Dobre spravovaná firma za rok 2019

Cena za presadzovanie princípov Corporate Governance v hodnotách firmy

Cenu „Dobre spravovaná firma – Corporate Governance Leader“ udeľujeme v spolupráci so Slovenskou asociáciou Corporate Governance (SACG) za spravovanie spoločnosti v súlade s princípmi kódexu o riadení spoločností, –  t. j. kódexu Corporate Governance (§20 ods. 6 zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve). Cena je zameraná na vyzdvihnutie, poďakovanie a verejné uznanie firmám, ktoré vo svojich firemných hodnotách presadzujú princípy Corporate Governance. Týka sa to nielen efektívnej správy a riadenia, ale aj udržiavania vysokej úrovne morálnej a etickej integrity a budovania kultúry dôvery, na základe férových a transparentných vzťahov so zainteresovanými stranami. Odborná komisia vyhodnocuje úroveň dodržiavania základných princípov Corporate Governance, ktoré upravujú vzťahy vo vnútri firmy a vzťahy firmy s jej okolím na princípe otvorenosti, poctivosti a zodpovednosti.

• Princíp otvorenosti: znamená taký prístup k zverejňovaniu informácií o firme, ktorý vytvára dôveryhodné vzťahy medzi akcionármi, zamestnancami, veriteľmi, dodávateľmi, odberateľmi a ďalšími zainteresovanými stranami.
  • Princíp poctivosti: vyžaduje si predkladanie pravdivých informácií o hospodárení a zámeroch spoločnosti.
  • Princíp zodpovednosti: vyžaduje od členov predstavenstva a členov dozornej rady, aby prijali zodpovednosť za svoje rozhodnutia a vysvetlili svoje konanie akcionárom a ostatným zainteresovaným stranám.

Do súťaže môžu byť nominované spoločnosti, ktoré sa prihlásili k dodržiavaniu princípov Kódexu správy spoločností na Slovensku 2016 (www.sacg.sk) alebo k inému kódexu Corporate Governance, ktorý vychádza z princípov správy spoločností vydaných Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Kódexy Corporate Governance sú postavené na zásade „dodržiavaj alebo vysvetli“, preto spoločnosti, ktoré sa prihlásia k dodržiavaniu princípov kódexu zverejňujú vyhlásenie Corporate Governance, v ktorom sa vyjadria k dodržiavaniu jednotlivých princípov kódexu, a v prípade, že spoločnosť niektorý princíp zatiaľ neuplatňuje v plnom rozsahu, vo vyhlásení podá vysvetlenie.

Ako pomôcku pri vypĺňaní nominačného hárku môžete použiť tento dokumentPodľa platného Štatútu budú akceptované len nominácie prostredníctvom online formuláru.

Uzávierka nominácii je 24. januára 2020.

Nominačný formulár pre kategóriu Dobre spravovaná firma

Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe.