31. 08. 2016 Nadácia Pontis

24-hodinovka ukázala, čo všetko dokážeme za jeden jediný deň Školský servis, dnes 12:04

Víťazom 24-hodinovky sa stala Nezábudka. Pre vzdelávanie získali vyše 140 nových darcov, pribudol aj historicky najvyšší dar.

Bratislava 31. augusta (SkolskyServis.sk) – 24-hodinovku robia v Nadácii Pontis už štyri roky a každý rok je ich cieľom získať nových darcov pre neziskovky z celého Slovenska. Tento rok vybrali organizácie, ktoré sú menej známe, ale vo svojom regióne robia úžasnú prácu. Aj vďaka partnerstvu s Rádiom Expres ich dostali do pozornosti mnohých ľudí, ktorí im prispeli sumou 5 235,52 €.

Všetky dary sa už o pár dní začnú premieňať na hodiny špeciálnych arteterapií, spoznávania prírody, inovatívneho myslenia či programovania. Víťazom 1000 € od Nadácie Pontis sa stala Nezábudka.

„Z celého srdca ďakujeme každému darcovi za prejavenú dôveru, je pre nás záväzná. Snažíme sa zo všetkých síl pomáhať rodičom v nepriaznivých situáciách. Špeciálne vzdelávanie potrebuje čas a čas sú peniaze. Keď sa pedagógom a detičkám dopraje čas, vtedy nastupuje pokrok. Vďaka financiám vyzberaným v 24-hodinovke môžeme našim deťom dopriať ten prepotrebný čas, aby sa krok po kroku mohli vzdelávať,“nadšene poďakovala Ildikó Popálena z Nezábudky.

V tomto ročníku sa podarilo aj niekoľko prvenstiev. Historicky najvyšší dar 1000 € získal projekt Včelia kRAJina občianskeho združenia kRaj. Rovnako nás teší, že sa zapojilo doteraz najviac nových darcov. Až takmer 70 % zo všetkých 204 darcov podporilo dobrokrajinné projekty prvýkrát. Pomohli sme naštartovať darcovstvo pre mnohé organizácie. Veríme, že ich prácu v regiónoch budú podporovať aj naďalej.

Celkové výsledky 24-hodinovky:

Nezábudka – 2788,01 €

Včelia kRajina – 1531,68 €

Solar Team – 234,53 €

Záhrada, ktorá učí – 231,22 €

Aj Ty v IT – 191,48 €

Learn2Code – 80,48 €

Dary pre Dobrú krajinu (5 %) – 178,12 €

SPOLU: 5 235,52 €

Vďaka všetkým zapojeným ľuďom a ich štedrosti sa podarilo nasledovné:

„Aj vďaka vyzbieraným 1531,68 € už nezmokneme! Už ani my, ani včely, ani žiaci, ani záujemcovia o vzdelávanie nebudú stáť v daždi, keď sa budú chcieť dozvedieť, ako pomôcť prírode. Aj vďaka vašim darom vám postavíme jedinečný včelín – centrum vzdelávania o včelách a opeľovačoch. Náš program tak budeme môcť realizovať aj za zlého počasia a rozšírime naše aktivity o nové programy. ĎAKUJEME!“

Soňa Keresztesová, zakladateľka OZ kRaj

„Veľmi si vážime každý dar, ktorý nám ľudia poslali v 24-hodinovke. Aj naďalej budeme pracovať na tom, aby sa zážitkové krúžky programovania dostali do čo najviac škôl po celom Slovensku a aby tak deti mali prístup k moderným vzdelávacím nástrojom. Ďakujeme!”

Marián Kristeľ, Learn2code

„Málokto na začiatku veril, že malá komunitná škola na zaježovskch lazoch prežije viac ako dva roky. Mali sme len starú budovu s jednou triedou a pecou na drevo, nadšenú pani učiteľku, ochotných rodičov a deti, ktoré sa tešili do školy. Zaježovská škola funguje už desať rokov. A to aj vďaka mnohým ľuďom, ktorí sú ochotní škole pomôcť, keď je treba. Aj vďaka vám, darcom, opravíme kanalizáciu, aby škola mohla fungovať prinajmenšom ďalších desať rokov. Ďakujeme!“

Juraj Hipš, Živica

„Ďakujeme všetkým dobrým krajanom za dary. Naše poďakovanie patrí aj Rádiu Expres a Nadácii Pontis, za perfektnú prípravu a podporu 24-hodinovky. Je pre nás česť žiť s vami v našej krajine, ale je to pre nás aj veľká zodpovednosť, a preto sa budeme aj naďalej snažiť dosiahnuť náš spoločný cieľ. V neposlednom rade gratulujeme aj projektu Nezábudka k víťazstvu v 24-hodinovke, ktorému držíme palce.“

Juraj Makarovič, Solar Team SK

„Ďakujeme všetkým IT-pozitívnym ľuďom za ich podporu. Vďaka vám môžeme meniť životy mladých dievčat a umožniť im získať kvalitné vzdelanie a zaujímavú a dobre platenú prácu. Vaše dary nám pomôžu priniesť o dve a pol ženy viac na každé IT oddelenie. Ste super!“

Petra Kotuliaková, Aj ty v IT

Zároveň ďakujeme všetkým darcom, ktorí prispeli 5 % aj na prevádzku DobraKrajina.sk sumou 178,12 €. Všetky projekty dostávajú technické zázemie portálu od Nadácie Pontis bezplatne. Hradíme tiež všetky súvisiace náklady s modernizáciou portálu, platobnými mechanizmami a poplatkami bankám a kartovým spoločnostiam, ako aj vybavením a reportovaním verejnej zbierky, ktorou je zbieranie financií zastrešené. Z dobrovoľných 5 %, ktoré môžu darcovia venovať na prevádzku Dobrej krajiny, ročne získame približne 4 000 €, ktoré využívame na propagáciu zverejnených projektov, ako napr. na túto 24-hodinovku. Väčšinu nákladov môžeme uhradiť najmä vďaka firemným partnerom.

24-hodinovka ukázala, čo všetko dokážeme za jeden jediný deň. Predstavte si, čo dokážeme za rok.

Ak by každý z nás daroval 5 € mesačne, môžeme urobiť ešte omnoho viac a postupne, krok po kroku, meniť Slovensko na lepšiu krajinu. Na DobraKrajina.sk je viac ako 50 overených projektov, ktoré prinášajú obrovskú hodnotu v rôznych oblastiach a rôznych častiach Slovenska.