NAŠA HISTÓRIA

Takto sme rástli a vyvíjali sa.

1997

Vzniká Nadácia pre občiansku spoločnosť.

1998

Organizujeme prvý ročník Via Bona Slovakia a motivačnú kampaň Ro(c)k Volieb ’98.

Vďaka kampani Rock Volieb vzrástlo číslo zapojenie prvovoličov v porovnaní s predošlými voľbami až o 60 %.

2001

Meníme sa na Nadáciu Pontis.

Vznikajú u nás prvé nadačné fondy firiem.

Kubánsky disident Oswald Paya na návšteve Slovenska.

2004

Vzniká združenie zodpovedných firiem – Business Leaders Forum a organizujeme prvú konferenciu o zodpovednom podnikaní (dnešný BLF Summit).

2007

Organizujeme prvý ročník dobrovoľníckeho podujatia Naše Mesto (vtedy Naša Bratislava).

Naša Bratislava prerástla do podujatia Naše mesto, ktoré je najväčším podujatím firemného dobrovoľníctva na Slovensku.

Koná sa prvý ročník Fóra o firemnej filantropii.

Fórum o firemnej filantropii sa prvýkrát konalo v roku 2008.

2010

Rozbiehame prvý projekt rozvojovej spolupráce v Keni a spúšťame program individuálneho darcovstva DobraKrajina.sk.

Vzniká iniciatíva Advokáti Pro Bono a charitatívny projekt Srdce pre deti.

Cieľom projektu Srdce pre deti je pomáhať zlepšiť životnú situáciu detí s vážnym zdravotným a sociálnym znevýhodnením.

2012

Organizujeme prvý ročník Medzinárodnej konferencie Rozvoj a demokracia a zakladáme Fond pre transparentné Slovensko.

Spoluzakladáme Asociáciu firemných nadácií (ASFIN).

Vytvárame Mapu sociálnych inovátorov, ktorí menia Slovensko k lepšiemu.

Administrátorom Charty diverzity Slovensko sa stalo združenie Business Leaders Forum.

2017

Rozbiehame projekt Generácia 3.0 na podporu inovatívnych prístupov vo vzdelávaní a iniciatívu Charta diverzity. Stávame sa ambasádorom medzinárodného dňa dobrých skutkov GivingTuesday.

2018

Spustili sme unikátny neziskový akcelerátor s názvom MentorExpres: akcelerátor Generácie 3.0, ktorý bol určený neziskovým vzdelávacím projektom a školám.

Finalisti a víťazi Ceny Generácia 3.0 vstúpili do pilotného ročníka MentorExpresu.

2019

Nadácia Pontis má od septembra dvoch výkonných riaditeľov. Vedenie prebrali doterajší programoví riaditelia – Martina Kolesárová a Michal Kišša. Doterajšia šéfka nadácie Lenka Surotchak sa rozhodla z postu výkonnej riaditeľky odstúpiť a posilniť správnu radu Nadácie Pontis.

Lenka Surotchak strategicky a exekutívne viedla Nadáciu Pontis od roku 2002.

V spolupráci s Mestom Trnava sme otvorili prvé unikátne mimoškolské centrum Budúcnosť INAK. V prvom ročníku otvorilo svoje brány 25 deťom, aby mohli zažiť svet nepoznaných inovácií a technológií, ku ktorým by inak nemali prístup. Cieľom je podporovať ich digitálne či mäkké zručnosti i podnikavosť a pomôcť im tak zvýšiť šance na ďalšie kvalitné štúdium a v budúcnosti lepšie uplatnenie na trhu práce.

Priestory centra Budúcnosť INAK v Trnave.

2020

V spolupráci so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva a agentúrou TRIAD sme spustili online kampaň Za pekné pondelky. Cieľom online kampane bolo poukázať na problém predsudkov v práci zo strany kolegov, ale aj nadriadených. Začali sme tiež organizovať neformálne diskusné večery o filantropii Impact Talks.

2021

Tradičný galavečer Via Bona Slovakia sme vymenili za špeciálny dokumentárny film, odvysielaný RTVS. Predstavili sme v ňom koncept zodpovedného podnikania širokej verejnosti a vyzdvihli sme tie najinšpiratívnejšie projekty firiem. Vo Zvolene sme otvorili druhé centrum programu Budúcnosť INAK.

2022

25. výročie Nadácie Pontis sme oslávili podujatím pre našich ľudí. Okrem toho sme predstavili novú Mapu sociálnych inovátorov, ktorú sme pripravili v spolupráci s medzinárodnou organizáciou Ashoka. Je na nej 461 osobností začínajúcich aj etablovaných inovátorov, ich podporovateľov z biznisu i verejnej správy. Spája ich chuť meniť Slovensko k lepšiemu.

Oslava 25. rokov Nadácie Pontis.

2023

Spustili sme na Slovensku unikátny program na podporu občianskych organizácií Impact Lab. Počas troch rokov prerozdelíme 2,2 milióny eur až 70 organizáciám z celého Slovenska vďaka európskej podpore. Súčasťou programu je inkubátor pre menšie organizácie a akcelerátor pre etablované organizácie. Okrem toho sme v spolupráci s portálom Aktuality spustili podcast o filantropických príbehoch s názvom Impact Talks. V decembri sme zorganizovali prvý ročník podujatia Impact Summit o sociálnych inováciách, ktoré prepája ľudí z občianskej spoločnosti, biznisu, verejnej správy.

Podcast moderuje Milan Zimnýkoval a prvými hosťami boli manželia Irma a Andrej Kiskovci.