#GivingTuesday

#GivingTuesday je sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. Je to deň, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro.

Ako #GivingTuesday vznikol ?

V roku 2012 sa newyorská inštitúcia 92nd Street Y rozhodla postaviť sebeckým tradíciám, ako sú Black Friday a Cyber Monday, ktoré spúšťajú predvianočnú nákupnú mániu. Priniesla kontrastný „darovací utorok“. #GivingTuesday je dňom, kedy sa šíri dobro a nezištné dávanie. Komukoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. Myšlienka je tak jednoduchá a silná, že sa za päť rokov rozšírila do 98 krajín, spojila viac než 50 000 organizácií a milióny ľudí. Nadácia Pontis sa rozhodla myšlienku podporiť a tento rok #GivingTuesday uvedie na Slovensku už po druhý krát.

#GivingTuesday spája rôzne skupiny ľudí – neziskové organizácie, občianske združenia, firmy, rodiny aj jednotlivcov a povzbudzuje ich k prejavom štedrosti. Pretože spolu môžeme dosiahnuť skutočné zmeny. Nezáleží na tom, čo daruješ alebo komu. Dôležité je, že sa staneš súčasťou.

Kto sa môže zapojiť?

Jednoducho ktokoľvek. #GivingTuesday je hlavne o obyčajných ľuďoch, ktorí spolu dokážu neobyčajné veci. Pre neziskové organizácie je príležitosťou osloviť svojich podporovateľov a známych, aby im pomohli tam, kde naozaj treba. Firmy môžu zapojiť svojich zamestnancov a pomôcť dobrej veci, v ktorú veria.

Ako sa zapojiť?

Pomáhať sa dá naozaj rôzne. Je na každom z nás, čo si zvolí. Pomoc neziskovej organizácií alebo pomoc priateľovi, či náhodnému človeku na ulici. Je možné darovať peniaze, materiálne veci, vlastný čas pri „dobrovoľníčení“, ale aj odborné poradenstvo. Každý môže byť súčasťou šírenia myšlienky #GivingTuesday, napr. aj cez facebook a iné médiá. Ráta sa každá pomoc, veľká aj malá.

Prečo sa zapojiť?

Pretože robiť dobro je jednoduché. A šíri sa rýchlosťou blesku.

Aktuality Zobraziť všetky