13. 05. 2021 Nadácia Pontis

Na Našom Meste vymaľujú dobrovoľníci kilometre plotov. Hornbach radí, ako na to

Natieranie plotov, starých preliezačiek či lavičiek patrí medzi najčastejšie činnosti, ktorým sa dobrovoľníci venujú počas najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe s názvom Naše Mesto.

Spoločnosť Hornbach aj tento rok finančne podporí dobrovoľnícku iniciatívu Naše Mesto, ktorá sa zameriava na aktivity smerujúce k zveľaďovaniu miest a obcí po celom Slovensku. „Rodinná firma Hornbach kladie dôraz na zodpovednosť za svoje okolie, spoločnosť a životné prostredie. Čistota a vzhľad prostredia, v ktorom žijeme, nám nie sú ľahostajné. Je veľmi motivujúce vidieť, že keď sa ľudia spoja, dokážu aj malými činmi zásadne zlepšiť život celých komunít,“ hovorí David Kolář, marketingový riaditeľ spoločnosti Hornbach pre Slovenskú republiku.

Spoločnosť Hornbach okrem finančnej podpory pripravila pre dobrovoľníkov aj niekoľko užitočných rád, ako postupovať pri natieraní starých plotov, kovu či dreva, ktoré patria medzi najvyhľadávanejšie činnosti počas podujatia.

Ako na to: natierame kovový plot

1. Skôr, ako sa pustíte do maľovania, skontrolujte, v akom je plot stave. Koróziu, starú farbu i mastnotu treba starostlivo odstrániť.
  2. Pomôcť si môžete brúsnym papierom alebo drôtenou kefou. Na väčšie plochy použite brúsku. Postupujte však opatrne.
  3. Na silno skorodovaný plot použite rozpúšťadlo alebo riedidlo, ktoré si naneste na handru a postupne a dôkladne plot pretierajte dovtedy, kým koróziu neodstránite. Pri práci použite ochranné pomôcky, aby sa predišlo zraneniam a nehodám.
  4. Pripravený plot očistený od starej farby, korózie a mastnoty, ošetrite prvou vrstvou náteru. Nový náter by mal mať schopnosť naviazať oxid železa a spojiť sa s ním. Ako podkladovú vrstvu odporúčame použiť základný antikorózny náter, ktorý železo ochráni pred koróziou.
  5. Náter naneste aspoň v dvoch vrstvách. Precíznosť sa vyžaduje najmä pri natieraní záhybov, zdobení a ťažšie dostupných miest.
  6. Po zaschnutí farby je obnova plota hotová.

Budete potrebovať: valček, štetec, brúsku, základný náter, farbu na kov, brúsny papier, drôtenú kefu, ochranné pomôcky.

Ako na to: natierame drevený plot

1. Skôr ako začnete maľovať, dôkladne si drevený plot prezrite. Odstráňte všetky poškodenia, ako sú malé praskliny, triesky, či škodcov.
  2. Ak škodcovia zničili väčšiu časť dreva, nahraďte ho novým.
  3. Starú farbu odstráňte teplovzdušnou pištoľou. Na odstránenie menších farebných plôch postačí brúsny papier. S pomocou brúsneho papiera odstránite aj malé povrchové praskliny, prípadne škodcov.
  4. Praskliny na dreve zatmeľte a dôkladne vyčistené drevo impregnujte prípravkom proti hubám.
  5. Na takto pripravené drevo naneste základnú farbu. Ak máte k dispozícii farbu 2v1, zabezpečíte impregnáciu a základnú farbu v jednom kroku.
  6. Na základný náter naneste krycí náter. Použite lazúru, ktorá drevu zásadne predĺži živnosť a neodlupuje sa ako farba alebo lak.
  7. Lazúru nanášajte v dvoch vrstvách.
  8. Po zaschnutí je plot ako nový.

Budete potrebovať: brúsny papier, tmel, štetec, teplovzdušnú pištoľ, impregnáciu, lazúru, ochranné pomôcky.