27. 09. 2013 Sociálne inovácie

Ženy na Liptove chcú začať s vlastným podnikaním

Až 60 žien sa zúčastnilo v Ružomberku tréningu ako začať podnikať.

Mnohé zo žien by chceli začať s vlastným podnikaním.

Nezamestnanosť v Ružomberku je na úrovni 13 percent. Nové pracovné miesta nepribúdajú. Naopak, v podnikoch sa prepúšťa. Nájsť si prácu je pre stále ťažšie, najmä pre ženy na materskej dovolenke, po štyridsiatke albo dlhodobo nezamestnané. Občianske združenie AIDA im ponúklo možnosť získať podnikateľské zručnosti.  V rámci projektu Kreatívnym podnikaním k úspechu, ktorý podporil Nadačný fond Accenture v Nadácii Pontis, získali informácie aj o tom, ako si založiť živnosť a rozbehnúť si vlastné podnikanie.

Ženy na Liptove si už nemusia prácu hľadať. Ak sa ako podnikateľky osvedčia, onedlho môžu pracovné miesta dokonca ponúkať.

Sebadôvera je dôležitá

Na tréning zareagovalo 60 žien, kde sa učili ako si vytvoriť podnikateľský zámer, vybrať správne miesto na podnikanie či zlepšiť svoje biznis zručnosti. „Počas individuálnej práce so ženami sme sa zamerali aj na budovanie sebadôvery. Nízke sebavedomie je totiž často tou najväčšou prekážkou na ceste za vlastným snom,“ hovorí Anna Rajská z občianskeho združenia AIDA.

Zuzana je 36-ročná nezamestnaná matka dvoch detí z Ružomberka. Po skončení materskej dovolenky začala premýšľať o tom, ako využiť svoje schopnosti a skúsenosti. „Už 18 rokov je mojím koníčkom zdobenie medovníkov. Keď som na úrade práce videla letáčik pre začínajúcich podnikateľov, zaujala ma výhodná cena kurzu,“ hovorí Zuzana. Na kurze sa naučila myslieť ekonomicky a pozerať sa na svoj produkt inými očami. Nové vedomosti ju povzbudili v ďalších plánoch. Bola nadšená tým, že jej záľuba by sa mohla stať aj prácou. „V súčasnosti ma brzdia už len zákony. Je potrebné mať výučný list alebo akreditovaný kurz. Nemám problém so štúdiom, ale musím mať aj dvojročnú prax, takže mojich 18 rokov hobby – praxe nemôžem využiť v môj prospech,“ dodáva Zuzana.

Poradia im aj po kurze

Alena má 44 rokov. V súčasnosti pracuje ako predavačka kreatívnych potrieb. Pracovná zmluva sa jej však končí, preto využila možnosť a absolvovala kurz pre začínajúcich podnikateľov. „Chcela som sa správne rozhodnúť, čo mám robiť po tom, ako ma prepustia. Na kurze som sa naučila byť rozhodná. Teraz viem, na koho sa obrátiť v prípade ďalších krokov,“ povedala. Alena by si chcela založiť chránenú dielňu a pokračovať ďalej v tom, čo robí teraz. Zároveň chce rozšíriť aj sortiment v predajni o ten, ktorý žiadajú zákazníci. „Veľmi ma to baví. Je zaujímavé pracovať s ľuďmi a pre ľudí,“ dodáva.

Pomoc začínajúcim podnikateľkám pokračuje aj po ukončení projektu. „Najväčšou bariérou pre ženu je strach, že to sama nezvládne. Preto naša práca nekončí školením, ale bude pokračovať v celom prvom roku podnikania,“ dodáva pani Rajská.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.
×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.