12. 04. 2018 Nadácia Pontis

Zodpovedné firmy sú nielen ekologické, ale aj inkluzívne

Nadácia Pontis osemnástykrát oceňovala firemnú filantropiu.

Elektrotaxíky, kancelárie bez papiera či vzdelávanie v IT. To je iba zopár z projektov, ktoré získali v utorok večer v bratislavskej Starej tržnici ocenenie Via Bona Slovakia udeľované nadáciou Pontis pre najzodpovednejšie spoločnosti na Slovensku. Na podujatí sa zúčastnila aj Wendy Luers, zakladateľka Foundation for Civil Society, predchodcu Nadácie Pontis. Slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý projekt dlhé roky podporuje, napriek oficiálnej návšteve Kórejskej republiky vystúpil prostredníctvom videopríhovoru.

Je to na firmách Firemná filantropia už dávno nie je len o darovaní takzvaných dvoch percent z dane alebo triedení odpadu. Čoraz viac veľkých, ale aj menších spoločností a podnikateľov prichádza s inovatívnymi a originálnymi nápadmi, ako podporiť budovanie úspešného biznisu.
Nadácia Pontis tento rok dostala dokopy 48 nominácií v ôsmich kategóriách. Nezávislá komisia zložená zo zástupcov biznisu, štátnej správy, médií, mimovládneho sektora a vzdelávacích inštitúcií posunula do finále 22 z nich. Udelené boli aj dve špeciálne ceny – Cena verejnosti, o ktorej rozhodovali čitatelia denníka SME svojimi hlasmi v ankete, a cena Zamestnávateľ ústretový k rodine, rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí, ktorú nadácia odovzdáva pod záštitou ministerstva práce.

Výkonná riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak si myslí, že pozitívne príklady sú práve to, čo Slovensko v súčasnosti potrebuje. Firmy totiž dokážu meniť tvár Slovenska k lepšiemu – tým, ako sa správajú k zamestnancom, životnému prostrediu, dodávateľom či lokálnej komunite. „V kontraste s aktuálnou situáciou v našej krajine je skvelé vidieť, že sa to stále dá aj zodpovedne a férovo. A rovnako ako jednotlivci, aj firmy môžu byť angažovanými občanmi a nahlas sa postaviť za slušnosť, férovosť, spravodlivosť,“ povedala Surotchak. „Niekedy pritom stačí skutočne málo na to, aby bola zmena veľká. To nám ukazujú aj tohtoroční víťazi Via Bona Slovakia,“ dodala riaditeľka nadácie.

Andrej Kiska vyjadril ľútosť nad tým, že sa na podujatí nemohol zúčastniť a osobne poďakovať všetkým, ktorí „stáli na strane neľahostajných“. Práve mimovládne organizácie, zodpovedné firmy, no hlavne manažéri, dobrovoľníci, a ďalší ľudia sú podľa Kisku základom dobrej spoločnosti.
Zamestnanci na prvom mieste Hlavné ceny za zodpovednú veľkú a malú firmu roka získali Slovenská sporiteľňa za projekty dobročinných aktivít prostredníctvom vlastnej nadácie a spoločnosť ANASOFT za filantropiu a ekologické technologické inovácie na pracovisku. Za ekologický prístup boli ocenené aj spoločnosť GO4 za taxislužbu využívajúcu elektromobily či spoločnosť Tesco Stores za iniciatívy proti plytvaniu potravinami.
Okrem zelených riešení však veľký dôraz patril aj firmám zodpovedným zvnútra.