24. 04. 2019 Nadácia Pontis

500 vriec šatstva dostalo druhú šancu, zamierilo do všetkých kútov Slovenska

Stovky ľudí venovali svoje šatstvo, domáce potreby, knihy či hračky, aby pomohli ľuďom v ťažkej životnej situácii.

Do zbierky šatstva sa každoročne zapájajú zamestnanci spoločností združených v skupine Firmy komunite. Tohtoročnej aprílovej akcie sa zúčastnilo 900 zamestnancov z 26 firiem z celého Slovenska. Štedrí ľudia darovali nielen oblečenie, ale aj domáce potreby, spotrebiče, drogériu, gauč či posteľ a množstvo hračiek i kníh. Darované veci tak pomohli nielen životnému prostrediu, ale dostali aj svoju druhú šancu na využitie, keďže putovali do komunitných centier, detských domovov, nocľahární či krízových stredísk.

Darovaním ešte nikto neschudobnel

Zbierkou šatstva sa už niekoľko rokov snažíme zvýšiť životný štandard ľuďom v núdzi. Cieľom zbierky nie je zbaviť sa nepotrebných vecí, ale kladie sa dôraz na kvalitu a rešpektovanie reálnych potrieb organizácii a ich klientov,“ uviedla Veronika Sedláčková, koordinátorka zbierky a programová manažérka Nadácie Pontis.

Kvalitu zbierky potvrdzuje aj vyjadrenie prijímateľov: „Neberieme ako samozrejmosť, že v dnešnej uponáhľanej dobe chcú ľudia pomáhať druhým. Milo nás prekvapila kvalita vyzbieraných vecí. Dostali sme nielen veľmi zachovalé oblečenie, ale aj množstvo úplne nových vecí vrátane posteľnej bielizne. Pre niekoho je to iba oblečenie, ale pre našich klientov je to príležitosť cítiť sa rovnocenne, pretože nie nadarmo sa vraví, že šaty robia človeka. Ďakujeme,“ povedala Barbora Gschwengová z OZ Domov pre každého.

Upcyklované košele

Pánske košele, ktoré nie sú práve žiadaným tovarom ľudí v núdzi, smerovali do dielne projektu Nosene. Z vyzbieraných kúskov vyrobia nové jedinečné modely, napríklad dámsky top či šaty. Upcyklovaním dostanú použité košele ďalšiu šancu v rámci kolekcie Renewals by Nosene.

Z Bratislavy do Hnúšte

Vyzbierané veci sú rozdelené do organizácií z rôznych kútov Slovenska. Vďaka ochote firemných koordinátorov zabezpečiť rozvoz vecí aj do vzdialených lokalít sa zbierka rozšírila až do 20 miest a obcí. Medzi nové lokality, kam sa pomoc dostala, patrí Hnúšťa, Ružomberok, Plavecký Štvrtok, Spišská Belá, Sereď či Kojatice.

Ako sa niekoľko desiatok vriec plných oblečenia dostane z Bratislavy do Hnúšte? „Firmy v mnohých prípadoch zapoja samotných zamestnancov, ktorí pochádzajú z okolia a majú cestu domov, alebo pošlú veci kuriérom. Touto cestou sa chcem všetkým firemným kordinátorom zbierky, ktorí našli možnosť pomôcť s rozvozom vecí v rámci mesta i do vzdialených lokalít, veľmi pekne poďakovať za ich pomoc,“ odkazuje Veronika Sedláčková.

500 príbehov zbierky

Za každou krabicou, za každým plastovým vrecom sa skrýva príbeh. Príbeh o ľudskej štedrosti a spolupatričnosti. Predškoláci z Hnúšte sa potešili novému magnetofónu. Deti žijúce v utečeneckom tábore dostali nové prilby a knižky, ich rodičia sa zasa potešili z mikrovlnky. Mamy z Prešova boli rady, že ich deti budú mať nové veci do školy. Aj Martin si prišiel do organizácie Depaul pre nové oblečenie do práce. „Martinovi ste zabezpečili oblečenie do práce a aj ďalší klienti si mohli dopriať luxus „nového” a čistého oblečenia. Pomohli ste nám znížiť nedostatok diek, čim ste nejednému zamestnancovi Nocľahárne sv. Vincenta De Paul vyčarovali úsmev na tvári a klientom spríjemnili pobyt v nocľahárni,“ zhrnul pozitívne výsledky zbierky Miro Jurík z neziskovej organizácie Depaul.

Na záver pripájame odkaz všetkým zapojeným zamestnancom od riaditeľky Centra pre deti a rodiny Spišská Belá, Mgr. Marcely Marhefkovej: „Ďakujeme tým, pre ktorých pomoc druhému nie je záťažou, ale práve naopak radosťou a ktorí sa aj z toho mála, ktoré majú, vedia podeliť a potešiť ostatných. Ďakujeme za váš čas, ktorý ste venovali príprave k darovaniu oblečenia a obuvi a obdarovali deti, ktoré to potrebujú. Nech vás dobrý pocit z obdarovania druhých hreje pri srdci ešte dlhý čas.

V jarnej zbierke 2019 pomáhali:

Accace ● Accenture Slovensko ● Adient Slovakia s.r.o. ● Allen & Overy ● CRH (Slovensko) a.s. ● Deloitte ● DeutschMann Internationale Spedition ● DXC Technology ● Erste Group IT International ● ESET ● Foxconn ● GSK Slovakia s.r.o. ● Heineken Slovensko, a.s. ● Johnson Controls Bratislava s.r.o. ● Kinstellar ● Lidl Slovensko ● Pfizer Luxembourg SARL, a.s. ● Philip Morris Slovakia s.r.o. ● PricewaterhouseCoopers Slovensko, s.r.o. ● Schoenherr ● Squire Patton Boggs ● Tatra banka, a.s. ● VÚB, a.s. ● WHIRLPOOL SLOVAKIA spol. s r.o. ● White & Case

Pomoc združenia Firmy komunity smerovala do týchto organizácií:

Centrum pre deti a rodiny Spišská Belá ●  Dom sv. Jána z Boha ● SČK Jelšava ● NOSENE ● KC Levoča ● Slovenská katolícka charita Žilina ● Slovenská katolícka charita Martin ● Na predmestí ● OZ Domov pre každého ● KC Hnúšťa ● Centrum pre deti a rodiny Sereď ● Človek v ohrození  ● Združenie mladých Rómov ● Gaudeamus ● OZ Persona ● Slovenská katolícka charita Poprad ● OZ BAFF SA ● Slovenská humanitná rada ● Fortunáčik ● Centrum pre rodinu Nitra  ● Centrum pre deti a rodiny Zlatovce ● ZŠ sv. Marka ● Malá farma Košice ● Depaul ● OZ Spojenia ● Dorka Prešov