Randevú s firemným dobrovoľníctvom v Banskej Bystrici

Chceli by ste posunúť dobrovoľníctvo vo vašej firme na vyšší level? Alebo hľadáte inšpiráciu, ako s dobrovoľníčením vôbec začať? Pridajte sa k nám na podujatie Randevú s firemným dobrovoľníctvom, ktoré organizujeme v Banskej Bystrici, a spolu podporíme rozvoj tejto témy aj vo vašom regióne.

Dátum

13. 02. 2024

Čas

Miesto

365.labb

Viac informácií

V Nadácii Pontis máme takmer 20-ročné skúsenosti s organizáciou dobrovoľníckych aktivít pre firmy, ktoré prerástli až do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v Európe: Naše Mesto. Až 80 % dobrovoľníkov a dobrovoľníčok sa však zapája v Bratislave a okolí. Rozhodli sme sa preto vyzdvihnúť príklady dobrej praxe a prepojiť ľudí, ktorí majú záujem o rozvoj firemného dobrovoľníctva aj v regiónoch – po úspešnej konferencii v Prešove tentokrát mierime do Banskej Bystrice.

Na podujatí Randevú s firemným dobrovoľníctvom predstavíme úspešné príklady miestnych firiem, ktoré majú dobrovoľníctvo zakorenené vo svojej DNA, ponúkneme návody, ako zastrešiť dobrovoľníctvo právne, ako motivovať zamestnancov aj ako pre dobrovoľníctvo nadchnúť vedenie firmy.

Čo si z konferencie odnesiete:

• ako mať prostredníctvom dobrovoľníctva spokojnejších a výkonnejších zamestnancov a zamestnankyne,
  • ako môže dobrovoľníctvo znížiť fluktuáciu a zvýšiť atraktivitu vašej firmy pre nových záujemcov a záujemkyne,
  • ako a prečo sa zapojiť do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva na Slovensku Naše Mesto,
  • kto sú významní hráči v regióne a aké sú možnosti cross-sektorovej spolupráce,
  • ako dobrovoľníctvo zastrešiť právne,
  • ako pre dobrovoľníctvo nadchnúť vedenie firmy,
  • aké sú príklady dobrej praxe firiem, ktoré majú dobrovoľníctvo vo svojej DNA.

Pridajte sa k nám a zaregistrujte sa na konferenciu vyplnením formulára najneskôr do 8. februára 2024.

Účasť je limitovaná na dvoch zástupcov/zástupkyne za firmu.

• 8:30 – 9:00

Príchod a registrácia

• 9:00 – 9:30

Privítanie & mozgová rozcvička

• 9:30 – 10:00

Prezentácia: Ako mať vo firme spokojnejších a výkonnejších ľudí

Výskumy a prax zamestnávateľov dokazujú, že dobrovoľníctvo je efektívnym nástrojom na podporu šťastia, spokojnosti a výkonnosti ľudí vo firme. Keď má dobrovoľníctvo toľko benefitov, prečo potom nie je dobrovoľníkom každý? Aké prekážky najčastejšie bránia ľuďom dobrovoľníčiť?

• 10:00 – 11:00

Diskusia: Ako pomáhanie iným pomáha aj firme

Aké sú príklady dobrej praxe firemného dobrovoľníctva? Čo odporúčajú a akým výzvam čelia firmy, ktoré majú dobrovoľníctvo vo svojej DNA? Ako vnímajú dobrovoľníctvo neziskové organizácie a akú úlohu v tom všetkom zohráva Nadácia Pontis? S účastníkmi budú diskutovať Miroslava Janušicová z IBM ISC, Marika Bradiaková zo Slovenskej sporiteľne, PhDr. Jana Dupáková z DSS Senium.

• 11:00 – 11:15

Prestávka

• 11:15 – 12:15

Tvorivé dielne: Príprava dobrovoľníckej aktivity

Diskusné skupiny na 3 rôzne témy, ktoré čakajú každého organizátora firemnej dobrovoľníckej aktivity: 1. presvedčenie manažmentu, 2. výber partnerskej organizácie, 3. zaujatie ľudí cez internú komunikáciu a ocenenie dobrovoľníkov.

• 12:15 – 13:45

Obedná prestávka

• 13:45 – 14:15

Burza nápadov tvorivých dielní

• 14:15 – 14:30

Prezentácia: Ako začať s firemným dobrovoľníctvom v malom

Najjednoduchší spôsob, ako začať s firemným dobrovoľníctvom, je spojiť sa so skúseným partnerom. Môže ísť o spoluprácu pri aktivite ušitej na mieru pre firmu, alebo sa firma zapojí do hromadného podujatia, výhodou ktorého je značný mediálny ohlas. V zahraničí je to napríklad Give & Gain Day, na Slovensku je najväčším podujatím tohto typu Naše Mesto s takmer 10 000 účastníkmi z celého Slovenska. Ako sa doň zapojiť a čo okrem mediálnej pozornosti a spoločného pocitu solidarity prináša?

• 14:30 – 15:30

Konzultačná hodinka

• 1. Firemné dobrovoľníctvo na Našom Meste v Banskej Bystrici

Tisíce firemných dobrovoľníkov si oblečú rovnaké tričká, zoberú do ruky štetec či lopatu a v piatok 7. júna spoločne zmenia naše mestá k lepšiemu. Ako celoslovenské podujatie Naše Mesto využiť na maximum? Aké aktivity budú na Našom Meste pripravené pre dobrovoľníkov v Banskej Bystrici a okolí?

• 2. Právne zastrešenie firemného dobrovoľníctva

Firemné dobrovoľníctvo nie je v slovenskej legislatíve právne ustálený pojem. Aké má zamestnávateľ možnosti a kompetencie pri nastavení podmienok firemného dobrovoľníctva? Ako ošetriť poistenie, súhlas zamestnanca a ďalšie podmienky?

• 3. Možnosti cross-sektorovej spolupráce v regióne

Dobrovoľníctvo je skvelým nástrojom na posilňovanie vzťahov v regióne, budovanie silnejších komunít a (ako vedľajší produkt) aj imidžu firmy. Ako funguje prepojenie samosprávy, škôl, firiem v regióne? Kto preberá zodpovednosť a za akú agendu, čo nefunguje a aké sú skúsenosti pri nastavovaní medzisektorovej spolupráce?

• 15:30

Záver

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.