01. 07. 2013 Zodpovedné podnikanie

Zo starých žabiek originálne hračky

Kenská spoločnosť Ocean Sole zbiera vyplavené žabky na brehoch Indického oceánu a tvorí z nich hračky, módne doplnky, darčeky či domáce potreby.

© Ocean Sole

Ako súvisia flip-flopy a zodpovedné podnikanie? Gumené žabky nielen radi nosíme, ale po krátkom čase aj vyhadzujeme. Práve táto obuv potom tvorí veľkú časť odpadu, ktorý na pláže vyplavujú oceány.

Kenská spoločnosť Ocean Sole sa rozhodla vyriešiť viacero problémov naraz. Stovka zamestnancov spoločnosti zbiera vyplavené žabky na brehoch Indického oceánu a po dôkladnom očistení z nich tvorí pestrofarebné hračky, módne doplnky, darčeky či domáce potreby. Ročne takto spracujú až 400 000 kilogramov plastového odpadu.

Firma nielenže pomáha životnému prostrediu, ale zároveň poskytuje prácu ľuďom z ohrozených skupín obyvateľstva, najmä zo slumov. 5% zo zisku z predaja každého produktu (a 25% zo zisku z predaja veľkých sôch) venuje svojej nadácii zameranej na ochranu oceánov. Distribúciou a predajom ekologických produktov zároveň buduje verejné povedomie o potrebe recyklácie a znižovania tvorby odpadu.

Úspešný biznis získava uznanie aj vo svete – výrobky zo starých žabiek sa dostali aj na móla parížskeho týždňa módy.

Zdroj: ocean-sole.com