane, musí počas roka, teda až do podania daňového priznania, darovať financie aspoň vo výške pol percenta z dane,“ vysvetlila pre HN daňová poradkyňa Marcela Bošková. Spresnila tiež, že peniaze môže darovať akejkoľvek organizácii, nemusí to byť tá, ktorej plánuje poukázať dve percentá. Svoju darovanú daň môže firma rozdeliť aj medzi viacerých prijímateľov. Minimálna suma je však osem eur pre jedného.

 
Dobrovoľnícky bonus Fyzické osoby – živnostníci a zamestnanci môžu darovať dve až tri percentá. V špecifických prípadoch je možné, aby fyzická osoba poukázala až tri percentá z dane. V tom prípade je povinná splniť okrem štandardných podmienok aj to, že za zdaňovacie obdobie, za ktoré chce poukázať tri percentá, vykonávala dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 40 hodín a predložiť písomné potvrdenie. „Podľa príslušného zákona o dobrovoľníctve môže dobrovoľník vykonávať dobrovoľnícku činnosť napríklad pre osoby so zdravotným postihnutím, cudzincov a osoby bez štátnej príslušnosti, drogovo a inak závislé osoby, pri odstraňovaní následkov prírodných katastrof, pri humanitárnej pomoci a mnohé iné,“ vymenovala Veronika Solíková, konateľka Účtovnej jednotky. 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.