Dobre spravovaná firma za rok 2019

Cena za presadzovanie princípov Corporate Governance v hodnotách firmy

Cenu „Dobre spravovaná firma – Corporate Governance Leader“ udeľujeme v spolupráci so Slovenskou asociáciou Corporate Governance (SACG) za spravovanie spoločnosti v súlade s princípmi kódexu o riadení spoločností, –  t.j. kódexu Corporate Governance (§20 ods. 6 zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve). Cena je zameraná na vyzdvihnutie, poďakovanie a verejné uznanie firmám, ktoré vo svojich firemných hodnotách presadzujú princípy Corporate Governance. Týka sa to nielen efektívnej správy a riadenia, ale aj udržiavania vysokej úrovne morálnej a etickej integrity a budovania kultúry dôvery, na základe férových a transparentných vzťahov so zainteresovanými stranami. Odborná komisia vyhodnocuje úroveň dodržiavania základných princípov Corporate Governance, ktoré upravujú vzťahy vo vnútri firmy a vzťahy firmy s jej okolím na princípe otvorenosti, poctivosti a zodpovednosti.

• princíp otvorenosti: znamená taký prístup k zverejňovaniu informácií o firme, ktorý vytvára dôveryhodné vzťahy medzi akcionármi, zamestnancami, veriteľmi, dodávateľmi, odberateľmi a ďalšími zainteresovanými stranami.
  • princíp poctivosti: vyžaduje si predkladanie pravdivých informácií o hospodárení a zámeroch spoločnosti.
  • princíp zodpovednosti: vyžaduje od členov predstavenstva a členov dozornej rady, aby prijali zodpovednosť za svoje rozhodnutia a vysvetlili svoje konanie akcionárom a ostatným zainteresovaným stranám.

Do súťaže môžu byť nominované spoločnosti, ktoré sa prihlásili k dodržiavaniu princípov Kódexu správy spoločností na Slovensku 2016 (www.sacg.sk) alebo k inému kódexu Corporate Governance, ktorý vychádza z princípov správy spoločností vydaných Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Kódexy Corporate Governance sú postavené na zásade „dodržiavaj alebo vysvetli“, preto spoločnosti, ktoré sa prihlásia k dodržiavaniu princípov kódexu zverejňujú vyhlásenie Corporate Governance, v ktorom sa vyjadria k dodržiavaniu jednotlivých princípov kódexu, a v prípade, že spoločnosť niektorý princíp zatiaľ neuplatňuje v plnom rozsahu, vo vyhlásení podá vysvetlenie.

Na túto cenu sa môžete nominovať prostredníctvom nominačného hárku v kategórii Zodpovedná veľká firma.

Prijímanie nominácií bude spustené 12. novembra 2019.

Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe.