Košická edícia workshopu 1/7: Aktívne občianstvo

Staňte sa súčasťou zmeny!

Nedávno zosnulý Kofi Annan raz povedal: „Nikto za nenarodí dobrým občanom tak ako sa žiaden národ nenarodí ako demokracia. Oboje sú to procesy, ktoré sa vyvíjajú počas ich celého života."

Nielen demokracia, ale celkovo zdravá a férová spoločnosť je závislá na aktívnych občanoch, ktorí sa zapájajú do riešenia spoločenských problémov. Aktívne občianstvo je kombináciou motivácie, prístupu, zručností, vedomostí a činov. Tento tréning vám poskytne vedomosti (a zručnosti) o hlavných princípoch aktívneho občianstva. Okrem toho vás inšpiruje k riešeniu konkrétnych problémov, ktoré vás už dávno trápili, ale ste nevedeli, čo s nimi môžete práve vy urobiť.

Účasť na tréningu je bezplatná, je však nutné sa registrovať.

Po tréningu:

1. Budete hlbšie chápať pojem aktívne občianstvo
  2. Spoznáte bližšie súvislosti, prečo je aktívne občianstvo potrebné v dnešnej spoločnosti
  3. Dozviete sa o role a hodnote aktívneho občana
  4. Budete vedieť definovať problém, ktorý chcete riešiť, a určiť spôsob, akým je možné prispieť k jeho eliminácii
  5. Spoznáte množstvo inšpirácií sociálnych inovácií zo slovenského aj zahraničného prostredia

Barbora Pálešová

Barbora pracuje v Nadácii Pontis, kde má na starosti pro bono programy, čiže aktivity prostredníctvom ktorých angažuje odborníkov z rôznych oblastí do projektov s verejnoprospešným účelom. Jej prácou je vytvárať priestor, v ktorom nezáleží, či pracujete pre verejný, mimovládny alebo podnikateľský sektor – podielať sa na iniciatívach spoločenského významu môže ktokoľvek a v ľubovoľnom rozsahu. Príklady projektov, ktoré realizovala, sú Advokáti Pro Bono, MentorExpres: akcelerátor Generácie 3.0, Pro Bono Tréningy, Pro bono akčné fóra alebo Pro Bono Maratón. Barbora absolvovala magisterské štúdium v odbore Medzinárodné detské štúdie na King’s College London a bakalára v liberálnych štúdiách na Amsterdam University College. Vo voľnom čase sa rada venuje otužovaniu, vedomému tancu a vymýšľaniu projektov vzdelávacieho alebo komunitného charakteru.

Kongres Hotel Roca, Košice